Mama lui Vlad Pascu, autorul accidentului de la 2 Mai, a fost plasată în arest la domiciliu. Decizia este definitivă

×
Codul embed a fost copiat

Mama lui Vlad Pascu, tânărul care, aflat sub influenţa drogurilor, a accidentat mortal alţi doi tineri, la 2 Mai, a fost plasată în arest la domiciliu printr-o decizie a Curţii de Apel Bucureşti, hotărârea fiind definitivă.

Curtea de Apel Bucureşti a hotărât joi, să admită contestaţia formulată de Miruna Pascu împotriva deciziei Tribunalului Bucureşti.

„Admite contestaţia formulata de inculpata Pascu Miruna împotriva încheierii din data de 30.10.2023 pronunţată de judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Bucureşti - Secţia I Penală. Desfiinţează încheierea atacată şi rejudecand: Admite cererea de înlocuirii a măsurii preventive cu măsura arestului la domiciliu formulată de inculpata Pascu Miruna. În baza art. 205 alin.10 cpp rap la art 242 alin.2 şi art.221 şi urm cpp înlocuieşte măsură arestării preventive a inculpatei Pascu Miruna cu măsură preventiva a arestului la domiciliu pe o durata de 30 de zile, de la data de 09.11.2023-la 08.12.2023, inclusiv. Dispune punerea în libertate a inculpatei Pascu Miruna de sub puterea mandatului de arestare preventivă nr. 249/15.09.2023, dacă nu este arestata sau deţinută în alta cauză”, se arată în minuta instanţei.

Decizia magistraţilor este definitivă.

În 30 octombrie, Tribunalul Bucureşti a decis ca mama lui Vlad Pascu să rămână în arest preventiv pentru încă 30 de zile, dar decizia nu era definitivă. Tribunalul Bucureşti a mai decis, tot atunci, respingerea cererii de înlocuire a arestului preventiv cu arestul la domiciliu.

Miruna Pascu este acuzată de influenţarea declaraţiilor şi ameninţare.

Procurorii DIICOT afirmau că Vlad Pascu, tânărul care a provocat un accident în judeţul Constanţa în urma căruia au murit două persoane, a început să consume droguri la vârsta de 13 ani, pe fondul unor probleme familiale. De atunci, el a consumat constant droguri de risc şi mare risc, având acces la resurse materiale peste medie. În casa tânărului şi în cea a părinţilor săi se consumau frecvent droguri diverse - cannabis, cocaină, amfetamină, fentanyl şi oxycodone.

„Prin rechizitoriul din data de 05.10.2023, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a 3 inculpaţi:

- unul (arestat în altă cauză) sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de deţinere de droguri de risc şi mare risc în vederea consumului propriu, în formă continuată (două acte materiale), trafic de droguri de mare risc şi punerea la dispoziţie a locuinţei pentru consumul ilicit de droguri,

- o inculpată (în stare de arest preventiv) pentru săvârşirea infracţiunilor de influenţarea declaraţiilor şi ameninţare,

- un inculpat (aflat sub măsura controlului judiciar) pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor”, a transmis oficial DIICOT, într-un comunicat de presă.

Cele trei persoane sunt Vlad Pascu şi părinţii săi.

În ceea ce-l priveşte pe Vlad Pascu, ”s-a reţinut că, în noaptea de 13/14.04.2023, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, a deţinut la domiciliul său din municipiul Bucureşti, pentru consum propriu, mai multe comprimate de oxycodonă (drog de mare risc) şi xanax (substanţă activă-alprazolam -drog de risc), iar în noaptea de 18/19.08.2023, a fost depistat de organele de poliţie pe raza localităţii Vama Veche, jud. Constanţa deţinând în autoturism pentru consum propriu droguri de risc (canabis şi bromazepam)”.

„În noaptea de 13/14.04.2023, inculpatul a pus la dispoziţia mai multor persoane locuinţa sa din municipiul Bucureşti pentru consumul ilicit de droguri, oferind la discreţie persoanelor prezente oxycodonă (drog de mare risc), xanax (drog de risc) şi metamfetamină (drog de mare risc). Din probele administrate în cauză a rezultat că, pe fondul unor probleme emoţionale survenite într-un context familial, în perioada de minorat (13 ani), inculpatul a început să consume iniţial droguri de risc, apoi droguri de mare risc, înconjurându-se de un anturaj compus din persoane de vârsta sa cu preocupări similare, dar şi din persoane care îi furnizau o gamă variată de droguri (cannabis, cocaină, amfetamină, fentanyl şi oxycodone)”, au mai transmis procurorii DIICOT.

Potrivit acestora, ”consumul constant de droguri a marcat evoluţia personală a inculpatului, care a dezvoltat un comportament de tip histrionic, favorizat şi de accesul la o serie de resurse materiale peste media socială”.

