Scandal în justiție, în dosarul Colectiv: ”Se duc lupte grele în subterane pentru salvarea lui Piedone”
Scandal între DNA și judecătorii din CSM, din cauza dosarului Colectiv în care este judecat fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu Piedone, alături de foști angajați ai primăriei și de la ISU.
Totul a pornit de la încercarea judecătorilor din acest dosar de a schimba încadrarea juridică a lui Piedone și a angajaților din primărie, despre care răniții și familiile celor morți în urma incendiului din Colectiv au afirmat că ”ar putea duce la absolvirea acestora de o parte din vină și la „îndulcirea” până la derizoriu a pedepselor acordate”.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
De asemenea, decizia de disjungere a trezit şi nemulţumirea avocaţilor, care au reclamat faptul că se încearcă tergiversarea procesului.
Însă procurorul DNA de şedinţă nu a fost de acord şi a depus o cerere de recuzare a celor doi judecători. Această cerere i-a nemulțumit pe cei din Secţia pentru judecători a CSM, care a constatat că a fost afectată independenţa şi imparţialitatea judecătorilor din cadrul Curţii de Apel Bucureşti învestiţi cu soluţionarea dosarului "Colectiv".
Astfel, marți, 29 iunie, Secţia pentru judecători a hotărât sesizarea procurorului şef al DNA pentru a evalua posibilitatea revocării procurorului DNA, titular al cererii de recuzare.
Imediat a venit și replica DNA. Potrivit unui comunicat al acestei instituții, Direcţia a luat cunoştinţă cu vădită îngrijorare de Hotărârea 11650/2021 a Secţiei pentru judecători a CSM, prin care s-a apreciat că procurorul care îşi exercită în instanţă drepturile şi obligaţiile prevăzute de lege ar trebui înlăturat din DNA.
DNA precizează că Inspecţia judiciară nu a solicitat opinia instituţiei la întocmirea raportului care a stat la baza hotărârii Secţiei pentru judecători, 'cum ar fi fost legal şi firesc'.
"După comunicarea Hotărârii Secţiei pentru judecători anterior menţionate, precum şi a solicitării de revocare a procurorului, vom decide asupra demersurilor legale pe care le vom întreprinde. DNA apreciază că hotărârea Secţiei pentru judecători a CSM este de natură să creeze un precedent periculos, întrucât formularea unei cereri de recuzare de către procuror este un demers legal prevăzut de Codul de procedură penală", se precizează în comunicat.
Mai mult decât atât, spune Direcţia Naţională Anticorupţie, potrivit Legii de organizare judiciară, procurorul este liber să prezinte în instanţă concluziile pe care le consideră întemeiate, conform legii, ţinând seamă de probele administrate în cauză.
DNA subliniază că independenţa magistraţilor, judecătorilor şi procurorilor, inclusiv a procurorilor care participă la şedinţele de judecată ale instanţelor, rămâne o condiţie esenţială a stabilirii adevărului juridic şi a înfăptuirii actului de justiţie.
La două zile după ce magistraţii au hotărât ca dosarul ”Colectiv” să fie împărţit în două, iar fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, funcţionarii din primărie şi cei doi pompieri să fie judecaţi separat de patronii clubului, judecătorii s-au răzgândit şi au decis ca dosarele să fie reunite (din nou) într-o singură cauză.
”Se duc lupte grele în subterane pentru salvarea lui Piedone”
Ionel Stoica, fost jurnalist, în prezent consilier la Primăria Sectorului 1, a afirmat într-un mesaj pe Facebook despre acest scandal că ”se duc lupte grele în subterane pentru salvarea lui Piedone”.
De asemenea, el susține că ”se fac inclusiv presiuni asupra jurnaliștilor să nu mai relateze din sala de judecată”.
”Se duc lupte grele în subterane pentru salvarea lui Piedone în dosarul “Colectiv”. Am mai scris despre asta, șmecheriile cu schimbarea încadrării juridice a infracțiunilor, când s-a pus în discuție inclusiv posibilitatea ca primăria să răspundă pentru plata daunelor morale și materiale - în cazul în care Piedone este achitat- sau mizeria supremă cu disjungerea cauzei.
Înțeleg, de la mai mulți prieteni, că se fac inclusiv presiuni asupra jurnaliștilor să nu mai relateze din sala de judecată. Fără precedent, Secția pentru judecători din CSM cere procurorului-șef DNA, Crin Bologa, să-l revoce pe procurorul de ședință. Nu am văzut o mizerie mai mare, este incredibil ce se întâmplă” - a scris Stoica pe Facebook.
Sursa: Pro TV
Etichete: justitie, dna, Piedone, judecatori, colectiv, CSM,
Dată publicare:
01-07-2021 10:56