Toader, despre legea privind brățara electronică: Vom introduce obligația de a o reîncărca
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, că proiectul de lege privind supravegherea cu brăţară electronică va stipula obligativitatea reîncărcării acestui dispozitiv.
"Vom introduce şi noi (prevederea - n.r.), este obligatoriu, pentru că, dacă nu îi pui obligaţia de a reîncărca, e ca şi cum, implicit, i-ai permite să iasă de sub controlul supravegherii", a spus Toader, cu ocazia prezentării de către ANP şi Direcţia de Probaţiune a rapoartelor de activitate pe 2017.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Ministrul crede că supravegherea cu brăţara electronică este mai eficientă decât detenţia.
"Am văzut în mai multe ţări cum funcţionează această supraveghere şi vă asigur că, din punctul meu de vedere, este mai eficient să-l laşi liber, controlat prin brăţară electronică, să stea acasă, să stea în familie, să se ducă la serviciu, decât să-l ţii în puşcărie, pentru că, dacă-l ţii acolo, cheltuiala e mai mare, iar şansa de reintegrare e mult mai mică", consideră Toader.
El a menţionat că la Ministerul Justiţiei se lucrează la elaborarea proiectului de lege privind brăţara electronică.
"Ne-am documentat, inclusiv pe partea juridică, pe partea tehnică, de achiziţie, de funcţionare a respectivului sistem de supraveghere, credem că vor fi necesare şi modificări de ordin juridic, penal sau procesul penal, pentru că nu poţi introduce măsura dacă nu o consacri în partea generală a Codului, în procedura penală şi atunci iarăşi măsura aceasta va fi de decongestionare a sistemului penitenciar, când se va ajunge la executarea totală sau parţială a pedepsei sub supraveghere electronică. Sigur că proiectul de lege presupune şi impact financiar, de la panourile acelea de supraveghere, până la brăţara în sine", a spus Toader.
Pe de altă parte, întrebat ce statut are directorul general al ANP, Marian Dobrică, ministrul a precizat: "Am declanşat procedura de modificare a statutului. În baza statutului în vigoare, dacă cineva dă concurs pe un post vacant de director, dă concurs şi nu se prevede niciun termen şi el rămâne şi avem în momentul ăsta în ţară director fără mandat, pe perioadă nedeterminată, până la pensionare, ceea ce, în opinia mea, nu e corect, pentru că toate funcţiile trebuie exercitate pe un mandat, el să ştie că-i vine timpul, că va fi evaluat, că poate fi schimbat, iar cei care vin din spate, tineri, să aibă şi ei şansa accederii în funcţie. Prin urmare, până când intră în vigoare legea de modificare a statutului, unde se prevede un mandat de 4 ani, nu am mai dat niciun concurs, să nu intre director pe perioadă nedeterminată şi i-am împuternicit prin ordin al ministrului din 6 în 6 luni".