Scandal la CSM. Lia Savonea sesizează CCR cu privire la acţiunile ministrului Justiţiei
Preşedintele CSM, Lia Savonea, a anunţat, marţi, că va sesiza Curtea Constituţională cu privire la existenţa unui conflict de natură constituţională în legătură cu acţiunile ministrului Justiţiei, Ana Birchall.
”În calitate de preşedinte al CSM am decis să sesizez Curtea Costituţională faţă de acţiunile ministrului Justiţiei, Ana Birchall”, a anunţat Lia Savonea, potrivit News.ro.
Aceasta a făcut referire la două motive, între care ”ingerinţa gravă” a ministrului Justiţiei în activitartea de urmărire penală a procurorilor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
”În principal pentru două motive: primul, o ingerinţă gravă în activitatea procurorilor, mă refer la activitatea de urmărire penală şi al doilea, acţiuni de subminare a autorităţii Consiliului Superior al Magistraturii, în calitatea sa constituţională de garant al independenţei Justiţiei”, a declarat Lia Savonea.
Savonea a convocat, marţi, o nouă şedinţă a plenului Consiliului, care a avut pe ordinea de zi numirea Adinei Florea la şefia Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie.
La începutul şedinţei s-a constatat că nu este întrunit cvorumul necesar, deoarece lipsesc 6 membri, printre care procurorul general Bogdan Licu, ministrul Justiţiei, Ana Birchall, şi membri din Secţia pentru procurori.
Trei dintre procurori se aflau la o întâlnire la sediul Parchetului General, astfel încât ei nu au venit şi la şedinţa plenului CSM.
După discuţii aprinse, membrii CSM au decis să amâne şedinţa pentru ora 16,30, în speranţa că cei trei procurori care participă la întâlnirea de la Parchetul General se vor prezenta în plen.
"L-am sunat pe domnul procuror general, nu mi-a răspuns. Activităţile de la Parchetul General se derulează până la orele 16,00, potrivit comunicării pe care am primit-o astăzi. Vreau să subliniez că şi procurorul general a fost invitat la şedinţa de plen. I s-a comunicat ordinea de zi şi nicio clipă nu a anunţat Consiliul că ar avea această activitate programată. Vă propun să amânăm şedinţa pentru orele 16,30, timp suficient pentru ca procurorii să ajungă de la Parchetul General la sediul CSM", a anunţat Savonea, potrivit Agerpres.
În cadrul CSM există de mai multe luni un blocaj instituţional, deoarece procurorii din Consiliu refuză să se mai prezinte la şedinţele de plen.
Ei sunt nemulţumiţi de modul în care sunt convocate şedinţele, de emiterea unor comunicate de presă în numele membrilor CSM, precum și de numirea Adinei Florea la şefia Secţiei speciale de anchetare a magistraţilor.
Savonea vrea ca membrii Consiliului care nu vin la şedinţele de plen să îşi piardă mandatul
Preşedintele CSM, Lia Savonea, a propus marţi o modificare legislativă "rapidă", care să prevadă ca membrii Consiliului Superior al Magistraturii care absentează nemotivat la şedinţele de plen să îşi piardă de drept mandatul.
"Lucrările plenului se desfăşoară în prezenţa a cel puţin 15 membri. Suntem 13 membri prezenţi. Am citit în presă că mai mulţi procurori au fost convocaţi astăzi la sediul Parchetului General. Mie mi se pare că avem o perpetuare a unui blocaj în funcţionarea activităţii plenului CSM. Trebuie să reamintesc că, la patru şedinţe legal convocate, la datele de 20 iunie, 24 iunie, 1 iulie şi 3 iulie, s-a refuzat de către anumiţi membri, în principal procurori, să se prezinte pentru a se asigura desfăşurarea şedinţelor. Eu constat că nu avem pârghii, instituţional vorbind, pentru a asigura respectarea legii în cadrul CSM, situaţie în acord de care vă propun să solicităm ca, în regim de urgenţă, să fie adoptate măsuri legislative care să deblocheze actuala situaţie printr-o procedură rapidă, parlamentară, de care o fi. Este necesară modificarea art. 27 alin. 2 din Legea 317/2004, care reglementează cvorumul şedinţelor de plen", a spus Lia Savonea.
Ea s-a arătat deranjată de "semnalele" date de ministrul Justiţiei privind participarea la şedinţa de plen a CSM şi a spus că este vorba de o "coordonare" a Anei Birchall cu procurorii din CSM pentru a nu se prezenta la şedinţă.
"Am văzut semnalele date de ministrul Justiţiei pe marginea şedinţei de astăzi. Nu pot să nu constat această stranie coincidenţă. Ministrul Justiţiei dă un semnal, iar procurorul general al României suprapune activităţi la sediul Parchetului General. (...) Procurorul general şi procurorii din cadrul CSM au şi în perioada următoare activităţi la Constanţa. Aşadar, patru zile de absenţă. Cei trei membri absenţi, domnul procuror Ban, doamna Tatiana Toader şi domnul procuror Deac, nu au adus la cunoştinţa preşedintelui sau secretarului general nicio situaţie de absenţă sau imposibilitate de prezentare. Eu nu mă feresc să spun că suntem în faţa unei situaţii de coordonare în blocarea activităţii şedinţelor de plen, aşa că vă propun modificarea art. 27 alin. 2 din Legea 317/2004, aşa încât să fie împiedicat orice membru al CSM să îşi facă propria lege şi să facă imposibilă derularea activităţii acestei instituţii. Eu aş mai propune să se stabilească şi ca un membru aflat în astfel de situaţie, când şedinţa a fost legal convocată, să îşi piardă de drept mandatul", a propus Lia Savonea.
Lia Savonea a fost susţinută de judecătorii din cadrul CSM, unii dintre ei propunând să meargă la Parchetul General pentru a desfăşura acolo şedinţa de plen.
După discuţii aprinse, procurorii absenţi fiind apăraţi de judecătorii Bogdan Mateescu şi Andrea Chiş, s-a luat decizia de suspendare a şedinţei pentru o oră, timp în care să fie sunat procurorul general Bogdan Licu pentru a i se cere "explicaţii" în legătură cu organizarea şedinţei de la Parchetul General, la care participă şi trei procurori de la CSM.
"Luaţi legătura cu procurorul general, aşa cum s-a degajat aici în majoritate, pentru a ne furniza nişte informaţii, dacă au explicaţii, pe marginea situaţiei create. Domnul procuror general a organizat o activitate peste şedinţa plenului", a spus Savonea.
Lia Savonea şi Ana Birchall se află în conflict deschis pe mai multe teme, ministrul Justiţiei reproşându-i în dese rânduri preşedintelui CSM că nu o consultă atunci când convoacă şedinţele de plen.
O altă temă de dispută este un proiect de modificare a Legii ANI, dezbătut în cadrul unei comisii de la CSM, despre care procurorii din Consiliu susţin că nu au ştiut nimic.
Sursa: News.ro, Agerpres
Etichete: CSM, Secția Specială, ana birchall, lia savonea, adina florea, cvorum,
Dată publicare:
08-10-2019 16:39