Sentința în procesul familiei Cosma, pe 5 martie. Vlad a cerut înjumătățirea pedepsei

×
Codul embed a fost copiat

Fostul deputat Vlad Cosma le-a cerut luni judecătorilor să-i înjumătățească pedeapsa de cinci ani dată de prima instanță, dacă îl vor condamna definitiv.

Cosma spune că unul dintre denunțurile făcute de el la DNA s-ar fi concretizat cu un dosar de anvergură. Cererea vine după ce fostul parlamentar i-a acuzat pe anchetatori de abuzuri și a declanșat atacul la adresa DNA, numit un "festival al inculpaților" de șefa DNA.

În schimb, sora lui, deputata social-democrată Andreea Cosma, a declarat că are încredere în DNA și susține lupta împotriva corupției.

Vlad Cosma a apărut la procesul în care este acuzat alături de tatăl său de fapte de corupţie ca să arate că nu a fugit din ţară, aşa cum l-au suspectat unii. El părăsise România acum câteva săptămâni şi, din straintate, a făcut publice o serie de înregistrări în care s-ar auzi vocile unor procurori de la DNA Ploieşti despre care susţine că ar falsifica probe.

În procesul de luni, Vlad Cosma se consideră nevinovat de trafic de influenţă, acuzaţie pentru care a fost condamnat la 5 ani de închisoare în prima instanţă.

Citește și
Mircea Cosma
Fostul presedinte al CJ Prahova, Mircea Cosma, si fiul sau, condamnati la inchisoare pentru ca ar fi primit spaga
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Vlad Cosma: "Nu-mi este teamă de nimic, din acest considerent mă aflu aici."

Al doilea inculpat din dosar este Mircea Cosma, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, tatăl lui Vlad. Şi el a fost condamnat de prima instanţă la opt ani de închisoare şi se consideră nevinovat. Pentru Mircea, a vorbit în faţa presei cel de-al treilea membru al familiei, Andreea Cosma.

Andreea Cosma: "Eu sunt deputat şi ştiu Constituţia, suntem o familie care am fost hărțuită şi ni s-au făcut dosare."

Andreea Cosma este martor în acest proces, dar este judecată într-o altă cauză pentru mai multe fapte de corupţie. Referitor la dosarul ei, Andreea a susţinut că procurorul care o ancheta i-a făcut avansuri.

Andreea Cosma: "Cum puteam să răspund la propuneri? Aveam două variante, să mă duc la puşcărie sau să-i răspund lui Mircea Negulescu. Dumneavoastră ce ați fi făcut? Am încercat să am o relaţie cu un om care era inuman ca să poată să fie atât de uman ca să nu mă arunce în puşcărie pe nedrept."

În ceea ce priveşte scandalul provocat de fratele ei, Vlad Cosma, care îi acuză pe procurorii DNA Ploieşti că au falsificat probe în dosarul lui Sebastian Ghiţă, Andreea a avut o explicaţie halucinantă.

Andreea Cosma: ”Păi dacă dvs. aţi avea o soră şi ar vrea să o bage la puşcărie nişte procurori, dumneavoastră ce aţi face? E simplu."

De altfel, Vlad Cosma este martor în 12 dosare la DNA Ploieşti şi în unele dintre ele a făcut şi denunţuri.

Vlad Cosma le-a cerut judecătorilor chiar înainte ca tatăl său să dea ultima declaraţie în acest proces să îi ia în considerare denunţul pe care l-a făcut şi să îi aducă beneificiul reducerii pedepsei la jumătate.

Şi nu doar atât: Vlad Cosma a pus la dispoziţia instanţei un stick pe care s-ar afla înregistrarea unei discuţii pe care a purtat-o cu unul dintre procurorii de caz. Vrea să demonstreze că au fost de rea credinţă şi nu ar exista motive să fie condamnat definitiv. Verdictul în acest scandal de corupţie va fi dat pe 5 martie.

Atacul familiei Cosma la adresa conducerii DNA

În ultima perioadă, Vlad Cosma a prezentat mai multe înregistrări audio, dorind să demonstreze că procurorii de la DNA Ploieşti, care au instrumentat dosarele în care este cercetat, alături de membri ai familiei sale, ar fi falsificat probe.

