Mikola Bela, membru al organizatiei Noua Garda Ungara, indezirabil timp de cinci ani
Cetateanul ungar Mikola Bela, membru al organizatiei Noua Garda Ungara, a fost declarat indezirabil in Romania pentru cinci ani, potrivit unei decizii luate joi de Curtea de Apel Bucuresti care este executorie.
Hotararea luata de Curtea de Apel Bucuresti, care devine executorie imediat, poate fi insa contestata la instanta suprema, in termen de 10 zile.Mikola Bela este unul dintre cei patru cetateni ungari care au primit interdictie de a intra in Romania timp de un an, dupa cum a anuntat, in 17 martie, purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog.
Ceilalti trei sunt Tyirityán Zsolt - membru al organizatiei "Oastea Haiducilor", Zagyva Gyorgy Gyula - membru Jobbik si al Miscarii de Tineret din cele 64 de Comitate HVIM si Szavay Istvan - membru Jobbik. Dajbog preciza atunci ca, in cazul lui Mikola Bela, membru al organizatiei Noua Garda Ungara, "organele competente au sesizat Curtea de Apel Bucuresti, in vederea declararii acestuia ca indezirabil.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Referitor la cei patru, "exista indicii temeinice ca fac parte din structuri implicate in activitati de natura nationalist-extremista, ce constituie riscuri la adresa ordinii publice si a securitatii nationale a Romaniei", a mai spus purtatorul de cuvant al MAI. Interdictia a fost dispusa "cu scopul preintampinarii producerii unor evenimente de natura a afecta grav ordinea publica pe teritoriul Romaniei", a mai spus Dajbog.
Declararea ca indezirabil a unui cetatean al Uniunii Europene se dispune de catre Curtea de Apel Bucuresti (CAB) si devine executorie imediat, chiar daca este atacata cu recurs la instanta suprema, arata legislatia in vigoare. CAB se pronunta, prin hotarare motivata, in termen de maximum zece zile de la sesizarea formulata. Daca declararea ca indezirabil este motivata de ratiuni de securitate nationala, in motivare nu se mentioneaza datele si informatiile ce au stat la baza deciziei.
Conform legii, punerea in executare a hotararii prin care cetateanul UE sau membrul de familie a fost declarat indezirabil se realizeaza prin escortarea strainului pana la frontiera sau pana in tara de origine, de catre personalul specializat al Oficiului Roman pentru Imigrari.
"Declararea ca indezirabil este o masura care se dispune impotriva unui cetatean al Uniunii Europene sau unui membru de familie al acestuia care a desfasurat, desfasoara ori despre care exista indicii temeinice ca intentioneaza sa desfasoare activitati de natura sa puna in pericol securitatea nationala sau ordinea publica. Masura se dispune de Curtea de Apel Bucuresti, la sesizarea procurorului anume desemnat de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti. Procurorul sesizeaza instanta de judecata la propunerea institutiilor cu competente in domeniul ordinii publice si securitatii nationale care detin date sau indicii temeinice in acest sens", prevede legislatia in vigoare.
Hotararea instantei poate fi atacata cu recurs, in termen de 10 zile de la data comunicarii, la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), insa este executorie. ICCJ trebuie sa se pronunte in maximum cinci zile de la formularea recursului. Perioada pentru care un cetatean al Uniunii Europene sau membru de familie al unui cetatean al Uniunii Europene poate fi declarat indezirabil este de la 1 la 10 ani, cu posibilitatea prelungirii termenului pentru o noua perioada cuprinsa intre aceste limite, in cazul in care se constata ca nu au incetat motivele care au determinat luarea acestei masuri. Dreptul de rezidenta al persoanei in cauza inceteaza de la data pronuntarii hotararii prin care aceasta a fost declarata indezirabila.