Medicul care se ocupă de siguranţa pacienţilor. Primesc brăţări de risc şi coşuri pentru medicamente

20-11-2019 16:11

Doctorița Nirvana Georgescu adoră plantele. Îi place să grădinărească și în fiecare săptămâna petrece ore întregi între flori.

Dr. Nirvana Georgescu: „Am bujori, barba-împăratului... Mi-e drag de ele, le iubesc foarte tare. Îmi place să mă ocup de ele, mă relaxează extraordinar. Uneori zic că sunt ca și copii care se joacă cu nisipul pe plajă. Dacă mă vede un grădinar profesionist o să mă critice. Important e să le văd că supraviețuiesc”.

La fel de preocupată este însă și de meserie. Nirvana Georgescu este director de calitate și siguranța pacientului într-o clinică privată.

Rolul ei este să se asigure că practicile, procedurile și protocoale medicale sunt aplicate corect în unitatea sanitară astfel încât pacientul să nu aibă de suferit.

Dr. Nirvana Georgescu: „Am făcut foarte multe pregătiri pentru calitate și siguranța pacientului în afară țării. La nivel mondial există congrese ale structurilor de calitate și siguranța pacientului”.

Igiena mâinilor, riscul de cădere sau prescrierea corectă a antibioticelor sunt câteva dintre direcțiile în care Nirvana Georgescu instruiește personalul din spital.

Cu un dispozitiv verifică modul în care angajații și-au dezinfectat mâinile.

Dr. Nirvana Georgescu: „A fost făcută o hartă cu care sunt ariile pe care le ratăm cel mai frecvent: degetele mari. Noi avem cursuri, instruiri interne”.

De altfel autoritățile din sănătate au atras atenția adeseori asupra faptului că spălatul necorespunzător al mâinilor reprezintă una dintre principalele cauze ale răspândirii infecțiilor intraspitalicești.

Apoi, o altă regulă pe care tot personalul medical trebuie să o respecte ține de medicamente. Fiecare pacient are coșulețul lui cu doctorii, asistentele verifică fișa înainte să administreze tratamentul, iar medicamentele cu risc sunt semnalizate printr-o bulină roșie în depozit.

Dr. Nirvana Georgescu: „Medicația nu se amestecă între pacienți. Sigur că se depozitează, dar coșulețul e individual”.

Medic: „O profilaxie s-a transformat în tratament, ceea ce nu este conform. Cineva a dat prea ușor și prea des un antibiotic puternic”.

Medic infecționist: „Partea de calitate vine unori cu niște audituri care e posibil să nu fie tocmai plăcute. Se ia foaie cu foaie, se analizează deciziile, nu suntem un organism de presiune, dar încercăm să analizăm calitatea actului medical”.

Dr. Nirvana Georgescu: „Mergem și le explicăm și le povestim de ce am făcut regulile respective, ca să le facem în anume fel, mergem să vedem cum se prepară, cum se administrează”.

Nici de la identificarea și monitorizarea corectă a pacientului nu se face rabat în spitalul în care lucrează doctoriță Nirvana Georgescu. În acest scop, bolnavii primesc anumite brățări în funcție de riscurile la care sunt supuși.

Medic: „Pentru personal e important pentru că personalul trebuie să aibă în minte: când trebuie să mă duc la el...''

Medic: „Există risc de alergie, risc de cădere, înseamnă că mai aveți un risc la care personalul trebuie să fie atent”.

Dr. Nirvana Georgescu: „Noi nu învățăm doctorii să își facă meseria, în niciun caz. Noi aducem niște reguli suplimentare pe care trebuie să le respectăm toți pentru ca traseul paicentul să fie cât mai neted și mai lispit de riscuri”.

Dr. Nirvana Georgescu: „Dacă fiecare vine și își aplică propriile reguli există fracturi în comunicare, în îngrijirea pacientului și noi pe astea vrem să le evităm”.

Totul pentru ca în final fiecare om să plece acasă sănătos și mulțumit.