Sute de magistrați întrerup actul de justiție de frica tăierii pensiilor. Cât câștigă, în medie, un magistrat pensionar

×
Codul embed a fost copiat

Încep protestele și în justiție, după anunțurile și dezbaterile legate de modificarea iminentă a pensiilor de serviciu pentru magistrați.  

Judecătorii și procurorii de la mai multe instanțe și parchete din țară, inclusiv din Capitală, au anunțat că își vor suspenda activitatea pe termen nelimitat.

Magistrații vor activa doar în cazurile urgente, cum ar fi măsurile preventive sau cazurile civile cu minori.

Chiar dacă admit că pensia de serviciu nu ar trebui să fie mai mare decât îndemnizația lunară netă, magistrații susțin că jaloanele din PNRR asumate de Guvern nu trebuie să destabilizeze sistemul judiciar.

Judecătorii și procurorii susțin că vor protesta astfel până la adoptarea unei reglementări previzibile care să respecte independența justiției și statutul magistraților și cer un proces legislativ transparent prin care, citez, pe de o parte să fie înlăturate inechitățile existente, iar pe de altă parte, să se țină cont de statutul magistraților, condițiile de muncă și perspectivele sistemului judiciar în ansamblul său.

Citește și
sange
Închisoare cu suspendare pentru medicul și asistenta care i-au administrat altă grupă de sânge unei femei, omorând-o
Șeful spionajului militar ucrainean spune că rușii au pregătit liste cu execuții: „Profesori, preoți, jurnaliști”

Protest la Curtea de Apel Bucureşti

Curtea de Apel Bucureşti își va suspenda, de miercuri, aproape complet activitatea, în semn de protest față de proiectul reformei pensiilor.

Se vor judeca doar cazuri urgente de penal, cu minori şi măsuri asigurătorii.

Cei peste 200 de judecători ai Curţii de Apel Bucureşti (CAB) au decis în Adunarea Generală de marţi, cu majoritate de voturi, încetarea activităţii tuturor secţiilor, începând de miercuri, 21 iunie, cu excepţia câtorva tipuri de cazuri urgente, mult mai puţine decât urgenţele care ar fi continuat să fie judecate în vacanţă.

Magistrații de la CAB protestează faţă de proiectul reformei pensiilor de serviciu, care va modifica statutul magistraţilor, anunţă Profit.ro.

Un alt punct votat în unanimitate a fost atacarea proiectului la Curtea Constituţională

Cazurile penale cu arestaţi, câteva dintre cele cu minori (ex. plasament şi alte măsuri de protecţie) sau măsurile asigurătorii sunt printre puţinele în care magistraţii CAB vor mai judeca începând de marţi.

Secţii întregi vor înceta complet activitatea, precum cele de comercial, de litigii de muncă şi asigurări sociale, de civil sau de contencios administrativ, nejudecând nici acele cazuri considerate anterior urgente, care nu erau în mod normal întrerupte în timpul vacanţei judecătoreşti.

Ministrul Muncii Marius Budăi a declarat luni, referitor la legea pensiilor speciale, că ultima variantă este un impozit 15% pentru ceea ce depăşeşte salariul mediu net.

El a precizat că mai sunt câteva lucruri de armonizat, iar marţi va mai avea loc o ultimă discuţie cu Comisia Europeană, conform news.ro. 

Protest și la Timișoara

Adunarea Generală a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara, a decis, de asemenea, că este necesară organizarea unei forme de protest față de modificările aduse pensiei de serviciu a magistraților și a modalității de adoptare a modificărilor lipsite de transparență și în lipsa oricărei consultări cu sistemul judiciar.

În ceea ce privește forma de protest, procurorii prezenți la adunarea generală au decis, în unanimitate, suspendarea activității desfășurate în dosarele penale, cu excepția cauzelor urgente și suspendarea audiențelor.

Procurorii din Prahova, Buzău și Dâmbovița își suspendă activitatea

Procurorii din Prahova, Buzău și Dâmbovița intră și ei în grevă. Aceștia au anunțat, marți, că vor întrerupe activitatea atât în instanțe, dar și în cadrul dosarelor care nu au caracter de urgență.

