Prima declaraţie a lui Vasile Hodiș, anchetat în cazul uciderii disidentului Gheorghe Ursu

22-05-2019 22:34

Unul dintre cei mai temuți ofițeri de securitate din anii de teroare ai comunismului a dat miercuri explicații, în premieră, în procesul legat de anchetarea disidentului Gheorghe Ursu, ucis în bătaie în toamna anului 1985.

Vasile Hodiș este judecat alături de un alt fost ofițer din departamentul securității statului - Marian Pârvulescu - pentru infracțiuni contra umanității.

Dar nici Hodiș, nici Pârvulescu nu acceptă acuzațiile privind unul dintre cele mai sângeroase episoade de prigoană a adversarilor regimului condus de Nicolae Ceaușescu.

Vasile Hodiș, fost locotenent în direcţia a 6-a de cercetări penale din departamentul securităţii statului, nu uita ce a învăţat în şcoala de ofiţeri. De pildă, cum să se facă nevăzut. Nu doar în faţa camerelor de filmat, dar mai ales în fata acuzaţiilor pentru care a fost inculpat abia după 30 de ani de la moartea inginerului Gheorghe Ursu, ucis în bătaie în arestul Securităţii de temutul deţinut de drept comun Marian Clita. Totul din ordinul celor care îl anchetau pe Ursu pentru scrisorile trimise la postul de radio Europa Liberă, în care vorbea despre dictatura din România, dar şi pentru avertismentul trimis lui Nicolae Ceauşescu de a se îngriji de blocurile afectate de cutremurul devastator din 1977.

Vasile Hodiș: "Eu nu sunt în niciun fel vinovat de decesul lui Gheorghe Ursu! Nu s-a efectuat niciun fel de acte violenta asupra domnului Ursu. Era un om mult prea inteligent, un intelectual, pentru a se exercita presiuni. Nici măcar nu puteai să-i vorbeşti urât."

Aşa şi-a început prima declaraţie de inculpat Vasile Hodis. Pregătit să fileze şi să percheziţioneze ţintele Securităţii, fostul ofiţer a recunoscut totuşi că a participat la interogatoriile disidentului Gheorghe Ursu. Dar nu sufla nicio vorbă despre bătăile primite de acesta în camera de anchetă în care se mai află şi Marian Pârvulescu, care era atunci maior.

Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu: "Spune că Hodis şi Pârvulescu îl băteau la rupere şi de acolo i s-a tras decesul".

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 


VIDEO PROTVPLUS.RO