Horia Colibasanu, nominalizat la premiul Printul de Asturia

Dată publicare: 29-08-2008 01:00
Dată actualizare: 18-04-2012 04:27


Horia Colibasanu, nomonalizat la premiul Printul de Asturia

Alpinistul Horia Colibasanu a facut parte din grupul international, format din 14 alpinisti, care au incercat sa-l salveze pe alpinistul spaniol Inaki Ochoa de Olza, decedat pe varful Annapurna, din Himalaya.

Drept rasplata, grupul curajosilor alpinisti a fost nominalizat la Premiul Printul de Asturia, categoria sport, la propunerea guvernului provinciei Navarra.

"Povestea de solidaritate, prietenie si sacrificiu a acestei operatiuni istorice de salvare va fi una din optiunile juriului. Romanul Horia Colibasanu - coleg cu Ochoa de Olza si care l-a insotit la 7.400 metri altitudine in primele trei nopti dupa ce spaniolul a suferit o problema cerebrala - elvetianul Uli Steck (care a fost alaturi de Inaki in ultimele ore dupa o urcare dura si care i-a constatat decesul), kazahul Denis Urubko, rusii Alexei Bolotov si Andrei Bogomolov, elvetianul Simon Anthamatten, polonezul Robert Szymczak, canadianul Don Bowie au fost cativa dintre protagonistii uneia dintre cele mai mari povesti de solidaritate din Himalaya. Au fost sase zile sn care Navarra si lumea intreaga a trait cu sufletul la gura pentru o operatiune de salvare fara precedent. Zile de consternare ai admiratie in care cei 14 alpinisti si-au pus in pericol propria viata, uitand de planurile lor ai implicandu-se pe deplin în misiunea de a salva un coleg. Aceste exemplu de sacrificiu, generozitate, colegialitate si prietenie a convins Fundatia Printul de Asturia sa accepte propunerea facuta de guvernul provinciei Navarra", scrie publicatia Diario de Navarra, citata de Mediafax.

Fundatia Printul de Asturia este patronată de Felipe de Bourbon, mostenitorul tronului Spaniei, si decernează in fiecare an opt premii, in valoare de 50.000 de euro, fiecare, atrage atentia Banateanul.

Printre candidatii la premiul Printul de Asturia, anul acesta se mai numara jucatorii de tenis Rafael Nadal si Roger Federer, si selectionata spaniola de fotbal.

Fostul pilot german Michael Schumacher, atletul Hicham El Guerrouj si pilotul Fernando Alonso au fost printre sportivii premiati in anii trecuti.

Sursa: Banateanul


VIDEO PROTVPLUS.RO