Dosarul morții polițistului Bogdan Gigină: Petre Tobă și Lucian Diniţă, foști șefi în Poliție, audiați la DNA
Petre Tobă, fostul șef al Poliției și fost ministru de Interne, a fost audiat, marți, la DNA.
12.10: Fostul şef al Poliţiei Române Petre Tobă, a declarat, la ieşirea de la DNA, că a răspuns la toate întrebările adresate atât de procuror, cât şi de apărători şi că a lămurit "toate aspectele tehnice", potrivit News.ro.
„Am fost citat ca martor în dosarul privind accidentul în care a fost implicat Gabriel Oprea. Am răspuns la toate întrebările adresate de procuror, la toate întrebările adresate de către apărători şi cu această ocazie cred că am reusit să clarific toate aspectele tehnice care mi-au fost adresate de către procuror şi avocaţi (...) Am jurat că voi spune numai adevărul. Eu nu am venit să fac declaraţii în favoarea sau în defavoarea vreuneia dintre părţi, am venit să prezit situaţia tehnică asa cum a fost", a spus fostul şef al Poliţiei Române la ieşirea de la DNA, unde a fost audiat timp de peste două ore.
Alegeri 2024
21:36
Călin Georgescu vrea să reintroducă serviciul militar obligatoriu: „Înnobilează poporul, înnobilează tinerii”
21:35
Un lider PNL susține că PSD l-a eliminat pe Marcel Ciolacu din cursa pentru Cotroceni: „A transferat peste 100.000 de voturi”
20:53
Încă un partid anunță că o susține pe Elena Lasconi în cursa prezidențială. „Batem extremismul”
19:52
Cum văd responsabilii cultelor discursul „mesianic” al lui Călin Georgescu: Speculează fără bun simț, fără jenă, fără rușine
Întrebat de jurnalişti dacă Gabriel Oprea a abuzat de coloana oficială, Tobă a spus: „Este un răspuns pe care îl va da ancheta".
Fostul șef al Poliției Rutiere, audiat
Tot marți, la DNA este audiat, în acelaşi dosar, fostul şef al Poliţiei Rutiere Lucian Diniţă. El a ajuns la DNA în jurul orei 11.00, cu puţin timp înainte de ieşirea lui Tobă de la audieri.
Întrebat de ce ar fi vrut Gabriel Oprea ca el să fie audiat ca martor în acest dosar, Diniţă a spus că nu ştie cine l-a propus ca martor: „Citaţia este citaţie. Se spune ora şi locul, mai departe nu ştiu".
De asemenea, întrebat dacă ştia că Gabriel Oprea ar fi folosit abuziv coloana oficială, fostul şef al Poliţiei Rutiere a spus că, potrivit legii, orice ministru poate fi însoţit de coloana oficială, la cerere.
Lucian Diniţă a fost întrebat de jurnalişti şi dacă avea cineva curaj să îl contrazică pe Gabriel Oprea, el răspunzând: „Eu am avut şi nu mi-a mai trebuit".
10.15: Potrivit unor surse judiciare, citate de News.ro, el ar fi audiat ca martor, în dosarul în care fostu vicepremier Gabriel Oprea este cercetat pentru abuz în serviciu privind folosirea nelegală a coloanei oficiale, după moartea agentului de la poliţia rutieră Bogdan Gigină.
La intrarea în sediul instituției, Petre Tobă nu a făcut nicio declaraţie.
La momentul morţii poliţistului, Gabriel Oprea era ministru de Interne şi vicepremier, iar Petre Tobă conducea Poliţia Română.
Săptămâna trecută, în acest dosar a fost audiat fostul procuror general al României Ilie Botoş, care la momentul accidentului era secretar de stat în Ministerul de Interne. El a spus, la ieşirea de la audieri, că a aflat despre accident a doua zi, că nu avea în atribuţii stabilirea dispozitivelor pentru coloanele oficiale şi că a dat explicaţii „tehnice".
Dosarul morții polițistului Gigină
Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea este cercetat pentru abuz în serviciu privind folosirea nelegală a coloanei oficiale, dosar deschis după moartea poliţistului Bogdan Gigină. În seara de 20 octombrie 2015, în jurul orei 19.00, agentul de poliţie Bogdan-Cosmin Gigină, care făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a ministrului Gabriel Oprea, a fost implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a decedat.
„În ceea ce priveşte cauza accidentului de circulaţie constând în viteza de deplasare (84 de km/h) şi neadaptarea acesteia la condiţiile meteorologice, din probele administrate pe parcursul urmăririi penale rezultă indicii rezonabile că această cauză a fost determinată de către ministrul de Interne Oprea Gabriel. Viteza de deplasare era stabilită în mod implicit de către ministrul de interne prin comunicarea destinaţiei şi a momentului precis la care acesta trebuia să ajungă la destinaţie. De altfel, acesta era singurul în măsură să solicite mărirea vitezei de deplasare dincolo de depăşirea limitei de siguranţă", susţin procurorii DNA.
La începutul acestei luni, Oprea a fost audiat la DNA în dosarul privind moartea poliţistului Bogdan Gigină, el susţinând, la ieşirea de la audieri, că a spus adevărul şi că este nevinovat.
„Adevărul este că sunt nevinovat, eram în timpul serviciului. Din păcate, poliţistul a căzut în cele trei gropi, aflate la trei sute de metri de aici, care nu erau semnalizate corect şi nu au fost semaforizate”, a declarat Oprea.
În acelaşi timp cu Oprea, la sediul central al DNA s-a aflat şi avocatul familiei Gigină, care a spus că rudele poliţistului s-au constituit parte civiă în dosar fără a preciza suma pe care aceştia o solicită drept daune.
Sursa: News.ro
Etichete: dna, bogdan gigina, gabriel oprea, petre toba,
Dată publicare:
24-10-2017 10:15