Prima zi de grevă a magistraților. Procese amânate pe bandă rulantă în toată țara
Magistrații pun lacătul pe sălile de judecată, revoltați de intenția parlamentului de a le tăia pensiile de serviciu și de nu le mai permite să se pensioneze după 25 de ani de activitate.
Miercuri, procesele s-au amânat pe bandă rulantă în toată țară. S-au judecat doar cauzele civile urgente cu minori, dar și cele penale în care s-au discutat măsurile preventive.
Adunările generale ale judecătorilor de la Curțile de Apel din țară, inclusiv de la Tribunalul București, au decis în unanimitate să suspende judecata proceselor.
Totul din pricina Parlamentulu de a adopta legea care duce la dispariția pensiilor de serviciu. Ar urma să dispară și posibilitatea ca magistrații - nu doar judecătorii, ci și procurorii, să nu se mai poată pensiona după 25 de ani de activitate.
Laura Radu, președintele Tribunalului București: „Degeaba comentează lumea că pensiile lor se bazează pe contribuția lor lunară. Și să nu uite lumea că au o serie de incompatibilități și interdicitii în timpul carierei”.
Judecătorii se plâng că o asemenea modificare legislativă le afectează independența dar și statutul. Invocă inclusiv două decizii al Curții Consitututionale care interzic anularea unor drepturi deja câștigate. Așa că de joi vor judeca doar cauzele urgențe, civile sau penale.
Suspendarea judecării proceselor are efecte directe asupra mii, poate zeci de mii de justitiabili. Doarla Tribunalul București, cea mai mare instanța din țară, sunt programate în fiecare zi în jur de 2000 de termene de judecată. Așa că refuzul magistraților de a mai judeca dosarele amână pentru un timp necunoscut finalizarea proceselor.
Prof. univ. Ilie Burnaru, justițiabil: „I se pare normal să li se taie pensiile. Să ia toată lumea pe baza principiului contributivității.”
Procesele s-au amânat și la Curtea de Apel Timișoara, dar și la alte instanțe din țară.
Cristian Pup, judecător Curtea de Apel Timișoara: „Se induce ideea că dacă se trece de pensia de serviciu se pot plăti alocațiile dublate pentru copii, efortul bugetar estimându-se la 6 miliarde pentru acest an. Mă întreb cei 400 de milioane pentru pensiile magistraților vor putea satisface această cerință? În condițiile în care efortul pentru păstrarea pensiilor speciale ale celorlalte categorii care nu vor fi afectate și își vor păstra pensiile de stat utilitare sau cum or fi denumite unde cifrele vor crește în 2020.”
În schimb, la instanțele din Târgu Mureș, cei care au protestat din aceleași motive au fost nu doar judecătorii, ci și grefierii.
Legea care a tulburat apele în justiție ar urma să fie dezbătută de plenul Camerei Deputaților, pe 28 ianaurie, când a fost convocată o sesiune extraordinară. Modificarea a primit deja aviz favorabil din partea comsiiei de muncă și nu îi va afecta pe poltisti și militari.