Struguri multi si prea ieftini in podgoriile din judetul Buzau
Dupa ce au muncit un an intreg si au investit sume mari in plantatiile de vita de vie, viticultorii au iesit in paguba. Procesatorii nu ofera mai mult de un leu pe kilogramul de struguri.
In podgoriile din Buzau, s-au obtinut anul acesta peste sase tone de struguri la hectar. Productia este de doua ori mai mare decat cea de anul trecut. Pentru ca oferta e bogata, producatorii de vin au inceput sa strambe din nas si platesc cu cel mult un leu kilogramul de struguri.
Foarte putin, spun viticultorii, bataie de joc. De cealalta parte, producatorii de vin spun ca nu pot oferi mai mult pentru un kilogram de struguri. Pretul a fost stabilit cu marii producatori care au suprafete de la 50 de hectare in sus. Ca sa nu ramana cu strugurii in batatura, viticultorii au acum doua optiuni: vand la preturi de nimic sau se apuca de facut vin in gospodarie.
Specialistii spun ca nici vinul nu va fi foarte scump anul acesta. Au fost atat de multi struguri, incat majoriatea producatorilor de vin au deja butoaiele pline si au oprit productia.