Magistrații sunt nemulțumiți de modificările legislative privind unele drepturi ale procurorilor și judecătorilor.

Decizia a fost luată în cadrul Adunării Generale a Procurorilor.

„Lipsa transparenței puterii legislative și executive și lipsa de predictibilitate în ceea ce privește propunerile de modificare ale Legii nr. 303/2022, afectează grav drepturile şi interesele egale, atât ale procurorilor, cât și ale cetățenilor, precum şi stabilitatea şi statutul magistraților procurori. În cadrul Adunǎrii Generale a procurorilor s-a hotǎrât, ca mǎsurǎ de protest, suspendarea pe termen nelimitat a activității de relații cu publicul, a activităților de urmǎrire penalǎ care nu au caracter de urgență, precum și participarea procurorilor doar în şedințele de judecatǎ care impun urgentǎ. De asemenea au fost convocate Adunările Generale ale procurorilor din cadrul parchetelor de pe lângǎ Tribunalele Buzǎu, Dâmbovita, Prahova şi Parchetelor de pe lângă judecătoriile Buzǎu, Râmnicu-Sǎrat, Pogoanele, Pǎtârlagele, Târgoviște, Gǎești, Pucioasa, Rǎcari, Moreni, Ploiesti, Câmpina, Vălenii de Munte, Mizil și Sinaia, în care s-a hotărât suspendarea pe termen nelimitat a activității de relații cu publicul, restrângerea activității de soluționare a dosarelor penale care nu au caracter de urgențǎ, raportat la starea de fapt, la cele în care s-au dispus mǎsuri preventive, precum şi participarea procurorilor doar în şedintele de judecatǎ care impun urgențǎ”, arată sursa citată.

Judecătorii Curţii de Apel Oradea suspendă activitatea

Judecătorii Curţii de Apel (CA) Oradea au decis, marţi, adoptarea începând de miercuri, 21 iunie, a unei forme de protest constând în amânarea judecării cauzelor, cu excepţia cauzelor urgente, se arată într-un comunicat de presă transmis de instanţa orădeană.

Această decizie a fost luată, potrivit sursei, văzând că procesul legislativ de modificare a regimului pensiilor de serviciu ale magistraţilor continuă, fără o consultare reală şi efectivă a sistemului judiciar, în vederea identificării acelor soluţii de natură să asigure respectarea statutului constituţional al magistraţilor.

Ei mai reclamă faptul că acest demers legislativ, nediscutat sub nicio formă cu destinatarul legii, are, în forma vehiculată în spaţiul public, ca unic scop eliminarea intempestivă a pensiei de serviciu a magistraţilor şi transformarea acesteia într-o pensie contributivă, cu încălcarea gravă a principiului previzibilităţii şi stabilităţii statutului, dar şi a independenţei judecătorilor, de natură a destabiliza grav sistemul judiciar şi de a afecta actul de justiţie în substanţa sa.

Judecătorii au hotărât să recurgă la această formă de protest, luând în considerare cele hotărâte în Adunarea Generală convocată pe 31 mai de Consiliul Superior al Magistraturii, respectiv reiterarea solicitării ferme formulate anterior în şedinţa AGA din 1 noiembrie 2022, adresată celorlalte puteri ale Statului Român, de a respecta statutul constituţional al judecătorilor şi principiul cooperării loiale între puterile statului, prin demararea de urgenţă a unei consultări reale şi efective cu organele reprezentative ale sistemului judiciar dar şi cu sistemul judiciar însuşi.

Hotărârea Adunării Generale a Judecătorilor Curţii de Apel Oradea se va comunica Consiliului Superior al Magistraturii, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Senatului şi Camerei Deputaţilor în vederea luării de urgenţă a măsurilor ce se impun în scopul asigurării stabilităţii sistemului judiciar şi a respectării drepturilor cetăţenilor la un act de justiţie independent, eficient şi de calitate înfăptuit într-un termen optim şi rezonabil, se mai afirmă în comunicatul menţionat.

