Fost ministru de Interne, condamnat definitiv pentru corupție, liberat condiţionat după un an

Ultimul update: Joi 13 Decembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 13 Decembrie 2018 10:06
Categorie: Justitie
usa celula inchisoare

Fostul ministru de Interne Gabriel Berca condamnat definitiv, în 14 decembrie 2017, la doi ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, a fost pus în libertate ca urmare a deciziei Tribunalului Vaslui.

"În baza art. 425 indice 1 alin. 7 pct. 1 lit. b) Cod de procedură penală raportat la art. 587 alin. 3 Cod de procedură penală, respinge ca nefondată contestaţia formulată de Direcţia Naţională Anticorupţie Serviciul Teritorial Iaşi împotriva sentinţei penale nr. 1314/17.10.2018 a Judecătoriei Vaslui pe care o menţine. În baza art. 275 alin. 3 Cod de procedură penală cheltuielile judiciare vor rămâne în sarcina statului. Ia act că condamnatul a fost asistat de apărător ales. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 12.12.2018", este decizia Tribunalului Vaslui.

În 17 octombrie, Judecătoria Vaslui a admis cererea de liberare condiţionată a lui Berca, decizi fiind însă contestată şi astfel doarul a ajuns la Tribunalul Vaslui.

"Admite cererea, având ca obiect liberare condiţionată, formulată de condamnatul BERCA GABRIEL. În temeiul art. 587 alin. 1 Cod procedură penală, dispune liberarea condiţionată a condamnatului BERCA GABRIEL, deţinut în prezent în Penitenciarul Vaslui, anterior executării integrale a pedepsei de 2 ani închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. 61/2016 a Curţii de Apel Bacău, mandat de executare nr. 65/D/2017. Atrage atenţia condamnatului asupra dispoziţiilor art. 104 alin.2 Cod penal privind revocarea liberării condiţionate. În baza art. 275 alin.6 Cod procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Suma de 32,5 lei reprezentând onorariu apărător desemnat din oficiu ( av. Buculeasa Gabriel– delegaţie nr.1903/27.09.2018) va fi avansată din fondurile Ministerului Justiţiei. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 17.10.2018", se arată în decizia Judecătoriei Vaslui.

Fostul ministru de Interne Gabriel Berca a fost condamnat definitiv, în 14 decembrie 2017, la doi ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, în dosarul în care a fost judecat după ce, alături de fostul deputat Mihai Banu ar fi primit în total 185.000 euro de la un om de afaceri. În primă instanţă, fostul ministru din Guvernul Boc fusese condamnat la trei ani de închisoare cu executare.

Tot atunci a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare fostul deputat Mihai Banu.

Totodată, magistraţii instanţei supreme au menţinut decizia din prima instanţă, pronunţată de Curtea de Apel Bacău, de a confisca de la cei doi foşti demnitari câte 92.500 de euro

"(...) Condamnă pe inculpatul Berca Gabriel la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. (...) Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale atacate. Respinge, ca nefondat, apelul declarat de inculpatul Banu Lucian împotriva aceleiaşi sentinţe penale. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea apelurilor declarate de inculpaţii Berca Gabriel şi Banu Mihai rămân în sarcina statului. Obligă apelantul - inculpat Banu Lucian la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat", este decizia pronunţată în urmă cu un an de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Potrivit procurorilor DNA, în perioada aprilie 2010 - ianuarie 2012, Gabriel Berca, prin intermediullui Mihai Banu, a pretins şi primit, atât pentru el cât şi pentru partidul din care făcea parte, de la omul de afaceri Viorel Rusu, în mai multe tranşe, suma totală de 185.000 e euro, pentru ca, în calitate de senator şi preşedinte al organizaţiei judeţene Bacău a unui partid politic, să-şi folosească influenţa personală pe lângă membri ai Guvernului, în vederea alocării unei sume de bani către Primăria Ardeoani din judeţul Bacău.

În schimbul acestor bani, afirmau procurorii DNA, Berca urma să intervină pe lângă membri ai Guvernului, prin folosirea influenţei personale, pentru a aloca 5,6 milioane de lei Primăriei Ardeoani. Suma ce urma să fie alocată reprezenta contravaloarea lucrărilor executate de societatea de construcţii deţinută de Viorel Rusu, potrivit anchetatorilor.

