Medicul care ajută copiii în primele zile de viață. A salvat sute de bebeluși în 10 ani de activitate

Ultima actualizare: 27-11-2019 09:25

Ian a venit pe lume cu o malformație gravă. Doctoriță Alina Ilici l-a îngrijit luni de zile în secția de terapie intensivă, apoi i l-a pus în brațe mamei, sănătos.

Dr. Alina Ilici, medic primar neonatolog: „S-a născut cu 1 kg 200 și o malformație foarte gravă intestinală și n am putut nici măcar să plecăm de pe secție pentru că nu ar fi tolerat nici mcar transportul într-o unitate de terapie unde să fie operat. Și atunci i-am făcut toate lucrurile astea aici la noi”

Mama copilului: „Rezultatul e așa cum îl vedeți. Totul a fost posibil cu foarte multă dăruire din partea doamnelor doctori. Doamna doctor Ilici a fost preferata lui Ian.... Aproape de fiecare dată când veneam în vizită o găseam cu el în brațe”

Alina Ilici este medic primar neonatolog într-o secție de terapie intensivă pentru nou-născuți dintr-un spital privat. Este unul dintre doctorii care supraveghează și ajută copiii în primele zile de după naștere. În cei peste 10 ani de activitate a reușit să ajute sute de bebeluși suferinzi.

La noi în țară, în fiecare an, aproape 20.000 de copii se nasc prematur. Peste 2.500 ajung în secția în care lucrează medicul Alina Ilici, iar cel mai mic a avut 570 de grame. Neonatologul e cel care se îngrijește de un bebeluș cu probleme, iar în secția de terapie intensivă cei mici pot rămâne luni întregi.

Dr. Alina Ilici: „Noi vrem să îi vedem mari. cât sunt mici trebuie să fii fosrte obiectiv și să ți faci treaba și să îi ajuți în momentul în care au nevoie, te implici sufleteșți pentru că nu ai altfel cum, dar nu atât de mult încât să ti influențeze deciziile pe care le iei”

Dr. Hadi Rahimian, director medical: „Pune suflet în ceea ce face și este foarte apropiată și de familii și de copii și se vede asta în comportamnetul ei, Se vede în discuțiile cu părinții că e empatică”

Întreagă secție de terapie intensivă nou-născuți este de fapt o echipa bine închegată în care fiecare se bazează pe cel de lângă. În plus fiecare bebeluș face parte pentru o perioada din această mare familie.

Dr. Alina Ilici: „Nu mi aduc aminite nicio perioada în care să mă fi gândit să fac altceva. Mi-a plăcut și pediatria, dar copiii mici, foarte mici...părea că acolo este locul de care aparțîn”

La început, Alina Ilici a lucrat într-un spital de stat. Lipsurile de atunci și faptul că nu putea să își facă meseria așa cum credea de cuviință, au făcut-o să se îndrepte către spitalul privat. Spune că n-ar pleca în străînătate pentru că și aici are condiții similare.

Dr. Alina Ilici: „Trebuia cumva să dispus a faci niște compromisuri pe care eu în momentul ăla eu nu eram dispusă să le fac. Să te adaptezi, să lucrezi cu niște lipsuri și să îți asumi că nu ai niște rezultate chiar conforme cu ceea ce îmi doream eu să fac atunci. Durează mulți ani de zile să formezi o echipa de terapie intensivă pentru că nu e o secție care să depindă de un singur om. Adică noi că medici depindem de asistente, asistentele de infirmiere. În orice loc se rupe lanțul asta, se pierde tot. Tot ceea ce facem noi este foarte bine și ne mai da puțin avant să mergem înainte, să facem ceva nou și să salvăm și alți copii”

 

Și, dacă ar putea să o ia de la capăt, Alina Ilici ar merge pe același drum: ar îngriji bebeluși. Nimic nu-i da o satisfacie mai mare decât să poată vedea peste ani un copil care este bine alături de familie și într-un fel, să știe că ea a contribuit la asta.

Citeste și...