Judecătorii de la Tribunal amână cauzele în semn de protest

Judecătorii de la Tribunalul din Sibiu au anunţat, printr-un comunicat de presă, că vor amâna cauzele începând de miercuri, cu excepţia celor urgente, în semn de protest faţă de modificarea pensiilor de serviciu.

"Astăzi, 20 iunie, s-a desfăşurat Adunarea generală a judecătorilor din cadrul Tribunalului Sibiu, pentru analizarea evoluţiei demersului legislativ referitor la modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu. Adunarea generală a judecătorilor a hotărât adoptarea unei forme de protest constând în amânarea cauzelor aflate pe rolul instanţei, cu excepţia cauzelor cu caracter urgent, începând cu data de 21 iunie şi până la adoptarea unei soluţii legislative care să respecte statutul constituţional al magistraţilor, garanţiile constituţionale precum şi principiul previzibilităţii", se arată în comunicatul de presă remis Agerpres.

Judecătorii sibieni solicită sesizarea Curţii Constituţionale, privind modificarea pensiilor de serviciu.

"Adunarea generală a judecătorilor Tribunalului Sibiu solicită preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Avocatului Poporului, preşedintelui Senatului şi al Camerei Deputaţilor sesizarea Curţii Constituţionale a României privind neconstituţionalitatea prevederilor legislative respective şi acordă mandat preşedintelui Curţii de Apel Alba Iulia privind adoptarea unei rezoluţii comune a preşedinţilor curţilor de apel la întâlnirea ce va avea loc la Iaşi în perioada 29-30.06.2023. În funcţie de soluţia legislativă ce se va adopta se va convoca o nouă adunare generală care va stabili continuarea, suspendarea sau încetarea formei de protest", mai precizează judecătorii de la Tribunalul din Sibiu.

Ministrul Justițiției: „Dialogul este soluția, nu protestul”

Alina Gorghiu, ministrul Justiției, a declarat referitor la protestul magistraților că „proiectul privind pensiile de serviciu reprezintă un jalon din cadrul PNRR, a cărui atingere intră în responsabilitatea Ministerului Muncii”. 

„Ministerul Justiției respectă dreptul magistraților la liberă exprimare, dar pornește de la premisa că dialogul este soluția rezolvării oricărei probleme a sistemului judiciar, nu protestul. Principiul conform căruia nicio pensie nu poate să depășească salariul este unul moral. Societatea românească așteaptă această reformă a pensiilor de serviciu.

Proiectul privind pensiile de serviciu reprezintă un jalon din cadrul PNRR, a cărui atingere intră în responsabilitatea Ministerului Muncii, ca minister de linie. Prin urmare, analiza de oportunitate, armonizarea prevederilor proiectului pentru toate categoriile profesionale, consultările cu reprezentanții profesiilor vizate (inclusiv cele din domeniul justiției) sunt pași prealabili parcurși de Ministerul Muncii în vederea obținerii unei soluții agregate și materializate în proiectul de lege menționat.

Ministerul Justiției subliniază necesitatea identificării unor soluții de echilibru între imperativul respectării angajamentelor de reformă asumate de statul român, inclusiv în sectorul pensiilor, și cel al asigurării funcționalității și eficienței sistemului judiciar, a calității actului de justiție privit ca serviciu public.

MJ își reafirmă deschiderea către colaborare și dialog constructiv cu CSM pe orice temă privind sistemului judiciar” a declarat Alina Gorghiu, ministrul Justiției.

Cât câștigă, în medie, un magistrat pensionar 

În luna mai 5.252 de persoane au încasat pensie în baza legii 303/2022 privind statutul procurorilor și judecătorilor, pensia medie încasată fiind de 21.555 de lei, respectiv de peste 4.000 de euro.

