Şapte membri CSM cer revocarea Liei Savonea. "Consecinţe extrem de grave"

Ultima actualizare: 16-10-2019 10:16
Lia Savonea face declaratii de presa la sediul Consiliului Superior al Magistraturii,
Inquam Photos/ Octav Ganea

Lia Savonea, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, este contestată acum şi de membrii CSM, după ce a intrat în conflict cu ministrul Ana Birchall.

 

Şapte membri ai Consiliului Superior al Magistraturii propun revocarea judecătoarei Liei Savonea din funcţia de preşedinte.

Semnatarii solicitării îi reproşează Liei Savonea modul defectuos în care şi-ar fi exercitat atribuţiile, "îndepărtând Consiliul de la rolul său constituţional".

"În temeiul art. 55 alin. (10) din Legea nr. 317/2004, privind organizarea Consiliului Superior al Magistraturii, republicată şi cu modificările ulterioare, propunem Plenului Consiliului Superior al Magistraturii revocarea din funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii a doamnei judecător Lia Savonea Pentru modul defectuos în care domnia sa şi-a exercitat atribuţiile prevăzute de lege pentru înalta demnitate de Preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, îndepărtând Consiliul de la rolul său constituţional, făcând imposibilă colaborarea în cadrul organului colegial, cu consecinţe extrem de grave pe planul funcţionării şi credibilităţii acestuia atât pe plan intern, faţă de magistraţii români şi de întreaga societate, cât şi pe plan extern, în raporturile cu organismele internaţionale”, este motivul solicitării membrilor CSM”, se aarată în documentul transmis de cei şapte membri CSM.

Solicitarea este semnată de: judecător Mihai Andrei Bălan, procuror Cristian Mihai Ban, judecător Andrea Annamaria Chiş, procuror Florin Deac, judecător Mihai Bogdan Mateescu şi procuror Nicolae Andrei Solomon, procuror Tatiana Toader.

 

Acuzaţiile ministrului Birchall la adresa Liei Savonea

 

Acum o săptămână, Lia Savonea acuză că ministrul Justiţiei s-ar amesteca în anchete penale şi că ar boicota activitatea consiliului. Savonea cerea chiar implicarea Curţii Constituţionale în acest război. În replică, Ana Birchall susţine că şefa CSM manipulează şi că miza acestui conflict ar fi chiar soarta secţiei de investigare a magistraţilor, care ar fi primit prin lege prerogative nefireşti, şi a uzurpat atribuţiile ministerului.

Ana Birchall, ministrul Justiției: “Daţi-mi voie să nu mă antepronunț, dar sunt hotărâtă să fac publică această analiză. Repet, poate că a fost greşeala mea, n-am spus public până acum, am tot aşteptat. Sper că CSM-ul să ne dea punctul ăsta de vedere cât de curând. Din toate punctele de vedere care au venit la minister nu se susţine continuarea funcţionării în această formă”.

Ministrul Justiţiei spune răspicat că nu vede cu ochi buni secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie. Miercuri, pentru prima dată când a vorbit public despre controversata secţie din ministerul public, a punctat un articol care vizează existenţa ei şi anume faptul că, potrivit legii adoptate, procurorii secţiei de investigare infracţionala din justiţie pot prelua fără absolut nicio problemă absolut toate dosarele pe care le instrumentează celelate parchete.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO