Fost ministru de Interne, condamnat definitiv pentru corupție, liberat condiţionat după un an

usa celula inchisoare
Pro TV

Fostul ministru de Interne Gabriel Berca condamnat definitiv, în 14 decembrie 2017, la doi ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, a fost pus în libertate ca urmare a deciziei Tribunalului Vaslui.

"În baza art. 425 indice 1 alin. 7 pct. 1 lit. b) Cod de procedură penală raportat la art. 587 alin. 3 Cod de procedură penală, respinge ca nefondată contestaţia formulată de Direcţia Naţională Anticorupţie Serviciul Teritorial Iaşi împotriva sentinţei penale nr. 1314/17.10.2018 a Judecătoriei Vaslui pe care o menţine. În baza art. 275 alin. 3 Cod de procedură penală cheltuielile judiciare vor rămâne în sarcina statului. Ia act că condamnatul a fost asistat de apărător ales. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 12.12.2018", este decizia Tribunalului Vaslui.

În 17 octombrie, Judecătoria Vaslui a admis cererea de liberare condiţionată a lui Berca, decizi fiind însă contestată şi astfel doarul a ajuns la Tribunalul Vaslui.

"Admite cererea, având ca obiect liberare condiţionată, formulată de condamnatul BERCA GABRIEL. În temeiul art. 587 alin. 1 Cod procedură penală, dispune liberarea condiţionată a condamnatului BERCA GABRIEL, deţinut în prezent în Penitenciarul Vaslui, anterior executării integrale a pedepsei de 2 ani închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. 61/2016 a Curţii de Apel Bacău, mandat de executare nr. 65/D/2017. Atrage atenţia condamnatului asupra dispoziţiilor art. 104 alin.2 Cod penal privind revocarea liberării condiţionate. În baza art. 275 alin.6 Cod procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Suma de 32,5 lei reprezentând onorariu apărător desemnat din oficiu ( av. Buculeasa Gabriel– delegaţie nr.1903/27.09.2018) va fi avansată din fondurile Ministerului Justiţiei. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 17.10.2018", se arată în decizia Judecătoriei Vaslui.

Fostul ministru de Interne Gabriel Berca a fost condamnat definitiv, în 14 decembrie 2017, la doi ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, în dosarul în care a fost judecat după ce, alături de fostul deputat Mihai Banu ar fi primit în total 185.000 euro de la un om de afaceri. În primă instanţă, fostul ministru din Guvernul Boc fusese condamnat la trei ani de închisoare cu executare.

Citește și
Calin Popescu-Tariceanu, presedintele Senatului
Tăriceanu își continuă lupta cu DNA: ”Acest demers are un scop: să mă intimideze”
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Tot atunci a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare fostul deputat Mihai Banu.

Totodată, magistraţii instanţei supreme au menţinut decizia din prima instanţă, pronunţată de Curtea de Apel Bacău, de a confisca de la cei doi foşti demnitari câte 92.500 de euro

"(...) Condamnă pe inculpatul Berca Gabriel la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. (...) Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale atacate. Respinge, ca nefondat, apelul declarat de inculpatul Banu Lucian împotriva aceleiaşi sentinţe penale. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea apelurilor declarate de inculpaţii Berca Gabriel şi Banu Mihai rămân în sarcina statului. Obligă apelantul - inculpat Banu Lucian la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat", este decizia pronunţată în urmă cu un an de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Potrivit procurorilor DNA, în perioada aprilie 2010 - ianuarie 2012, Gabriel Berca, prin intermediullui Mihai Banu, a pretins şi primit, atât pentru el cât şi pentru partidul din care făcea parte, de la omul de afaceri Viorel Rusu, în mai multe tranşe, suma totală de 185.000 e euro, pentru ca, în calitate de senator şi preşedinte al organizaţiei judeţene Bacău a unui partid politic, să-şi folosească influenţa personală pe lângă membri ai Guvernului, în vederea alocării unei sume de bani către Primăria Ardeoani din judeţul Bacău.

În schimbul acestor bani, afirmau procurorii DNA, Berca urma să intervină pe lângă membri ai Guvernului, prin folosirea influenţei personale, pentru a aloca 5,6 milioane de lei Primăriei Ardeoani. Suma ce urma să fie alocată reprezenta contravaloarea lucrărilor executate de societatea de construcţii deţinută de Viorel Rusu, potrivit anchetatorilor.

În aceeaşi perioadă, Mihai Banu ar fi pretins şi primit, în mai multe tranşe, tot de la Viorel Rusu, 220.000 de euro, atât pentru el, cât şi pentru Berca şi pentru partidul din care făceau parte.

"Din cei 220.000 euro, la solicitarea inculpatului Banu Mihai, beneficiind de complicitatea fiului său, Banu Lucian, suma de 150.000 lei a fost remisă de către omul de afaceri, sub pretextul achiziţionării unui teren de la o persoană indicată de Banu Mihai. Astfel, la data de 11 august 2010, între persoana respectivă, în calitate de promitent-vânzător şi firma omului de afaceri, în calitate de promitent-cumpărător, s-a încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare pentru un teren arabil în suprafaţă de 10.000 de metri pătraţi, situat în extravilanul unei comune, preţul vânzării fiind stabilit la suma de 150.000 lei”, se mai arăta în rechizitoriul DNA.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Klaus Iohannis, interviu în presa austriacă:
Klaus Iohannis, interviu în presa austriacă: "Politicieni români în funcţii înalte vor să-şi subordoneze Justiţia"

Într-un interviu dat ziarului austriac Kurier, una dintre cele mai citite publicaţii din lume, şeful statului a vorbit despre corupţie, dar şi despre o posibilă candidatură la preşedinţia Consiliului European.

Tăriceanu își continuă lupta cu DNA: ”Acest demers are un scop: să mă intimideze”
Tăriceanu își continuă lupta cu DNA: ”Acest demers are un scop: să mă intimideze”

Președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a anunțat într-o conferință de presă că nu se lasă intimidat de demersurile procurorilor anticorupție, care au cerut Senatului să încuviințeze începerea urmăririi sale penale. 

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.