Spre comparație, pensia medie din sistemul public de pensii de stat, de care beneficiază circa 4,76 milioane de persoane a fost, în luna mai, 1.962 de lei, respectiv de aproape 11 ori mai mică. P

Practic, un magistrat încasează într-o lună cât un pensionar "de rând" încasează aproape într-un an întreg, conform datelor oficiale ale Ministerului Muncii.

Spre comparație, cei 20.748 de beneficiari ai legii 49/1991 și 44/1994 privind veteranii de război precum și unele drepturi ale invalizilor și văduvelor de război primesc, în medie, 851 de lei lunar.

Articol recomandat de sport.ro
Postecoglou a descris într-un cuvânt prestația lui Radu Drăgușin din Manchester City - Tottenham 0-4
Postecoglou a descris într-un cuvânt prestația lui Radu Drăgușin din Manchester City - Tottenham 0-4
Citește și...
Medic și asistentă, condamnați definitiv cu suspendare pentru ucidere din culpă. Au omorât o bătrână cu transfuzia greșită de
Medic și asistentă, condamnați definitiv cu suspendare pentru ucidere din culpă. Au omorât o bătrână cu transfuzia greșită de

Curtea de Apel București a tranșat definitiv un episod scandalos, de culpă medicală, petrecut la Spitalul de Arși din Capitală.

Închisoare cu suspendare pentru medicul și asistenta care i-au administrat altă grupă de sânge unei femei, omorând-o
Închisoare cu suspendare pentru medicul și asistenta care i-au administrat altă grupă de sânge unei femei, omorând-o

Curtea de Apel București a tranșat definitiv un episod scandalos, de culpă medicală, petrecut la Spitalul de Arsuri din Capitală.  

Fraţii Andrew și Tristan Tate rămân în arest la domiciliu. Decizia Curţii de Apel Bucureşti, definitivă
Fraţii Andrew și Tristan Tate rămân în arest la domiciliu. Decizia Curţii de Apel Bucureşti, definitivă

Curtea de Apel Bucureşti a decis, miercuri, să respingă ca nefondate contestaţiile depuse de fraţii Tate, dar şi de către celelalte două persoane din dosar.

Curtea de Apel Bucureşti a suspendat condamnarea de 7 ani primită de Puiu Popoviciu. El se află de 6 ani în Marea Britanie
Curtea de Apel Bucureşti a suspendat condamnarea de 7 ani primită de Puiu Popoviciu. El se află de 6 ani în Marea Britanie

Curtea de Apel Bucureşti a dispus suspendarea executării condamnării de 7 ani închisoare primită în 2017 de omul de afaceri Puiu Popoviciu.

 

Fostul şef al ANAF Sorin Blejnar a fost achitat pentru primirea unei mite de 1,2 milioane euro
Fostul şef al ANAF Sorin Blejnar a fost achitat pentru primirea unei mite de 1,2 milioane euro

Curtea de Apel Bucureşti a dispus joi achitarea fostului şef al ANAF Sorin Blejnar, în dosarul în care era acuzat că a primit o mită de 1,2 milioane euro de la omul de afaceri Radu Nemeş.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 24 noiembrie 2024. S-au deschis urnele. Românii își aleg președintele
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 24 noiembrie 2024. S-au deschis urnele. Românii își aleg președintele

Alegeri prezidențiale 2024. Românii sunt așteptați astăzi la urne pentru a-și alege președintele. 13 candidați sunt în cursa electorală. La ora 7:00 dimineața, secțiile de votare s-au deschis în toată țara și se vor închide la 21:00.

Ce spunea Gabriel Cotabiță înainte să moară: ”N-am ce să regret, pentru că, dacă aș regreta ceva, l-aș mânia pe Dumnezeu”
Ce spunea Gabriel Cotabiță înainte să moară: ”N-am ce să regret, pentru că, dacă aș regreta ceva, l-aș mânia pe Dumnezeu”

Lumea artistică este în doliu, pentru una dintre cele mai vibrante voci din ultimele decenii. La 69 de ani, muzicianul Gabriel Cotabiță a murit la Spitalul Universitar din Capitală. 

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.