Procesul iniţiat de Lazăr pentru suspendarea procedurii de revocare se mută la București
Curtea de Apel Alba Iulia a admis marţi excepţia necompetenţei teritoriale formulate de către Ministerul Justiţiei şi de ministrul de resort, Tudorel Toader, în procesul cu procurorul general al României, Augustin Lazăr.
A fost dispusă declinarea competenţei către Curtea de Apel Bucureşti. Decizia instanţei este fără cale de atac.
Ministerul Justiţiei şi Tudorel Toader au formulat o excepţie a necompetenţei teritoriale în procesul în care se judecă cererea procurorului general, Augustin Lazăr, de suspendare a executării procedurii de revocare a sa din funcţie, declanşată de ministrul Justiţiei.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Consilierul juridic care reprezintă pârâţii a solicitat, marţi, instanţei din Alba Iulia admiterea excepţiei necompetenţei teritoriale şi declinarea competenţei către Curtea de Apel Bucureşti. Potrivit concluziilor prezentate de către acesta, reclamantul, respectiv Augustin Lazăr, menţionează "în mod expres" calitatea sa de procuror general, adăugând şi că întreaga procedură administrativă îl priveşte pe procurorul general.
În replică, avocatul Ovidiu Podar, care îl reprezintă pe Augustin Lazăr, a adus în discuţie art. 10 alin. 3 din Legea contenciosului administrativ, spunând că instanţa competentă se stabileşte ţinând cont de domiciliu.
Şi la primul termen, soldat cu o amânare, pârâţii au invocat faptul că nu ar fi de competenţa CA Alba Iulia judecarea acestei cauze.
Avocatul Podar a susţinut atunci că Legea contenciosului administrativ prevedea, până în vara aceasta, o competenţă alternativă, în sensul că se putea alege între competenţa pe baza domiciliului reclamantului, care în cazul de faţă e CA Alba Iulia, respectiv instanţa competentă de la sediul autorităţii pârâte - Curtea de Apel Bucureşti.
Pe 2 noiembrie, procurorul general a depus la instanţa din Alba Iulia, oraş în care îşi are domiciliul, o acţiune în contencios administrativ, prin care cerea suspendarea procedurii de revocare a sa din funcţie, care a fost demarată de ministrul Justiţiei. Lazăr solicita, de asemenea, şi suspendarea executării actelor care stau la baza emiterii propunerii respective, inclusiv a raportului privind activitatea sa managerială.
Augustin Lazăr a motivat că propunerea de revocare constituie un act administrativ unilateral cu caracter individual, care poate fi supus controlului instanţelor de contencios administrativ.
Pe 24 octombrie, Tudorel Toader a anunţat că a declanşat procedura de revocare din funcţie a procurorului general.
Secţia pentru procurori a CSM a dat aviz negativ propunerii formulate de ministrul Tudorel Toader privind revocarea lui Lazăr.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!
Sursa: Agerpres
Etichete: proces, tudorel toader, revocare, augustin lazar,
Dată publicare:
27-11-2018 07:04