5 din 10 tineri între 16 și 18 ani întrețin relații intime neprotejate. Majoritatea nici nu recunosc semnele unei îmbolnăviri
5 din 10 tineri între 16 și 18 ani întrețin relații intime neprotejate și potrivit unui studiu recent, 90% nici nu recunosc semnele unei îmbolnăviri.
Așadar, sunt o pradă ușoară pentru bolile cu transmitere sexuală, care le pot lăsa sechele pe viață. O caravană medicală a colectat probe de la peste 100 de participanți la un festival. Câteva ore mai târziu, mulți dintre tineri au aflat că trebuie să ajungă de urgență la medic.
În orice context care implică ideea de libertate - inclusiv sexuală - asociată cu consum de alcool și de substanțe periculoase - crește incidența cazurilor de hepatitită și boli venerice.
Tratamente există, reamintesc doctorii, dar trebuie începute de la primele semne. Pe care, de regulă, pacienții le ascund, de rușine. Aproape o sută de voluntari au oferit probe de urină, într-o caravană sosită la un festival de muzică.
Ca să ajungă rapid la procesare, au fost transportate cu drone. Probele au intrat imediat în laborator și au fost testate pentru 8 tulpini ale unor patogeni transmiși pe cale sexuală, printre care gonoree, chlamydia, trichomonas și ureaplasma - toate provoacă mari neplăceri și afectează grav fertilitatea. În câteva ore participanții au primit rezultatele, iar unii au primit indicația de a merge direct la un medic de boli infecțioase, pentru că procentul probelor pozitive e îngrijorător.
Dr. Lucia Feticu, medic primar laborator: „Este foarte important să le trateze! Din cauza necunoașterii faptului că au această boală pot să o transmită la multe alte persoane, unde de asemenea pot să evolueze pe termen lung și cu complicații redutabile.”
Un set complet de analize pentru boli transmisibile costă, la liber, între 300 și 500 de lei. Dar, de la 1 iulie, statul român oferă gratuitate pentru testarea și tratamentul bolnavilor neasigurați, suspectați de infecții cu virusuri hepatitice, hiv-SIDA și cancer, dar și alte boli cronice. Fondurile sunt nelimitate și sunt separat de bugetul asigurărilor de sănătate. Vin direct de la bugetul de stat.
Valeria Herdea, președintele C.N.A.S.: „Riscul de împrăștiere a ascestor boli este major. Nu cred că ne dorim… Nu cred că ne dorim ca România să se umple de așa ceva. Avem lucrători sexuali. Avem din ce în ce mai mulți tineri… ați văzut ce se întâmplă la marile concerte, unde e clar că nu există destul control. Avem cartiere întregi în București unde există seringi aruncate prin toate părțile. Avem lucrători sexuali pe Mihai Bravu, îi vedem cu toții.”
În spatele imprudenței cu care adolescenții își încep viața sexuală - fără mijloace care să-i protejeze de boli și sarcini nedorite - se află, desigur, nepăsarea adulților responsabili de prevenție. În multe școli, sexualitatea este subiect tabu.
În prezent, în programa de gimnaziu și liceu lecțiile despre reproducere sunt ascunse într-un capitol despre educația despre sănătate. Din rușine sau ignoranță, majoritatea directorilor de școli refuză cursurile ținute de voluntarii din diverse asociatii.
Sursa: Pro TV
Etichete: tineri, hiv, boli infectioase, viata sexuala, myimpact,
Dată publicare:
19-07-2024 18:26