Cum știi dacă ești într-o relație toxică, și cum poți scăpa de ea. “De multe ori, nici nu ne dăm seama”

×
Codul embed a fost copiat

Cum ne dăm seama că suntem într-o relație toxică, și cum scăpăm de ea? Pentru cei din Generația Z, bombardați cu informații contradictorii în social media, răspunsurile pot fi adesea greu de găsit.

Răspunsul, pe scurt, este mergând la terapie, însă lucrurile sunt mult mai complicate, spune coach-ul Paul Olteanu, invitat la MyImpact.

“De cele mai multe ori, mulți dintre noi nu ne dăm seama că suntem într-o relație toxică. Poți să stai în relații în care să nu-ți fie bine, dar să te gândești că așa sunt relațiile”, explică el.

Paul Olteanu este trainer și coach certificat în Process Communication Model (PCM), un instrument de psihologie utilizat pentru a înțelege și a îmbunătăți comunicarea interpersonală. De asemenea, el este gazda Mind Architect – un podcast despre cunoaștere de sine și dezvoltare personală.

Cum îți dai seama că ești într-o relație toxică. La ce să fii atent

“Cel mai bun feedback - pe care eu pot să îl confirm și la persoana întâi - pentru o relație toxică, e că-ți cam dă corpul feedback. În contrast cu mintea noastră, care minte foarte mult și inventează scenarii, povești și fire narative ca să justifice ce simțim, corpul nu prea minte. Dacă ești într-o relație în care simți constant tensiune fizică, încordare fizică, simți un gol în stomac…

Citește și
fericire
Cum deosebim atitudinea pozitivă toxică de cea sănătoasă
Ce arme țineau rușii în depozitul aruncat în aer de dronele ucrainene. Explozia a fost atât de puternică, încât seismografele au înregistrat un cutremur

Îmi aduc aminte perioade, de exemplu, în care stăteam cu un super stres că nu răspund la timp la mesaje și că o să ne certăm că nu răspund la timp la mesaje. Deci corpul cred că dă cel mai bun feedback, nu doar legat de relații toxice, ci legat de orice lucru care nu ne face bine.

Corpul e cel mai bun martor al experiențelor noastre și dacă îl ascultăm, dacă suntem atenți la ce simțim visceral, fizic, putem să ne dăm seama când suntem în medii, relații, contexte care nu ne fac bine.

Se poate întâmpla și să fii într-o relație (toxică) și care să ajungă să ți se pară că e normală, să nu ți se pară că se poate altfel.”

Paul Olteanu spune că asta se explică prin faptul că sistemul nostru nervos “caută să ne facă să ne simțim familiari, nu să ne simțim bine”.

“Dau și un exemplu personal, nu neapărat în sensul unei relații toxice, ci în sensul familiarități. Uite, eu, de exemplu, vin dintr-o relație cu o mamă care era foarte iubitoare, foarte afectuoasă și fizic, - îmbrățișat, drăgălit - dar imprevizibilă, și care îmi recompensa mai degrabă performanța, nu faptul că pur și simplu sunt.

Deci nu nu-mi aduc aminte ușor din copilărie iubire necondiționată, ci mai degrabă condiționată de performanță. Și asta a fost cu ce s-a obișnuit sistemul meu nervos din primii ani de viață. Dacă mă uit la relațiile mele de cuplu până la actuala relație cu soția mea, unde s-a schimbat ceva, văd un tipar în care căutam partenere care de la bun început arătau căldură, blândețe, senzitivitate.

Deci, ce-mi era familiar din relația cu mama, dar inconștient, căutam și să depun efort pentru a obține aprecierea sau aprobarea persoanei respective.”

Relațiile sunt cheia fericirii și a sănătății, iar gelozia vine din stima scăzută de sine

Paul Olteanu: Cel mai lung studiu din istoria omenirii, pornit în anii '30 la Harvard, arată că cel mai important lucru pentru sănătatea și fericirea noastră sunt relațiile. Nu neapărat cele de cuplu, ci relațiile în general. Dar una e să fie o compulsie – “nu pot să dorm când nu știu de tine” - și alta e să fie "m-aș bucura să fii alături de mine în pat noaptea" sau "m-aș bucura să trăim experiența asta împreună", versus "nu pot să mă bucur de experiența asta dacă nu ești lângă mine".

Cât despre gelozie, Paul Olteanu spune că este un sentiment care trădează, de cele mai multe ori, lipsa de stimă de sine, “faptul că eu nu cred că sunt suficient de bun”.

“Când eram în liceu, eram super gelos, dacă iubita mea de atunci râdea la glumele altui coleg - cumva aveam un barometru așa, interior - dacă a râs mai mult la glumele lui Liviu decât la ale mele, sau lucruri de felul ăsta.

