(P) Pentru ca meseriile nu primesc respectul pe care il merita, Bucegi da startul programului "Meserii pentru Romania"

tineri, muncitori

Berea Bucegi incurajeaza adevaratii meseriasi romani si lanseaza programul "Meserii pentru Romania", primul proiect in cadrul platformei cu acelasi nume.

Programul sustine scolile postliceale care contribuie la educatia formala a „gulerelor albastre” si a fost creat ca urmare a celui mai recent studiu despre statutul meseriilor in Romania. Studiul a relevat ca peste 53% dintre tinerii intre 18 si 24 ani s-ar orienta catre meserii, 71% dintre ei crezand ca o meserie se invata cel mai bine la scoala.

In acelasi timp, tinerii din aceasta categorie de varsta cred cu tarie ca "meseria este bratara de aur". 50,3% dintre ei au ales mai degraba acest proverb decat cel care spune ca are parte doar cine ... are carte. In plus, daca ar fi sa o ia de la capat, cei cu varsta intre 18 si 24 de ani pun 3 meserii cu „guler albastru” in topul preferintelor lor. Astfel, 7,6% dintre ei ar alege sa fie soferi, 4,5% coafeza/frizer si 3,8% si-ar dori sa fie mecanici. Doar meseriile de ingineri si medici se „strecoara” in top 5.

„Prin proiectul «Meserii pentru Romania», reamintim romanilor importanta pe care meseriile si meseriasii buni o au pentru dezvoltarea societatii. Vrem sa ii incurajam si sustinem pe tinerii de astazi care s-ar orienta catre o meserie, chiar daca asa-zisa categorie a «gulerelor albastre» nu intra in topul profesiilor respectate de romani”, afirma Narcis Horhoianu, Director de Marketing HEINEKEN Romania, compania care are in portofoliu berea Bucegi.

De altfel, romanii cred in importanta "gulerelor albastre" pentru bunul mers al tarii. In topul meseriilor ce sunt vazute drept importante pentru progresul si dezvoltarea Romaniei, 10,5% dintre ei au ales meseria de agricultor, cea mai „votata” meserie din acest clasament.

Citește și
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

La ora actuala, muncitorii sunt foarte cautati pe piata muncii: peste 15.000 slujbe scoase la concurs de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca se adreseaza celor cu studii medii si profesionale. Cu toate acestea, muncitorii necalificati au o pondere mare in randul populatiei, fiind a 3-a cea mai frecventa ocupatie, dupa agricultori si vanzatori, potrivit studiului „Meserii pentru Romania” .

65% dintre romani sunt de parere ca muncitorii necalificati sunt platiti cu salarii prea mici pentru munca de multe ori murdara sau dura pe care acestia o practica. In acelasi timp, 15% sunt de parere ca acest lucru se datoreaza in primul rand lipsei unei calificari. Ceea ce atinge practic subiectul sensibil: cum le oferi o sansa la „mai bine” acestor muncitori?

3 scoli postliceale sau licee cu clasa a 13-a vor fi finantate in cadrul programului „Meserii pentru Romania”

Programul este implementat in colaborare cu organizatia non-guvernamentala Junior Achievement si se adreseaza claselor cu tineri peste 18 ani. Trei dintre aceste scoli vor primi, in urma unui concurs de proiecte, finantare din partea Bucegi in valoare de 97.500 de lei, pentru fiecare dintre proiectele castigatoare.

Prin "Meserii pentru Romania" li se acorda sansa sa-si doteze atelierele profesionale sau sa investeasca in materiale didactice. Sunt o optiune viabila pentru tinerii care nu urmeaza o facultate. Proiectul are si o componenta educationala, echipele participante putand sa realizeze proiecte de colaborare cu mediul de afaceri.

Cum se va desfasura programul:

In perioada 22 septembrie - 17 octombrie 2014, se pot inscrie pe platforma www.meseriipentruromania.jaromania.org, cu unul sau mai multe proiecte care au scopul de a creste calitatea actului educational.

Juriul va evalua aplicatiile in perioada 20-26 octombrie 2014, iar cei trei castigatori vor fi anuntati in intervalul 27-31 octombrie. Proiectele vor fi implementate in scoli, in perioada 31 octombrie-17 noiembrie, cu ajutorul organizatiei Junior Achievement.
Regulamentul concursului si alte detalii legate de acest proiect pot fi consultate pe site-ul: www.meseriipentruromania.ro
 

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO A comis-o! Mihai Stoica, plin de sânge la sărbătoarea de titlu a FCSB-ului
FOTO A comis-o! Mihai Stoica, plin de sânge la sărbătoarea de titlu a FCSB-ului
Citește și...
(P)
(P) "De meseriile noastre, mereu va fi nevoie". Mesajul prin care Bucegi cere sprijin si respect pentru scolile de meserii

Ca urmare a celui mai recent studiu despre statutul meseriilor din Romania, berea Bucegi lanseaza programul "Meserii pentru Romania", prin care isi propune sa sustina scolile postliceale.

Recomandări
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

Rusia se dezlănțuie pe frontul din Ucraina, după ajutorul militar anunțat de SUA. Un atac masiv a fost ordonat de Kremlin
Rusia se dezlănțuie pe frontul din Ucraina, după ajutorul militar anunțat de SUA. Un atac masiv a fost ordonat de Kremlin

Forţele de apărare ucrainene au respins, sâmbătă, 59 de atacuri inamice în cinci sectoare ale liniei de front, cele mai multe dintre ele pe ruta Avdiivka.

Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie
Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie

Ca să prindă viteză în cursa pentru primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să își depună candidatura.