În aceeaşi perioadă, Mihai Banu ar fi pretins şi primit, în mai multe tranşe, tot de la Viorel Rusu, 220.000 de euro, atât pentru el, cât şi pentru Berca şi pentru partidul din care făceau parte.

"Din cei 220.000 euro, la solicitarea inculpatului Banu Mihai, beneficiind de complicitatea fiului său, Banu Lucian, suma de 150.000 lei a fost remisă de către omul de afaceri, sub pretextul achiziţionării unui teren de la o persoană indicată de Banu Mihai. Astfel, la data de 11 august 2010, între persoana respectivă, în calitate de promitent-vânzător şi firma omului de afaceri, în calitate de promitent-cumpărător, s-a încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare pentru un teren arabil în suprafaţă de 10.000 de metri pătraţi, situat în extravilanul unei comune, preţul vânzării fiind stabilit la suma de 150.000 lei”, se mai arăta în rechizitoriul DNA.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

usa celula inchisoare Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

Klaus Iohannis, interviu în presa austriacă:
Klaus Iohannis, interviu în presa austriacă: "Politicieni români în funcţii înalte vor să-şi subordoneze Justiţia"
Tăriceanu își continuă lupta cu DNA: ”Acest demers are un scop: să mă intimideze”
Tăriceanu își continuă lupta cu DNA: ”Acest demers are un scop: să mă intimideze”
VIDEO PROTVPLUS.RO
LA MARUTA
Bebe Cotimanis începe anul în forță. Actorul este implicat în numeroase proiecte

11:48
VORBESTE LUMEA
Verdict, Dana Budeanu 21.01.2019
Dana Budeanu analizează vestimentațiile vedetelor

25:25
VORBESTE LUMEA
Iulia Vântur, un nou succes în India
Iulia Vântur a înregistrat prima piesă în hindi

01:46
VORBESTE LUMEA
Alina Pușcău, ne dezvăluie aventurile din Bali
Alina Pușcău a cucerit podiumurile internaționale

10:34
VORBESTE LUMEA
Dana Rogoz, povestiri din vacanța inedită în Sri Lanka
Dana:"Toți oamenii din Sri Lanka sunt săritori, prietenoși"

10:38
VORBESTE LUMEA
Cum convingem copilul sa stea în scaunul auto
Prințesa Urbana ne dezvăluie cateva trucuri pentru a-i ține ocupați pe cei mici în mașină

15:14
VORBESTE LUMEA
George Buhnici și Marian, în cautarea roboților
Marian Andrei ne prezintă ultimele gadgeturi

09:00
VORBESTE LUMEA
Durerile de cap, între mit și adevar
Migrenele pot fi declanșate de anumite alimente sau modificări hormonale

13:13
VORBESTE LUMEA
Andreea Perju, adepta tratamentelor la salon
Andreea Perju: "Este important să previn, decât să tratez"

02:06
VORBESTE LUMEA
Prognoza meteo
În țară, temperatura maximă va fi de 6 grade

00:51
tudorel toader
Toader, despre OUG privind contestaţia în anulare: ”Doamna premier va decide”
Toader, discuție cu premierul Dăncilă pe tema recursului compensatoriu
Toader: Conducerea MP împiedică Secţia de investigare a magistraţilor să funcţioneze
Toader anunță OUG pentru toți cei condamnați de completurile de 5 judecători de la ÎCCJ
Acuzat de dezinformare, Toader are termen până luni să prezinte premierului o evaluare
Presat de Uniunea Europeană, Tudorel Toader pregătește modificarea legii anticorupție
Procurorul general Augustin Lazar
Ce spune Augustin Lazăr despre decizia CCR privind protocoalele SRI
Lazăr respinge ”sugestiile mascate” de a interveni în derularea anumitor anchete penale
Dumitru Dragomir, condamnat la 4 ani de închisoare cu executare
Dosarul ”Mineriada”. SRI, Jandarmeria și Guvernul, introduse ca părți responsabile
Scandalul DNA Ploiești. Lucian Onea a fost revocat din funcția de procuror anticorupție
Anunțul lui Toader privind recursul compensatoriu. Ministrul spune că e neconstituţional