Gelozia, de cele mai multe ori, vine pe un fond de stimă de sine scăzută, unde eu trăiesc cu sentimentul că orice alt om care apare în jur e amenințător, pentru că eu nu cred că sunt suficient de bun.

Dacă eu ajung, de pildă, să simt că tu nu mă dorești, pentru că ai stat de vorbă cu altcineva la o petrecere sau pentru că ai ales să faci ceva singur -ai ales să mergi câteva zile la munte sau la mare, fără mine, cu prieteni sau lucruri de felul ăsta -(...) în momentul în care eu văd că nu mai funcționez normal dacă nu ești lângă mine sau am sentimentul ăsta că sunt în pericol când vorbești cu altcineva, când dai like altcuiva, când schimbi mesaje cu altcineva - dacă asta e norma, atunci e momentul în care e bine să te uiți mai degrabă în interior, decât în exterior.”

Toate aceste probleme, amintește Paul, se rezolvă prin terapie, iar rezultatele sunt pur și simplu transformatoare pentru persoana respectivă.

“Când s-a produs schimbarea asta în interior, s-a produs o mare schimbare și în exterior, inclusiv în ceea ce privește ce fel de femei am început să atrag”, spune el.

Interviul integral cu Paul Olteanu a fost difuzat în cadrul emisiunii Blon Z, care poate fi urmărită în video de mai jos.

Funded by the European Union
Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate sunt ale autorilor și nu reflectă neapărat pe cele ale Uniunii Europene sau ale Comisiei Europene. Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea care acordă finanțarea nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.
Articol recomandat de sport.ro
Cum a ajuns Leonard Doroftei să joace în videoclipul trupei BUG Mafia | EXCLUSIV
Cum a ajuns Leonard Doroftei să joace în videoclipul trupei BUG Mafia | EXCLUSIV
Citește și...
5 din 10 tineri între 16 și 18 ani întrețin relații intime neprotejate. Majoritatea nici nu recunosc semnele unei îmbolnăviri
5 din 10 tineri între 16 și 18 ani întrețin relații intime neprotejate. Majoritatea nici nu recunosc semnele unei îmbolnăviri

5 din 10 tineri între 16 și 18 ani întrețin relații intime neprotejate și potrivit unui studiu recent, 90% nici nu recunosc semnele unei îmbolnăviri.

Cum deosebim atitudinea pozitivă toxică de cea sănătoasă
Cum deosebim atitudinea pozitivă toxică de cea sănătoasă

Influencerii și acei guru ai autodezvoltării care au năpădit mediul online propovăduiesc o formă de psihologie pozitivă care poate face mai mult rău decât bine.

 

Aplicațiile care ”ne ajută” să medităm. Sunt cu adevărat utile pentru sănătatea noastră mintală? Ce spune un psiholog
Aplicațiile care ”ne ajută” să medităm. Sunt cu adevărat utile pentru sănătatea noastră mintală? Ce spune un psiholog

Telefonul, care pentru mulți dintre noi reprezintă o sursă inepuizabilă de stres, începe să ne ofere și mijloace de a ne recupera după o perioadă aglomerată.

Recomandări
Nicolae Ciucă, față în față cu Andreea Esca. Cum îi vede pe Geoană și Simion
Nicolae Ciucă, față în față cu Andreea Esca. Cum îi vede pe Geoană și Simion

Peste două luni, românii vor fi chemați să aleagă președintele țării. Autoritățile au stabilit ce partide vor avea reprezentanți în secțiile de vot, iar pe 5 octombrie încep oficial depunerile candidaturilor.

Cine este bărbatul care a pornit incendiul de la Parlament. Reacția lui Nicușor Ocheană când a auzit ce pedeapsă riscă
Cine este bărbatul care a pornit incendiul de la Parlament. Reacția lui Nicușor Ocheană când a auzit ce pedeapsă riscă

Bărbatul care a pus pe jar forțele de securitate pentru că a provocat intenționat un incendiu la Palatul Parlamentului a fost identificat și arestat preventiv pentru 30 de zile.

Nicolae Ciucă, absolut convins că intră în turul doi al alegerilor prezidențiale: „Dacă nu ajung? Păi, cum să nu ajung?”
Nicolae Ciucă, absolut convins că intră în turul doi al alegerilor prezidențiale: „Dacă nu ajung? Păi, cum să nu ajung?”

Nicolae Ciucă este absolut convins că va trece de primul tur al alegerilor prezidențiale, unde se va „duela” cu Marcel Ciolacu sau cu Mircea Geoană.