Un medic din Timișoara ajută femeile să se vindece de endometrioză și să devină mame

13-11-2019 21:22


Endometrioza, o boală care le împiedică pe femei să devină mame, este greu de diagnosticat în România.

Sunt prea puțini specialiști, iar pacientele trec prin chinuri groaznice, spune doctorul Voicu Simedrea, din Timișoara, care a ajutat până acum sute de femei să se vindece.

Pe drumuri șerpuite din Corsica, pe falezele marii Adriatice, departe în Patagonia sau pe străzile din Timișoara, doctorul Voicu Simedrea nu se desparte de motocicletă sa. Are această pasiune de când era copil și pe vreme însorită nu renunta niciodată la „motor".

„Practic, toată copilăria mea mi-o amintesc pe motor alături de taică-meu, el obișnuia să pescuiască și mă ducea la pescuit, mergeam cu motocicletă. Am avut carnet de motococileta înainte de a-l avea pe cel de mașină", spune Voicu Simedrea.

Iar această pasiune l-a ajutat să își facă prieteni în toată lumea și să organizeze acțiuni de caritate.

„Avem în fiecare an un eveniment foarte frumos, organizat în întreagă lume, Distinguished Gentleman Ride, un eveniment pentru strângerea de fonduri pentru cancerul de prostată și suicidul la bărbați. E organizat în peste 70 de țări, s-au strâns peste 6 milioane de dolari", spune medicul Simedrea.

Voicu Simedrea este medic primar obstretică și ginecologie, specializat în chirurgie ginecologică.

Una dintre pacientele sale suferă de endometrioză, o boală tot mai des întâlnită la femeile tinere și una dintre principalele cauze de inferitilitate.

„E o o problema de sănătate publică din perspectiva această, undeva la 15 la sută din pacientele de vârstă activă hormonal suferă de această boală, din acest contingent de paciente cu endometrioza, cel puțîn zece la sută prezintă formă gravă de boală și necesită operațîi complicate", declară medicul Voicu Simedrea.

Doctorul Simedrea a început chirurgia la Timișoara, apoi a urmat stagii de pregătire în Germania. A avut posibilitatea să plece în Statele Unite, dar a rămas în România. Au trect șase ani de când face astfel de intervenții chirugicale, iar în acest timp a operat aproape 500 de paciente.

"Chirurgia înseamnă multă muncă, mult timp petrecut în sală. Lucrurile gradual au evoluat, primele operații au durat mult, dar pe măsură ce stabilești o rutină și standardizezi operația, devine mult mai facilă și mult mai lipsită de riscuri. Avem o acreditare oferită de către Liga Europeană de Endometrioză, este singurul centru de excelență din toată zona de est a Europei", spune Simedrea.

„Mi-am dat seama cât este de important să lupți cu o boală cu cineva alături de tine. Atitudinea lui a fost „hai să luptăm împreună să vedem ce putem face”. Mă simt vindecată de această boală”, declară una dintre pacientele medicului.

"Eu încă primesc foarte multe cazuri care au fost operate o dată, de două, de trei ori, și au fost operate suboptimal, și pacientele au nevoie de încă o intervenție și de încă un chin și cred că va trece ceva timp până când se va reglementa asta", spune Simedrea.

Multe dintre femei au depășit problema și au devenit mame.

Denisa Tișea, medic radiolog imagist: "Pacientele după operațiile doctorului Simedrea, în mare parte sunt ușurate, pentru că după ani de căutări, diagnostice, suferințe, de dureri cronice, li se ușurează durerea și consideră că au o nouă șansă la o viață de calitate, fără durere".

Răzvan Petrică, medic primar obstetrică ginecologie: "După atâția ani de lucrat împreună, am văzut cât își dedică din timpul personal pentru îndeplinirea acestui scop al lui”.

Prof. univ. Radu Prejbeanu, medic primar ortoped: „Voicu, fiind un ginecolog deja faimos la momentul când eu m-am mutat aici, am reîntregit cumva echipa din școală”.

„Familia a trebuit să sufere în detrimentul medicinei, copiii cei mari, mai ales, au fost privați de prezența mea de multe ori. Îmi vedeam copiii lunea și sâmbăta, aveam gărzi de weekend. Meseria de medic e una vocațională, e cea mai frumoasă după mine. Dar dacă nu ai chemarea asta, mai bine nu o faci", spune medicul Voicu Simedrea.

Medicul Simedrea simte că are vocația și pregătirea necesare pentru a ajuta pacientele care îi trec pragul.