Mii de dosare care se află pe rolul instanțelor de judecată riscă să primească termene de judecată de un an sau chiar doi
Mii de dosare care se află pe rolul instanțelor de judecată din întreaga țară riscă să primească termene de judecată de un an sau chiar doi. Este un semnal de alarmă pe care îl trag judecătorii.
Magistrații spun că din cauza deficitului de personal sunt forțați să judece chiar și o sută de dosare pe zi. La Constanța, de exemplu, un complet de 2 magistrați audiază în medie 80 de martori. Iar la Galați, 15 judecători dintr-un necesar de 40 au în lucru peste 75 de dosare.
Giulio Nedelcu este președintele Tribunalului din Galați. Judecătorul audiază zilnic câteva zeci de martori din cel puțin 80 de dosare pe care le are într-o zi normală de lucru. Situația îl forțează atât pe el, cât și pe colegii judecători să acorde termene de judecată foarte lungi.
Judecător Giulio Nedelcu, președinte Tribunalul Galați: „La Secția a 2-a civilă termenele au ajuns în octombrie 2024, iar la Secția de Contencios Administrativ termenele au ajuns în martie 2024.”
Reporter: E posibil să ajungă și în 2025?
Judecător Giulio Nedelcu, președinte Tribunalul Galați: „E posibil să ajungem și-n 2026 în curând.”
La Galați au mai rămas doar 15 judecători, iar pe rolul instanțelor se află peste 6000 de dosare.
Cristian Săraru, decanul Baroului Galați: „La o anumită secție a tribunalului a mai rămas un singur complet de recurs care are 700 de dosare. Acestea vor fi împărțite pe termene de judecată care vor fi extrem de lungi.”
Cei care au de suferit cel mai mult sunt cei implicați în procese judiciare. O femeie se judecă de aproape 2 ani ca să obțină tutela unei persoane cu handicap. Fără acest document femeia nu poate să acceseze programele medicale de care bolnavul are nevoie.
Femeie: „Stau și aștept și 6 luni pentru o tutelă și e foarte foarte greu. Pot să-l găsesc mort când ajung acasă.”
Beatrice Martiș, avocat baroul Galați: „Se-ncalcă dreptul la o justiție echitabilă.”
La Constanța și Tulcea situația este mult mai gravă. Tribunalul are doar 49 de magistrați, iar la judecătorie sunt 56. În Tulcea, 13 judecători soluționează mii de dosare.
Femeie: „Și eu am un proces care durează de 3 ani.”
Reporter: Când sperați să se termine?
Femeie: „Nu știu, va mai dura, pentru că sunt perioadele dintre termene mai mari.”
Alexandru Niță, avocat: „Vă dați seama că nu poate asculta pe fiecare, fiecare pledoarie, a fiecărui avocat. Aveți 3 minute, 5 minute, e foarte greu să condensezi apărarea pentru o faptă complexă.”
Ismail Ghiulfer Aisun, avocat: „Pentru părțile vătămate asta este o mare durere pentru că chiar dacă latura civilă se soluționează persoana care teoretic le-a săvârșit scapă de răspunderea penală.”
Deficitul de magistrați este dat de numărul mic al celor care intră în magistratură. De exemplu, la ultimul concurs organizat de CSM doar 20% dintre candidați au luat notă de trecere.