Un român nu vrea să fie extrădat în Italia de teama coronavirusului. Solicitarea, judecată de Curtea Supremă

Ultima actualizare: 04-03-2020 15:12
Un infractor român refuză să fie extrădat în Italia de teama coronavirusului

Un infractor român periculos dat în urmărire internațională de autoritățile italiene a refuzat să fie extrădat în peninsulă invocând epidemia de coronavirus. Astfel, deși instanța a aprobat extrădarea acestuia, bărbatul a atacat decizia la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Coronavirusul care a făcut ravagii în China a băgat groaza şi în infractori. Un botoşănean dat în urmărire internaţională de autorităţile judiciare italiene a refuzat să fie extrădat în Peninsulă, invocând epidemia cu noul virus Covid 19, arată Monitorul de Botoșani.

Magistrații locali au dispus predarea lui autorităţilor străine, dar botoşăneanul a atacat decizia la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cea mai înaltă instanţă din ţară urmând să decidă dacă acesta va fi extrădat sau nu.

Românul care refuză extrădarea în Italia de teama coronavirusului este un infractor periculos, reținut în februarie 2020 la Timișoara în baza unui mandat european emis încă din 2014 de procurorii din Cagliari.

Botoșăneanul Zeno Irinel H., de 45 de ani, este acuzat de două infracțiuni, respectiv viol și loviri, săvârșite pe 11 noiembrie 2007.

Pe 5 decembrie 2014, bărbatul a fost condamnat definitiv la 12 ani închisoare şi plata unei amenzi penale de 18.000 de euro, pedeapsă din care a mai rămas de executat 11 ani, cinci luni şi 22 de zile închisoare.

Dat în urmărire internaţională, el nu a putut fi predat italienilor, întrucât a stat închis ba în Marea Britanie, ba în România, unde a fost condamnat pentru trafic de persoane.

Condamnat pentru două violuri, unul soldat cu moartea victimei

Până să invoce coronavirusul, botoșăneanul a invocat mai multe motive pentru a scăpa de extrădare. Când a fost reținut la Timișoara, a spus că restul pedepsei la care a fost condamnat în Italia ar fi ispășit-o în Marea Britanie.

După ce i-a fost respins apelul, bărbatul a invocat faptul că în Italia nu a avut parte de un proces echitabil, că are afaceri în România și că închisorile din Italia nu au condiții bune de detenței.

Cum judecătorii i-au respins și aceste motive, Zeno a contestat extrădarea spunând că zona în care urma să ajungă este afectată de coronavirus.

Botoșăneanul are la activ mai multe condamnări atât în România, cât și în Italia și Marea Britanie, pentru infracțiuni care ajung de la cele la regimul rutier la trafic de persoane și două violuri, din care unul soldat cu moartea victimei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO