Tudorel Toader a discutat, marți, cu Frans Timmermans despre Legile Justiției


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Sursa: Agerpres
Data publicarii: Marti 06 Februarie 2018 21:04
Categorie: Stiri Justitie
tudorel toader

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a discutat, marți, la Strasbourg, cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, despre Legile Justiției.

Într-un comunicat de presă, Ministerul Justiției a precizat că subiectele abordate în cadrul discuţiei au vizat aspecte privitoare la: parcursul legilor justiţiei şi stadiul actual al acestora, modificarea Codului Penal şi Codului de Procedură Penală, precum şi ultima decizie a Curţii Constituţionale privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, informează News.ro.

Astfel, reprezentanții Ministerului Justiției au „prezentat stadiul actual şi etapele parcurse cu privire la cele trei proiecte de acte normative, legile adoptate şi soluţiile legislative constatate ca fiind neconstituţionale.”

În ceea ce priveşte Codul penal şi Codul de procedură penală, reprezentanții Ministerului Justiţiei „au prezentat modificările constând în transpunerea în legislaţia naţională a Directivei 2016/343/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 9 martie 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumţiei de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale şi a Directivei 2014/42/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind îngheţarea şi confiscarea instrumentelor şi produselor infracţiunilor săvârşite în Uniunea Europeană, precum şi modificările pentru punerea în acord a dispoziţiilor din coduri cu Decizii ale Curţii Constituţionale a României".

„De asemenea, cu privire la dispoziţiile Legii pentru modificarea Legii nr.176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr.144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative, domnul prof. univ. dr. Tudorel Toader a menţionat faptul că legea a fost adoptată pentru punerea în acord a dispoziţiilor legale cu jurisprudenţa Curţii Constituţionale în materie", anunţă ministerul.

Întrebat, într-o declaraţie pentru jurnaliştii români, dacă are senzaţia că există dezinformări la nivel european legate de situaţia din România, Tudorel Toader s-a declarat „convins”, informează Agerpres.

„N-am senzaţia, am convingerea. Nu ştiu din ce provine (această convingere - n.r.), dar cu siguranţă - din moment ce mai mulţi discută aceeaşi problemă, şi înţelegerea, percepţia (...) e diferită - e ceva. Din necunoaştere sau din dezinformare, poate şi din alte considerente", a declarat jurnaliştilor români Tudorel Toader, după o întâlnire cu uşile închise cu Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D) din Parlamentul European.

El s-a mai declarat convins că nu se pune problema activării Articolului 7 din Tratatul UE în cazul României.

„În România nimeni n-a pus la îndoială deciziile Curţii Constituţionale. În România nimeni n-a spus vreodată că nu modificăm legea - Cod Penal, ce-o fi el - în acord cu deciziile Curţii Constituţionale. În România deciziile sunt definitive, sunt general obligatorii, produc efecte de la data publicării în Monitorul Oficial. Nu veţi găsi nicio decizie, de admitere sau interpretativă, care să nu fie luată în considerare de legiuitor, parlament sau guvern ca legiuitor delegat, în sensul modificării legii potrivit dispozitivului deciziei, potrivit considerentelor acesteia", a explicat ministrul, conform Agerpres.

 Întâlnirea are loc cu o zi înainte ca în Parlamentul European să aibă loc o dezbatere cu privire la impactul modificărilor la legile Justiţiei asupra statului de drept în România.

tudorel toader Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres News.ro

Tudorel Toader, despre soarta șefei DNA: ”În momentul în care voi decide, voi anunţa”
Tudorel Toader, despre soarta șefei DNA: ”În momentul în care voi decide, voi anunţa”
Ministrul Justiţiei, despre relaţia sa cu premierul Mihai Tudose: ”Foarte bună”
Ministrul Justiţiei, despre relaţia sa cu premierul Mihai Tudose: ”Foarte bună”
Ministrul Justiției, întrevedere cu președintele CEDO, pe tema condițiilor din penitenciare
Ministrul Justiției, întrevedere cu președintele CEDO, pe tema condițiilor din penitenciare
VIDEO PROTVPLUS.RO
Corina Corbu
Scandal uriaș. Corina Corbu validată la şefia ÎCCJ, dar este contestată de Cristina Tarcea
Corina Corbu a fost validată de CSM în funcţia de preşedinte al Instanţei supreme
Cazul Sorinei este departe de a se sfârși. Procurorul general atacă decizia instanței
Scandal între Tarcea și Savonea în timpul interviului Corinei Corbu pentru șefia ÎCCJ
Lovitură pentru opoziție. CCR a decis că amnistia și grațierea corupților nu pot fi interzise
Lucian Onea și Mircea Negulescu, trimiși în judecată de Secția Specială
O femeie a murit, după ce a căzut de la înălțime în clădirea ICCJ
Dosarul ”Portul Constanța”: toți cei 39 de inculpați au fost achitați definitiv
Fostul preşedinte al CJ Constanţa Nicuşor Constantinescu, condamnat definitiv la 10 ani
CCR a amânat încă o dată deciziile privind modificările aduse codurilor penale
CCR a amânat pentru joi dezbaterile sesizărilor privind modificările la codurile penale
România este criticată în rapoartele GRECO. Recomandările anticorupție nu au fost aplicate
Doi candidați pentru funcţia de procuror european din partea României s-au retras