Înalta Curte confirmă decizia de nesancţionare disciplinară a procurorilor care au anchetat OUG 13
ÎCCJ a respins astăzi definitiv recursul declarat de Inspecția Judiciară împotriva deciziei CSM de respingere a acţiunii disciplinare împotriva procurorilor care au anchetat OUG 13.
Astfel, judecătorii ICCJ au considerat că procurorii DNA Marius Bulancea, Paul Dumitriu și Jean Uncheșelu nu au greșit când au declanșat cercetările în dosarul OUG 13.
”Secția pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii este abilitată să aducă la cunoștință că, în dosarul cu nr.349/1/2018, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia contencios administrativ şi fiscal, prin decizia din data de 10 septembrie 2018 a dispus respingerea ca nefondat a recursului declarat de recurenta Inspecţia Judiciară împotriva Hotărârii nr.14/P din 18 decembrie 2017, pronunțată de Consiliul Superior al Magistraturii – Secția pentru procurori în materie disciplinară în dosarul cu nr.11/P/2017, precum și a încheierilor pronunțate în același dosar la datele de 25.10.2017 (în camera de consiliu și în ședință publică), 15 noiembrie 2017 și 13 decembrie 2017.
Hotărârea instanței supreme este definitivă.
Reamintim că, prin Hotărârea nr.14/P din data de 18 decembrie 2017, Secția pentru procurori în materie disciplinară a constatat nulitatea acțiunii disciplinare formulată de Inspecţia Judiciară împotriva domnilor Paul Silviu Dumitriu, Jean Nicolae Uncheşelu şi Marius Bogdan Bulancea, procurori în cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, pentru săvârșirea abaterii disciplinare prevăzută de art. 99 lit. t) teza a-II-a din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare.” - se arată într-un comunicat al CSM.
În septembrie 2017, Inspectia Judiciară a anunţat că a declanşat o acţiune disciplinară împotriva procurorilor DNA Marius Bulancea, Paul Dumitriu şi Jean Uncheselu.
Ei au fost acuzaţi de “exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă”, în dosarul în care au anchetat modul de adoptare a OUG 13.
În raportul IJ se afirma că efectul a fost încălcarea gravă a principiului separaţiei puterilor în stat de către cei trei procurori DNA, care “s-au considerat competenţi să verifice oportunitatea, respectarea procedurii legislative şi, implicit, legalitatea adoptării Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului”.
Direcţia Naţională Anticorupţie susţinea că Ministerul Justiţiei a distrus un document de la Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul în care proiectul OUG 13 primea, cu foarte puţin timp înainte de aprobarea în Guvern, aviz de oportunitate cu observaţii şi propuneri.
DNA preciza că actul normativ avea, cu câteva ore înainte de aprobare, doar avizul Ministerului Afacerilor Interne, legat strict de infracţiuni din domeniul circulaţiei rutiere, şi al Consiliul Legislativ, cu observaţii privind caracterul de urgenţă, iar ministrul Afacerilor Externe a semnat proiectul în sediul Guvernului, deoarece i s-a solicitat “pe loc” acest aviz.
Sursa: Agerpres, Pro TV
Etichete: dna, procurori, oug, iccj, Jean Uncheselu,
Dată publicare:
10-09-2018 16:23