Procese importante de la completurile de 5 de la ÎCCJ au fost amânate până în februarie
Problema completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte nu s-a rezolvat.
Procesele de corupţie care vizează politicieni de rang înalt, cum ar fi Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu, Dan Şova sau Victor Ponta, nu vor fi judecate până când corpul de judecători de la instanţa supremă nu va decide cum sunt repartizate dosarele.
Două din cele trei completuri de 5 judecători în materie penală trase la sorți în luna decembrie ar fi trebuit să purceadă luni la administrare de probe în dosare de coruoție de amploare, aflate în faza de apel. Între ele ar fi dosarul lui Victor Ponta și Dan Șova sau Viorel Hrebenciuc.
Magistrații au decis să suspende și să amâne judecata pentru luna februarie după ce au constatat că o recentă decizie a CSM a obligat ÎCCJ să aplice un principiu considerat nou.
Iulian Dragomir, preşedintele unuia dintre completurile de 5, a anunţat că a fost dispusă sesizarea Secţiilor Unite, pentru o posibilă schimbare a jurisprudenţei, având în vedere o decizie a CSM din luna decembrie 2018.
Pe actuala jurisprudenţă, dosarele de la completurile de 5 în care nu au fost efectuate acte procedurale, respectiv nu au fost administrate probe, erau preluate de completurile constituite în anul următor.
Pe 19 decembrie, CSM a decis însă ca dosarele intrate în anul 2018 să rămână la completurile de constituite în decembrie 2018, chiar dacă nu au fost administrate probe. În această situaţie, se află dosarele în care sunt judecaţi Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu, Victor Ponta, Toni Greblă, Cristian Rizea, Viorel Hrebenciuc, Sebastian Ghiţă, Elena Udrea şi Alina Bica (contestaţie în anulare).
"Secţia penală de la Instanţa supremă a considerat că hotărârea numărul 2 a CSM intră în contradicţie cu jurisprudenţa deja formată şi a decis să sesizeze Secţiile Unite alte Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru dezlegarea acestei chestiuni. Eu cred că CSM poate să reglementeze. S-a dispus în toate dosarele întreruperea judecăţii până pe data de 4 februarie. Această hotărâre a Secţiilor Unite este obligatorie cu privire la jurisprudenţa Înalte Curţi. Nu ştiu în ce măsură ea poate să intre în conflict cu hotărârea CSM. După părerea mea nu poate să răstoarne hotărârea CSM", a declarat Alexandru Morărescu, avocat în unul dintre procesele suspendate luni de ÎCCJ.