Toader, despre OUG privind contestaţia în anulare: ”Doamna premier va decide”
Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a făcut luni precizări despre OUG referitoare la cei ”condamnaţi de complete nelegal constituite” din 2014 - despre care opoziția a acuzat deja că reprezintă ”o grațiere mascată”.
El a precizat că sunt vizate atât condamnările, cât şi achitările.
”La Ministerul Justiției, deci nu la mine, avem un astfel de draft de OUG. Spuneam într-o intervenție TV că dna premier va decide dacă și când poate fi adoptată o atare OUG. În tot cazul, pentru a fi adoptată, ordonanța va respecta normele de tehnică legislativă privind transprența decizională, se va solicita avizul Consiliului Legislativ și al CSM, în funcție de care se va decide dacă și când se va decide conținutul final al OUG
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Trebuie să asigurăm accesul cetățeanului la un proces echitabil, care înseamnă și cel trimis în judecată să fie condamnat de un judecător competent, o instanță legal constituită”, a declarat Toader, luni dimineață.
”Cauzele, dacă se va ajunge la adoptarea OUG, vor fi rejudecate în complete legal constituite. Un lucru pe care nu prea l-ați subliniat în presă: eu m-am referit la toate cauzele pronunțate definitive de complete ilegal constituite, și nu doar la cauze în care cei judecați au fost condamnați.
Toate cauzele vor trebui să urmeze același regim. Prin urmare, o anumită stare de așteptare pot avea cei condamnați în speranța că în contestația în anulare se poate ajunge la o altă soluție, dar pot și trebuie să fie preocupați și cei care au fost achitați”, a mai spus ministrul Justiției.
Toader a făcut precizări legate și de personele care pot înainta contestațiile.
”Cine poate face contestația în acest caz? Cel care l-a trimis în judecată, adică procurorul, că a fost de la DNA sau altă structură. Nu știu dacă sunt mai multe cauze în care s-au pronunțat achitări și condamnări. Și unii și alții treubie să aibă dreptul la accesul la un proces echitabil. Toți vor fi judecați de complete legal constituite”, a spus el.
”După ce mă întâlnesc cu dna premier și ajungem la o hotărâre privind recursul compensatoriu, vă voi anunța, pentru că plec la Bruxelles la Parlamentul European, cu referire la președinția Consiliului JAI”, a mai precizat ministrul Justiției.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!