Fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, încarcerat chiar de ziua lui. Ce sumă i-a fost confiscată

Ultima actualizare: 29-10-2020 20:50

Bogdan Olteanu, fostul președinte al Camerei Deputaților și viceguvernator al Băncii Naționale, a fost condamnat la 5 ani de închisoare, chiar de ziua lui.

 

Sentința, dată de Curtea de Apel București, este definitivă, iar Olteanu s-a și predat între timp.

 

DNA l-a trimis în judecată pentru o mită de un milion de euro. Așa că, pe lângă anii de închisoare, va trebui să înapoieze și acești bani. Olteanu este al treilea președinte al Camerei Deputaților care ajunge la închisoare, după Adrian Nastase și Liviu Dragnea.

Dimineaţa devreme, Bogdan Olteanu s-a prezentat la sediul Inspectoratului Judeţean Dâmboviţa cu două geamantane. Bagajul pentru încarcerare, după ce pe numele lui a fost emis mandatul de executare a pedepsei. Vizibil afectat, fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor a rămas tăcut în faţa camerelor de filmat.

Olteanu s-a predat în Dâmboviţa, pentru că acolo are acum domiciliul. Intrase însă în vizorul procurorilor şi cu o vilă impunătoare din Ghermănești, pentru că au existat suspiciuni că ar fi fost cumpărată din bani obţinuţi ilegal.

Este vorba de un milionul de euro pe care omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu a declarat că i l-a dat în urmă cu 12 ani. În schimbul banilor, preşedintele de atunci al Camerei Deputaţilor ar fi urmat să intervină ca Liviu Mihaiu să fie numit guvernator al rezervaţiei Deltei Dunării. Ceea ce s-a şi întâmplat.

Sorin Ovidiu Vântu şi-a recunoscut fapta şi, mai mult decât atât, a susţinut că i-a dat două milioane, nu unul. Acuzaţii pe care Olteanu le-a respins întotdeauna.

După 4 ani de judecată, Curtea de apel l-a condamnat la închisoare chiar de ziua lui. Bogdan Olteanu împlineşte joi 49 de ani.

La momentul reţinerii, Olteanu era viceguvernator al Băncii Naţionale, funcţie din care a demisionat, ca să nu afecteze imaginea instituţiei.

În prima instanţă, Olteanu a fost condamnat la 7 ani de închisoare. Aşa că sentinţă de acum este redusă. Dar şi atunci, şi acum, magistraţii au hotărât să i se confişte şi echivalentul în lei a mitei de 1 milion de euro.

Conform ultimei declaraţii de avere, Bogdan Olteanu deţinea, în 2016, o vilă în Ghermanesti, un autoturism Lexus, 12 mii de lei din vânzarea unor acţiuni, 15 mii de lei în conturi şi dividende de 30 de mii de lei. Avea însă şi datorii la bănci de peste 1 milion de lei.

 

”În temeiul art.421 pct.2 lit.a din Codul de procedură penală, admite apelul declarat de inculpatul OLTEANU BOGDAN împotriva Sentinţei penale nr.1960 din data de 24 decembrie 2019, pronunţată de Tribunalul Bucurețti - Secția I Penală, în Dosarul nr.20082/3/2017. Desfiinţează, în parte, sentinţa penală apelată şi, în fond, rejudecând: Reduce pedeapsa principală aplicată inculpatului OLTEANU BOGDAN pentru infracțiunea de trafic de influență, prev. de art.291 alin.1 Cod penal rap. la art.6 din Legea nr.78/2000 cu aplicarea art.5 Cod penal, de la 7 ani închisoare la 5 ani închisoare, menținând pedepsele complementare și accesorii aplicate aceluiași inculpat prin sentința apelată.

În temeiul art.424 alin.3 Cod de procedură penală rap. la art.72 Cod penal, deduce din pedeapsa principală de 5 ani închisoare aplicată inculpatului perioada reținerii, a arestării preventive și a arestului la domiciliu, de la 29.07.2016 la 20.10.2016, inclusiv. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate.” - se arată în decizia Curții de Apel București.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO