USR: "Propunerile de modificare a Codurilor penale sunt de o gravitate inimaginabilă"

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Joi 14 Decembrie 2017 15:40
Categorie: Justitie
Eugen Nicolicea, Florin Iordache

Deputatul USR Stelian Ion a susţinut joi că propunerile de modificare a Codurilor penale prin transpunerea directivei europene referitoare la prezumţia de nevinovăţie sunt de "o gravitate inimaginabilă".

"Ieri (miercuri - n.r.) mi-a fost trimis un tabel în care s-au înserat noi amendamente la Codurile penale. Aceste propuneri sunt de o gravitate inimaginabilă. Dacă ar fi adoptate, practic s-ar închide foarte multe dosare. Nu ştiu câte dosare ar mai putea fi continuate pentru că se doreşte modificarea unor instituţii fundamentale din procedura penală, cum ar fi administrarea probelor, măsurile preventive, arestarea. Sunt chestiuni pe Codul penal care sunt propuse de ALDE pe o infracţiune despre care ştim, datorită presei şi datorită comunicatelor pe care le-am primit, că domnul Tăriceanu este cercetat pentru infracţiunea de mărturie mincinoasă. Se doreşte modificarea, evident, a infracţiunii de mărturie mincinoasă", a afirmat Stelian Ion după şedinţa Comisiei speciale privind legile Justiţiei.

El a criticat amendamentele depuse de PSD şi ALDE, menţionând că aceste formaţiuni invocă o directivă europeană ca şi cum România din start ar fi încălcat acea directivă, deşi nu există niciun indiciu în acest sens care vizează prezumţia de nevinovăţie.

"Pe marginea acestei directive încearcă să facă nişte modificări fundamentale la Codurile penale", a adăugat Stelian Ion, apreciind că aceste propuneri exced cadrul directivei respective.

Senatorul USR Edward Dircă a adăugat că unul dintre amendamentele propuse se referă la datele informatice care nu vor mai putea fi folosite în dosare.

"Vreau să vă dau două exemple concrete ca să înţelegem exact ce înseamnă aceste modificări puse sub umbrela directivei. Practic, datele informatice descoperite în calculatoare care privesc dosarul lui Liviu Dragnea nu mai pot fi folosite în dosar, Parchetul fiind obligat să le şteargă în totalitate, ca şi cum nu le-ar fi descoperit niciodată. Deci, Parchetul nu se mai poate autosesiza cu privire la anumite informaţii pe care le descoperă în timpul unor percheziţii informatice", a susţinut Dircă.

El a mai dat exemplul crimei de la staţia de metrou Dristor 1.

"Şi mai grav, în cazul situaţiei odioase cu crima de la metroul Dristor 1, acele înregistrări capturate cu camerele de supraveghere de la metrou nu mai pot fi folosite ca probe în dosarul penal pentru că au fost făcute fără mandat", a precizat Dircă.

Comisia specială parlamentară condusă de Florin Iordache se va întruni luni pentru a dezbate transpunerea directivei europene în Codurile penale. Preşedintele comisiei a anunţat depunerea mai multor amendamente.

"În cursul urmăririi penale şi al judecării cauzei în procedură de cameră preliminară sunt interzise comunicările publice, declaraţiile publice, precum şi furnizarea de alte informaţii, direct sau indirect, provenind de la autorităţi publice sau orice alte persoane fizice sau juridice referitoare la faptele şi persoanele ce fac obiectul acestor proceduri. Încălcarea acestei obligaţii reprezintă infracţiune şi se pedepseşte, potrivit legii penale. În cursul procesului penal este interzisă prezentarea publică a persoanelor suspectate de săvârşirea unor infracţiuni purtând cătuşe sau alte mijloace de imobilizare sau afectate de alte modalităţi de natură a induce în percepţia publică că acestea ar fi vinovate de săvârşirea unor infracţiuni", prevede un amendament al grupurilor PSD şi ALDE pentru modificarea Codului de procedură penală.

UDMR a propus ca, "înainte de pronunţarea unei hotărâri de condamnare definitive, declaraţiile publice şi deciziile oficiale provenind de la autorităţile publice nu se pot referi la persoanele suspectate sau acuzate ca şi cum acestea ar fi fost condamnate".

Un alt amendament al PSD şi ALDE prevede că "audierea unei persoane nu poate dura mai mult de şase ore din 24 de ore".

"În cursul procesului penal, inculpatul are dreptul să participe la audierea oricărei persoane de către judecătorul de drepturi şi libertăţi, să formuleze plângeri, cereri, memorii şi obiecţiuni. De asemenea, acesta poate solicita să fie încunoştinţat de data şi ora efectuării actului de urmărire penală ori a audierii realizate de judecătorul de drepturi şi libertăţi. Încunoştinţarea se face prin notificare telefonică, fax, email sau prin alte asemenea mijloace, încheindu-se în acest sens un proces-verbal. Absenţa sa nu împiedică efectuarea actului", stipulează un alt amendament PSD - ALDE.

Potrivit unei alte propuneri a celor două formaţiunii, "martorul poate refuza să depună mărturie cu privire la acele fapte sau împrejurări care ar putea atrage răspunderea sa pentru săvârşirea unei fapte penale".

Eugen Nicolicea, Florin Iordache Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Comisia condusă de Florin Iordache a amânat discutarea amendamentelor la Codurile penale
Comisia condusă de Florin Iordache a amânat discutarea amendamentelor la Codurile penale
Legile Justiției: Comisia Iordache va discuta joi, în zi de doliu național, despre Codurile Penale
Legile Justiției: Comisia Iordache va discuta joi, în zi de doliu național, despre Codurile Penale
"Cel mai mare protest fata de OUG", anuntat astazi in Capitala. Manifestatia incepe la 14, in timpul sedintei de Guvern
Ambasada Austriei la Bucuresti: OUG anuntata in 31 ianuarie ar putea slabi serios legislatia anticoruptie
Ambasada Austriei la Bucuresti: OUG anuntata in 31 ianuarie ar putea slabi serios legislatia anticoruptie
VIDEO PROTVPLUS.RO
Augustin Lazăr
Lazăr respinge ”sugestiile mascate” de a interveni în derularea anumitor anchete penale
Dumitru Dragomir, condamnat la 4 ani de închisoare cu executare
Dosarul ”Mineriada”. SRI, Jandarmeria și Guvernul, introduse ca părți responsabile
Scandalul DNA Ploiești. Lucian Onea a fost revocat din funcția de procuror anticorupție
Anunțul lui Toader privind recursul compensatoriu. Ministrul spune că e neconstituţional
Protest cu vopsea roşie şi cuţite aruncate pe scările Ministerului Justiţiei
Tudorel Toader
Tudorel Toader, criticat de prietenii de pe Facebook: ”Așa mai zic și eu asumare”
Toader aruncă toată vina pe tehnocrați, CSM și Parlament pentru recursul compensatoriu
Procese importante de la completurile de 5 de la ÎCCJ au fost amânate până în februarie
CSM a respins cererea Adinei Florea pentru arestarea procurorilor Onea și Negulescu
Lazăr: Activitatea tuturor procurorilor trebuie desfăşurată cu respectarea strictă a legii
A început procesul în dosarul ”Tel Drum”