Audierea ministrului Justiției în Parlament pe tema Raportului GRECO a fost reprogramată

Tudorel Toader
Agerpres

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că audierea sa în Parlament pe tema Raportului GRECO, care ar fi trebuit să aibă loc joi, a fost reprogramată pentru data de 9 mai.

"În cursul zilei de ieri, la orele 17,10, am fost anunţat telefonic de reprogramarea audierii referitoare la Raportul GRECO! Pe aceeaşi temă, am confirmat participarea la audierea din data de 09.05.2018, la orele 10,00!", a scris ministrul Toader, joi, pe Facebook, potrivit Agerpres.

Miercuri, ministrul Justiţiei preciza că, până la momentul când a postat anunţul pentru confirmarea participării la dezbaterea de joi, nu primise o adresă de replanificare a invitaţiei.

Viceliderul grupului PNL, Eugen Pîrvulescu, arăta miercuri după-amiază că amânarea audierii a fost propusă de liderul grupului PSD din Senat, Şerban Nicolae, care a motivat că joi, 3 mai, ministrul Tudorel Toader participă la şedinţa de guvern.

Pe 11 aprilie, preşedintele PNL, Ludovic Orban, declara că liberalii au decis să îl convoace pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, la dezbaterea 'Ora Guvernului' la Senat, în contextul raportului Grupului statelor împotriva corupţiei al Consiliului Europei (GRECO).

Citește și
comisia Iordache
Comisia ”Iordache”. Tudorel Toader: Vom propune abrogarea reglementărilor privind Camera preliminară
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

GRECO se declara profund îngrijorat de anumite aspecte ale Legii privind statutul judecătorilor şi al procurorilor, ale Legii privind organizarea sistemului judiciar şi ale Legii privind Consiliul Superior al Magistraturii adoptate recent de Parlamentul României, precum şi de proiectele de amendamente la legislaţia penală.

Grupul Statelor împotriva Corupţiei din cadrul Consiliului Europei (GRECO) a făcut public în luna aprilie Raportul referitor la România în care îşi exprimă îngrijorarea profundă faţă de anumite aspecte ale legilor adoptate de Parlament privind statutul judecătorilor şi procurorilor, organizarea judiciară şi Consiliul Superior al Magistraturii precum şi privind amendamentele propuse pentru legislaţia penală.

GRECO precizează într-un comunicat că a redactat raportul în urma deciziei luate la reuniunea din decembrie 2017 de a face o evaluare urgentă a reformelor judiciare din România, având în vedere că acestea pot duce la încălcarea serioasă a standardelor anti-corupţie.

Raportul notează, de asemenea, că amendamentele la cele trei legi privind sistemul judiciar adoptate de Parlament în decembrie 2017 nu conţin cele mai controversate propuneri, care au fost prezentate iniţial în vară. Totuşi, GRECO este îngrijorată de impactul potenţial al legilor, inclusiv pentru structura de personal a instanţelor şi a parchetelor.

"În pofida importanţei şi a obiectivului vast al acestor reforme, impactul lor nu a fost evaluat corespunzător iar procesul legislativ a fost discutabil", consideră GRECO, potrivit News.ro.

GRECO solicită României să renunţe la ideea creării unei secţii speciale pentru anchetarea infracţiunilor din sistemul judiciar.

Documentul ia act de procesul de revocare din funcţie a şefei DNA Laura Codruţa Kovesi, iniţiat în luna februarie şi reînnoieşte apelul la garanţii suplimentare în ceea ce priveşte numirea şi revocarea procurorilor şefi de către executiv.

GRECO este în egală măsură critic cu privire la amendamente propuse la legislaţia penală considerând că, în cazul în care acestea vor fi adoptate, în mod clar vor contraveni unora dintre angajamentele internaţionale ale României, inclusiv Convenţia privind legislaţia penală în domeniul corupţiei.

"Amendamentele cu privire la procedura penală discutate în prezent în comisia parlamentară comună sunt percepute de alte state ca o ameninţare la adresa concretizării asistenţei judiciare reciproce", notează documentul.

De asemenea, raportul critică "o serie de proiecte de lege iniţiate în Senat în 21 decembrie 2017 care ar atenua prevederile referitoare la incriminarea diverselor infracţiuni de corupţie din Codul penal; de exemplu, mita şi traficul de influenţă nu s-ar mai aplica în cazul funcţiilor alese, iar în ceea ce priveşte abuzul în serviciu, amendamentele ar dezincrimina total infracţiunile cu un prejudiciu sub 200.000 de euro"

GRECO invită România să prezinte stadiul reformelor în justiţie în următoarea sa reuniune plenară din 18 - 22 iunie 2018 şi să se abţină de la adoptarea unor amendamente la legislaţia penală care ar submina lupta anticorupţie.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Toader: Pentru mine era previzibil că preşedintele va sesiza CCR, rămâne să şi motiveze
Toader: Pentru mine era previzibil că preşedintele va sesiza CCR, rămâne să şi motiveze

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, că preşedintele are dreptul constituţional de a sesiza CCR şi Comisia de la Veneţia pe modificările aduse legilor justiţiei, că se aştepta la acest lucru, scrie news.ro.

Comisia ”Iordache”. Tudorel Toader: Vom propune abrogarea reglementărilor privind Camera preliminară
Comisia ”Iordache”. Tudorel Toader: Vom propune abrogarea reglementărilor privind Camera preliminară

Comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei a început dezbaterile generale privind modificarea Codului penal, a Codului de procedură penală şi a Codului de procedură civilă. La şedinţă participă şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. 

Tudorel Toader vrea ”valorificarea forţei de muncă din penitenciare”
Tudorel Toader vrea ”valorificarea forţei de muncă din penitenciare”

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, miercuri, că şi-a propus ”valorificarea forţei de muncă din penitenciare” şi a cerut Administraţiai Naţionale a Penitenciarelor (ANP) să comunice numărul deţinuţilor apţi de muncă.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.