Procurorul Crin Bologa, la un pas de a deveni succesorul lui Kovesi la șefia DNA

×
Codul embed a fost copiat

Procurorul Crin Bologa, din Sălaj, este la un pas să devină succesorul Laurei Codruța Kovesi, în fruntea Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

A trecut mai bine de un an de când instituția este condusă de interimari, perioada în care anchetele de răsunet au dispărut cu desăvârșire.

Tot astăzi, ministrul Justiției a făcut nominalizările pentru Parchetul General și DIICOT. Cel care va face numirile pe post este, însă, Președintele României, Klaus Iohannis.

Cătălin Predoiu, minsitrul Justiției: „Voi adresa Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, următoarele propuneri de numire: pentru funcția de Procuror General al României, doamna procuror Gabriela Scutea; pentru funcția de Procuror-șef al DNA, domnul procuror Crin Bologa; pentru funcția de Procuror-șef al DIICOT, doamna procuror Giorgiana Hosu”.

Anunțul făcut de ministrul Justiției a răsturnat multe pronosticuri, în special în ceea ce privește viitorul Direcției Naționale Anticorupție. DNA a fost condusă de doi procurori șefi interimari: Anca Jurma și Călin Nistor, după ce Laura Codruța Kovesi a fost revocată din funcție.

În toată această perioada, numărul dosarelor a scăzut vizibil, cu câteva mii, în unele statistici, iar cel al inculpaților trimiși în judecată s-a înjumătățit. Tot de-atunci a scăzut și numărul condamnărilor, cu câteva sut. În schimb achitările, au început să își facă tot mai mult loc în hotărârile definitive. De vină ar fi și numărul tot mai mic de sesizări și informări trimise la DNA, atât din partea serviciilor de informații, cât și a altor autorități.

Acum, Crin Bologa vine din postura de adjunct al prim procurorului parchetului de pe lângă tribunalul Sălaj, asta după ce în 2005, la 33 ani, devenea cel mai tânăr șef din structura DNA, la serviciul teritorial Cluj.

Gabriela Scutea a fost adjunct al procurorului general, iar Georgiana Hosu a mai condus DIICOT din postura de șef interimar.

Propunerile făcute de ministrul Justiției vor ajunge la CSM, unde secția de procurori trebuie să dea avizul, unul consultativ. Numirea în funcție o face președintele României, Klaus Iohannis.

Dacă va fi numit de șeful statului în funcție, Crin Bologa va avea mult de lucru pentru a reface imaginea Direcției, implicată în mai multe scandaluri. Iar DNA și-ar putea schimbă inclusiv cazuistica, odată ce Parchetul European va deveni operațional.

Crin Bologa, procuror propus pentru șefia DNA: „DNA și-ar putea diminua competențele sau ar putea reveni la infracțiuni foarte grave, marea corupție”.

Infracțiunile împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene cu prejudicii mai mari de 10.000 de euro nu vor mai fi investigate de DNA, ci de Parchetul European de la Luxembrug, pe care îl va conduce Laura Codruța Kovesi în următorii șapte ani.

Fosta șefa a DNA, pe care șeful statului a revocat-o la cererea fostului ministru al Justiției Tudorel Toader, are misiunea de a face instituția operațională și de a recruta cei mai buni procurori din cele 22 de state care au aderat la proiect. Asta în timp ce, în țară, va trebui să își lămurească situația atât la secția de investigare a magistraților, care o cercetează în câteva dosare penale, cât și în ceea ce privește acțiunile disciplinare ce i-au fost declanșate de Inspecția Judiciară.

Citește și...
Cine este Crin Bologa, propus ca șef al DNA de către ministrul Predoiu
Cine este Crin Bologa, propus ca șef al DNA de către ministrul Predoiu

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, l-a propus, marți, pe Crin-Nicu Bologa în funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Recomandări
MAE cere românilor din Rusia să plece cât mai curând și solicită evitarea călătoriilor în această țară
MAE cere românilor din Rusia să plece cât mai curând și solicită evitarea călătoriilor în această țară

Ministerul Afacerilor Externe cere evitarea călătoriilor în Rusia și solicită românilor de acolo să plece cât mai curând.

Prima reacție a Rusiei după ce a fost acuzată că a provocat exploziile de la Nord Stream, provocând scurgeri masive
Prima reacție a Rusiei după ce a fost acuzată că a provocat exploziile de la Nord Stream, provocând scurgeri masive

Este „stupid şi absurd” să suspectezi că Rusia s-ar afla în spatele scurgerilor masive detectate după exploziile ce au avariat gazoductele Nord Stream, a declarat miercuri Kremlinul.

Armata Română își vinde blindatele vechi de 60 de ani. Ce firme le pot achiziționa
Armata Română își vinde blindatele vechi de 60 de ani. Ce firme le pot achiziționa

În plin proces de înzestrare cu echipamente militare de ultimă generație, Armata Română își vinde blindatele vechi de 60 de ani.