Kovesi, despre modificarea codurilor penale: "Directiva europeană e un pretext"

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Joi 14 Decembrie 2017 22:29
Categorie: Justitie
Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, soseste la sediul CSM

Şefa DNA a vorbit pe larg despre impactul propunerilor PSD-ALDE de modificare şi completare a Codurilor penale.

 

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, susţine că, în cazul în care vor fi adoptate propunerile de modificare şi completare a Codurilor penale, în unele situaţii orice anchetă va fi deschisă va fi fără eficienţă, iar lupta cu corupţia nu va mai fi aceeaşi.

"Atunci când doreşti să ai eficienţă în lupta anticorupţie sunt importante trei premise - independenţa sistemului judiciar, o legislaţie potrivită care să-i ofere instrumente investigative pentru a descoperi şi a dovedi acest tip de fapte şi nu în ultimul rând (...) o structură specializată pentru a aborda un anumit gen de infracţionalitate. Dacă vorbim de lupta cu corupţia, eliminarea independenţei procurorilor şi limitarea capacităţilor investigative în a descoperi şi a dovedi astfel de fapte cu siguranţă va avea un efect grav asupra descoperirii faptelor de corupţie în România. Cu siguranţă eficienţa în lupta cu corupţia nu va mai fi aceeaşi", a declarat joi, pentru AGERPRES, Laura Codruţa Kovesi.

Întrebată dacă respectivele propuneri vor intra în vigoare în formula actuală, cum îşi vor desfăşura procurorii activitatea, Laura Codruţa Kovesi a răspuns: "Va fi extrem de dificil pentru că posibilităţile investigaţiilor vor fi destul de mult reduse şi în unele situaţii orice anchetă va fi deschisă va fi fără eficienţă. (...) Există o propunere prin care procurorii să fie privaţi de un instrument indispensabil în investigarea infracţiunilor, şi anume accesarea rapidă a unor baze de date. Imaginaţi-vă dacă se comite o infracţiune de omor în spaţiul public şi criminalul părăseşte locul faptei cu o maşină, un procuror sau un poliţist în prezent poate verifica prin acces la baze de date cine este proprietarul maşinii pentru a încerca să identifice autorul faptei, ori acest lucru nu se va mai putea face, nu ei nu vor mai putea acţiona rapid, cu operativitate şi nu o să mai poţi administra probe în timp real şi rapid pentru a identifica autorul faptei".

Cu privire la propunerile de modificare privind comunicarea informaţiilor din dosare în timpul efectuării urmăririi penale, Kovesi a spus că acestea vor îngrădi sau îngreuna accesul cetăţenilor la informaţii de interes public.

"Din punctul nostru de vedere, al instituţiei, avem obligaţia de a comunica acele informaţii care sunt de interes pentru public, dar modificările care sunt propuse vor îngrădi sau vor îngreuna accesul cetăţenilor la informaţii de interes public, pentru că noi nu vom mai avea voie să furnizăm absolut nicio informaţie în legătură cu anchetele pe care le desfăşurăm şi atunci când vor fi învinuite persoane care deţin anumite funcţii în stat, nu se va mai putea spune pentru ce sunt învinuite, pentru ce au fost trimise în judecată sau ce măsuri s-au dispus", a declarat Kovesi.

Ea a adăugat că invocarea directivei europene în această situaţie este un pretext pentru a limita capacitatea investigatorilor de a dovedi fapte.

"În opinia noastră, invocarea acestei directive a Parlamentului European şi a Consiliului din 2016 este folosită doar ca un pretext pentru a elimina capacitatea investigatorilor de a descoperi şi a dovedi fapte penale. Scopul acestor modificări nu are nicio legătură cu prezumţia de nevinovăţie, pentru că în realitate toate garanţiile pe care le implică Directiva Uniunii Europene din 2016 sunt deja prevăzute în legislaţia internă, atât în ceea ce priveşte prezumţia de de nevinovăţie cât şi dreptul de a fi prezent în cadrul procedurilor penale", a arătat procurorul-şef al DNA.

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, soseste la sediul CSM Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Șefa DNA a discutat cu ministrul Justiției, imediat după criticile SUA
Șefa DNA a discutat cu ministrul Justiției, imediat după criticile SUA
Kovesi, interviu pentru Euronews: ”Atacuri de necrezut” încearcă să deraieze campania anticorupţie. AUDIO
Kovesi, interviu pentru Euronews: ”Atacuri de necrezut” încearcă să deraieze campania anticorupţie. AUDIO
DNA a sesizat CSM, după atacurile constante lansate de Tăriceanu
DNA a sesizat CSM, după atacurile constante lansate de Tăriceanu
Dosarul privind presupusele înregistrări cu șefa DNA, care ar fi amenințat procurorii, clasat de Parchetul General
Dosarul privind presupusele înregistrări cu șefa DNA, care ar fi amenințat procurorii, clasat de Parchetul General
VIDEO PROTVPLUS.RO
bătut Brașov
Pedeapsa primită de tinerii care au bătut cu bestialitate un bătrân, într-un pasaj din Brașov
ÎCCJ sesizează CCR cu privire la legea declasificării documentelor din CSAT
Mesajul comisarului european pentru Justiție, după întâlnirea cu Toader: "Aştept ca România să urmeze recomandările MCV"
CA Alba Iulia a amânat pentru 27 noiembrie procesul privind revocarea lui Lazăr
Dosarul în care Tăriceanu e acuzat de mărturie mincinoasă, amânat
Condamnări în dosarul ultrașilor care au devastat Piața Victoriei în februarie 2017
Gheorghe Ștefan
Fostul primar Gheorghe Ștefan, eliberat după ce a făcut 4 luni și jumătate dintr-o pedeapsă de 3 ani
Toader: Eu îmi fac treaba până în ultima clipă. Când apare un nou ministru, îl aştept, predau şi plec
CSM, reacție după raportul MCV, în care i s-a reproșat că a exercitat presiuni asupra ÎCCJ
Toader, despre MCV: Are iz politic și standarde duble. Recomandările nu sunt obligatorii, ci standardele europene
Danileț: CCR a decis din 2012 că implementarea recomandărilor MCV este obligatorie
Rani Palade are calitate de suspect în dosarul mamei sale. „Sunt o fire paşnică”