„Acest cumul de factori a condus în final la comiterea infracţiunilor cercetate în prezenta cauză, dar şi a celor care formează obiectul dosarului instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia, constând în aceea că, în noaptea de 18/19.08.2023, inculpatul aflat sub influenţa drogurilor de risc şi mare risc consumate anterior, a condus un autoturism pe raza localităţii 2 Mai, judeţul Constanţa, şi a produs un accident rutier soldat cu moartea a două persoane”, a mai transmis DIICOT.

Procurorii au transmis şi detalii despre modul de operare al mamei lui Vlad Pascu, Miruna Pascu.

„Cu privire la inculpată, s-a reţinut că prin intermediul unor mesaje (transmise prin telefon) a ameninţat o persoana vătămată cu posibilitatea generării în mass-media a unei campanii de denigrare - cu referire directă la dosarul în care a fost trimisă în judecată pentru participare la săvârşirea unei infracţiuni - ameninţare care i-a creat persoanei vătămate o stare de temere profundă, scopul fiind acela de a o determina să poarte o discuţie cu privire la aspectele cunoscute despre istoricul de consumator şi distribuitor de droguri al fiului inculpatei”, au precizat procurorii.

Aceştia afirmau că, ulterior, Miruna Pascu ”a exercitat, în mod explicit, asupra persoanei vătămate acte de constrângere morală şi intimidare, speculând vârsta acesteia (minoră) şi starea de vulnerabilitate în care se afla, pentru a o determina să nu dea declaraţie de martor în cauza în care fiul său avea calitatea de inculpat sau să facă declaraţii mincinoase în eventualitatea în care acceptă să fie audiată în calitate de martor”.

„Referitor la cel de al treilea inculpat, aflat sub măsura controlului judiciar, s-a reţinut faptul că, la data de 14.09.2023, a deţinut fără drept un număr de 73 cartuşe de vânătoare, muniţie letală, de provenienţă industrială şi supusă autorizării potrivit Legii nr.295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor”, a mai transmis DIICOT, cu referire la tatăl lui Vlad Pascu, Mihai.

Prin rechizitoriu s-a solicitat menţinerea măsurilor preventive adoptate în cauză, precum şi obligarea inculpaţilor la plata sumei de 45.000 lei cu titlul de cheltuielile judiciare avansate de stat.

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep și-a negociat revenirea pe teren! Turneul la care a fost dorită insistent: „A spus că ar vrea”
Simona Halep și-a negociat revenirea pe teren! Turneul la care a fost dorită insistent: „A spus că ar vrea”
Citește și...
Ministrul de Interne, prima reacție după prinderea lui Cătălin Cherecheș. Cui mulțumește Cătălin Predoiu
Ministrul de Interne, prima reacție după prinderea lui Cătălin Cherecheș. Cui mulțumește Cătălin Predoiu

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a transmis, marţi seară, mulţumiri partenerilor externi pentru implicarea în prinderea lui Cătălin Cherecheş.

Primarul oraşului Mioveni, Ion Georgescu, a fost trimis în judecată de DNA
Primarul oraşului Mioveni, Ion Georgescu, a fost trimis în judecată de DNA

Primarul oraşului Mioveni, Ion Georgescu, aflat în arest preventiv, a fost trimis în judecată de procurorii Serviciului Teritorial Piteşti al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Ce sentința a primit fosta casieriță a Academiei Române care ar fi încasat îndemnizațiile de merit ale unor cercetători morți
Ce sentința a primit fosta casieriță a Academiei Române care ar fi încasat îndemnizațiile de merit ale unor cercetători morți

Fosta casieriță a Academiei Române care ar fi încasat vreme de 16 ani îndemnizațiile de merit ale unor cercetători morți a fost condamnată la 2 ani și 10 luni de închisoare chiar în ziua în care a împlinit 58 de ani.

Recomandări
Greșeala făcută de Cătălin Cherecheș în Germania care a dus la prinderea lui. Mătușa sa l-a dus cu 200 km/h la gară
Greșeala făcută de Cătălin Cherecheș în Germania care a dus la prinderea lui. Mătușa sa l-a dus cu 200 km/h la gară

Cătălin Cherecheș - primarul fugar din Baia Mare - a fost prins marți seară de poliția bavareză, în gara din Augsburg, Germania.  

Cum arată primul tronson al autostrăzii de centură a Capitalei A0. Când se va deschide
Cum arată primul tronson al autostrăzii de centură a Capitalei A0. Când se va deschide

De miercuri putem circula pe Autostrada de Centură a Capitalei, așa numita A0, dar numai pe lotul între nodul rutier cu DN1 și nodul rutier cu A3.

Ucraina acuză Rusia de otrăvirea cu metale grele, „mercur şi arsenic”, a soţiei şefului GUR Kirilo Budanov
Ucraina acuză Rusia de otrăvirea cu metale grele, „mercur şi arsenic”, a soţiei şefului GUR Kirilo Budanov

Ucraina suspectează Rusia de otrăvirea soţiei şefului spionajului militar ucrainean Kirilo Budanov, declară un purtător de cuvânt al GUR, Andrii Iusov, AFP.