O nouă înregistrare audio a lui Vlad Cosma a fost difuzată duminică seara de Antena 3, în care ar fi discuţii între procurori de la DNA Ploieşti şi fostul deputat, acesta fiind învăţat ce să spună în dosarul fostului primar al municipiului Ploieşti, Andrei Volosevici.

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, spunea, într-o conferinţă de presă susţinută săptămâna trecută, că atacul la adresa DNA nu este întâmplator şi că "asistăm la un festival disperat al inculpaţilor", fiind vorba de o încercare a familiei Cosma de a scăpa de închisoare.

Ea afirma că fostul deputat Vlad Cosma a fost audiat în 12 dosare, iar de foarte multe ori acesta s-a prezentat la DNA din proprie iniţiativă şi a făcut denunţuri.

În 1 noiembrie 2016, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova Mircea Cosma a fost condamnat la opt ani de închisoare, iar fiul său, deputatul Vlad Cosma, a primit cinci ani de închisoare, în timp ce omul de afaceri Răzvan Alexe a primit o condamnare de doi ani şi jumătate de închisoare. În acelaşi dosar, Daniel Alixandrescu, directorul Direcţiei "Patrimoniu" din CJ Prahova, la data faptelor, a fost condamnat la şase ani de închisoare.

În aprilie 2014, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, a fost trimis în judecată pentru luare de mită şi abuz în serviciu, fiul său, deputatul PSD Vlad Cosma, pentru trafic de influenţă, directorul Direcţiei "Patrimoniu" din CJ Prahova, Daniel Alixandrescu, pentru luare de mită şi abuz în serviciu, iar Răzvan Alexe, pentru trafic de influenţă şi dare de mită.

Vlad şi Mircea Cosma au fost trimişi în judecată de DNA fiind acuzaţi că ar fi cerut şi primit peste 4,4 milioane de lei de la trei oameni de afaceri prahoveni, denunţători în cauză, ale căror firme au avut numeroase contracte cu CJ Prahova.

Firmele controlate de cei trei sunt, la rândul lor, trimise în judecată într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu de 35 de milioane de euro, dosar în care sunt inculpaţi Răzvan Alexe, dar şi fostul angajat al Secretariatului general al Guvernului, Marcel Păvăleanu, alături de alţi oameni de afaceri din Prahova.

"Sumele de bani au fost pretinse în schimbul intervenţiei la factorii de decizie din cadrul Consiliului Judeţean Prahova, pe lângă care cei doi aveau influenţă, respectiv preşedintele CJ Prahova, Cosma Mircea (tatăl inculpatului Cosma Vlad Alexandru), astfel încât societăţile respective să obţină de la instituţia publică lucrări şi servicii curente supraevaluate, de întreţinere a drumurilor publice sau a drumurilor judeţene pe timp de iarnă, dar şi decontarea, cu prioritate, a unor lucrări deja efectuate în temeiul unor contracte anterioare” notau procurorii DNA în 2014, atunci când a început urmărirea penală în acest dosar.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Cum a ajuns Vlad Cosma, condamnat la 5 ani de închisoare, să declanşeze cel mai mare atac la adresa DNA
Cum a ajuns Vlad Cosma, condamnat la 5 ani de închisoare, să declanşeze cel mai mare atac la adresa DNA

Vlad Cosma, fiul fostului şef al CJ Prahova, a lansat un uriaş scandal, prin prezentarea unor presupuse convorbiri între el şi fostul procuror DNA Mircea Negulescu. Cazul este însă mai complicat decât pare, explică corespondentul ProTV Ovidiu Oanţă.

Fostul presedinte al CJ Prahova, Mircea Cosma, si fiul sau, condamnati la inchisoare pentru ca ar fi primit spaga
Fostul presedinte al CJ Prahova, Mircea Cosma, si fiul sau, condamnati la inchisoare pentru ca ar fi primit spaga

Fostul presedinte al Consiliului Judetean Prahova Mircea Cosma a fost condamnat de magistratii Curtii Supreme la 8 ani de inchisoare, in timp ce fiul sau, deputatul Vlad Cosma, a primit 5 ani de inchisoare, intr-un dosar de coruptie.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.