Copilă paralizată după ce a fost lovită pe trecere. După 4 ani, șoferul vinovat e încă liber

Ultima actualizare: 10-12-2019 18:05

Ajunși în pragul disperării, doi asistenți maternali care au în grijă o copilă ajunsă în scaun rulant după un grav accident de mașină au venit cu ea în fața instanței.

Revoltați că de 4 ani se judecă acel accident, cei doi au venit în sala de judecată cu Ana, acum în vârstă de 19 ani. Fata a fost cărată cu greu de jandarmi pe treptele Judecătoriei Iași.

După accidentul din 2015, fata a stat în comă câteva săptămâni și a rămas cu paralizie aproape totală.

Ajunși la capătul puterilor, soții Olariu și-au dorit ca astăzi, în sala de judecată, să fie și Ana, copila care în 2015 a fost spulberată de o mășină, în drum spre școală, pe trecerea de pietoni - spun asistenții maternali.

Fata a rămas cu tetrapareză spastică și reușește doar să mai clipească.

„Am venit că poate se termină o dată procesul asta, fetița are 4 ani de când e așa au fost. Numai și numai amânări. Am adus-o ca să o vadă cum arată și să vadă dacă mai au de gând să amâne mult procesul. Numai când mai uit la ea zi de zi, cum credeți că mă simt?”, spune unul dintre asistenții maternali.

După ce fost urcată pe rampă specială în Judecătorie, Ana a fost cărată cu greu de jandarmi pe scări, până la etajul unu. În mai puțin de jumătate de oră, instanța a stabilit un nou termen pentru luna următoare. Cei care îi poartă de grijă fetei, cu un devotament admirabil, sunt exasperați.

„Se trage de timp să se urmărească prescrierea. Și-a schimbat declarația? Da, deci se consideră nevinovat omul, așa a declarat. Era pe trecere, sunt martori. De la 2 ani și 10 luni am crescut-o ca pe copilul nostru. Am căutat să o ducem în străinătate, dar așa, ce să facem, de unde putere financiară?”, spun aceștia.

Și apărătorul victimei susține că inculpatul din acest dosar, fost comisar la Garda de Mediu, este avantajat de amânările repetate.

Sandra Grădinaru, avocata victimei: „Ei au venit azi cu Ana în instanță pentru a arată și instanței starea în care se află Ana de la aproape 5 ani de la producerea accidentului. Au numai strategii de tergiversare și, din păcate, mai avem un an și 4 luni și răspunderea penală se va prescrie”.

Pe de altă parte, avocatul inculpatului susține că respectă procedurile.

Cristian Curcă, avocatul inculpatului: „Dosarul nu se lungește, sunt proceduri obișnuite care trebuie urmate. Un judecător nu-și poate forma convingerea decât prin administrarea nemijlocită a probelor. Asta s-a întâmplat azi”.

Cristina Vîlcu, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Iași: „În astfel de dosare penale există posibilitatea ca procedura să se prelungească puțin în timp. În urmărirea penală trebuie efectuate expertize, când dosarul ajunge aici la noi în instanțac și aici procedura se poate prelungi”.

Cei doi asistenți maternali continuă să lupte în instanța și speră să li se facă dreptate.

Trăiesc cu speranța că se va face dreptate

 

 

Cazul copilei de 19 ani este unul dramatic, iar cei doi asistenți maternali trăiesc cu speranța că șoferul pe care îl consideră vinovat va plăti. Față stă la pat și este total dependență de ajutorul celor doi soți.

Primește o indemnizație de 900 de lei și alocație, însă cheltuielile pentru recuperarea medicală sunt mult mai mari. Cei doi soți, care au crescut-o pe Ana de la doi ani, au încercat din răsputeri să caute soluții, chiar și la clinici din străinătate, însă în astfel de cazuri investigațiile sunt foarte costisitoare.

Chiar și așa, cei doi nu s-au gândit nicio clipă să o abandoneze pe copilă și speră să obțină o decizie favorabilă în instanță cât mai repede. Avocata victimei susține că, deși inițial șoferul ar fi recunoscut că accidentul a avut loc pe trecerea de pietoni, pe parcurs acesta și-a schimbat declarațiile, s-au cerut noi expertize și toate cercetările suplimentare au făcut că dosarul să se întindă deja pe 4 ani.

Motivul amânării de astăzi este că avocatul apărării a cerut un răgaz că să aducă probe noi la dosar.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO