Consilierul premierului Dăncilă, Darius Vâlcov, condamnat la 8 ani de închisoare

Ultimul update: Joi 08 Februarie 2018 19:56
Data publicarii: Joi 08 Februarie 2018 08:08
Categorie: Justitie

Darius Valcov, considerat artizanul revoluţiei fiscale, a fost condamnat de judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie la 8 ani de închisoare.

Consilierul premierului Viorica Dăncilă şi creatorul programului de guvernare al coaliţiei majoritare PSD-ALDE a fost găsit vinovat de mai multe acuzaţii de corupţie, inclusiv că ar fi încasat şpăgi de peste un milion şi jumătate de euro.

Sentinţa nu este definitivă.

Darius Valcov a fost declarat vinovat pentru trei capete de acuzare: pentru trafic de influenţa a primit patru ani de închisoare, pentru spălare de bani şase ani, iar pentru că a făcut afaceri, deşi îi era interzis, doi ani. Pedeapsa finală stabilită de judecători este de 8 ani de închisoare.

Fostul ministru al Finantelor, devenit între timp creatorul programului de guvernare al PSD şi angajat oficial consilier al premierului Viorica Vasilică Dancila, a sperat până în ultima clipă că i-a convins pe judecători că este nevinovat.

ÎCCJ ar putea pronunţa, marţi, sentinţa în dosarul lui Darius Vâlcov

"Mi-aş dori foarte mult să obţin achitarea în acest dosar, să am o uşurare, să îmi continui viaţa", le-a spus judecătorilor în ultimul sau cuvânt Darius Valcov.

Procurorii anticorupţie ceruseră pedepse maxime ce puteau ajunge până la 14 ani de închisoare, pentru că ar fi primit spăgi de peste un milion şi jumătate de euro de la omul de afaceri Teodor Berna. În schimbul banilor, acesta ar fi câştigat contracte publice în judeţul Olt. Când au făcut cercetările, procurorii aflaseră că Valcov ar fi obişnuit să ia spăgile cu punga sau în cimitir, bănuiala ce nu s-a confirmat ulterior.

Judecătorii l-au condamnat şi pe succesorul lui Valcov la Primăria Sltatina, Manel Prina, la 4 ani şi jumătate de închisoare.

În plus, au decis să îi confişte lui Valcov şi spăgile primite, peste 6 milioane de lei, adică un milion şi jumătate de euro. Aşa că au decis să menţină în custodia statului, pe langa banii din conturi şi câteva lingouri de aur, dar şi cele 172 de tablouri de valoare pe care, cred procurorii DNA, fostul ministru le-ar fi cumpărat din spăgi. Înainte să afle sentinţa, consilierul premierului Dancila a susţinut că e nevinovat.

"S-au vorbit multe, bani ascunși în ziduri, bani dați în cimitir, lucruri care nu s-au regăsit în dosar, doar în spațiul public și doar scăpările de la Parchet pe surse. Orice om din România m-ar fi condamnat atunci pe loc. Și eu cred că m-aș fi condamnat." Sursă: Pledoaria lui Darius Valcov

După aflarea sentinţei, Darius Valcov nu a dorit să facă niciun comentariu.

Sentinţa secţiei penale a ICCJ nu este definitivă. Ea poate fi contestată atât de Darius Valcov, cât şi de procurorii DNA dacă o consideră prea blândă. Pocesul consilierului premierului se va prelungi.

Darius Vâlcov, consilier de stat în aparatul premierului Dăncilă. 2 dosare de corupție pe numele său

Darius Vâlcov, consilier de stat în aparatul premierului Dăncilă. 2 dosare de corupție pe numele său

tudorel toader

Tudorel Toader, acuzat că a folosit acte confidențiale în raportul privind DNA. Reacția ministrului Justiției

Fost președinte al CSM, despre cererea de revocare a lui Kovesi: ”Evenimentele capătă accente grave”

Procurorul general: ”Trebuie să fim conştienţi de manipulările din spaţiul media”

Procurorul care anchetează dosarul lui Dragnea, Tel Drum, cercetat de Inspecția Judiciară

Raportul integral privind DNA. Acuzații formulate de persoane condamnate pentru corupție, folosite de Toader drept argumente

Reacţia Comisiei Europene, după anunţul lui Tudorel Toader. Timmermans vine la Bucureşti

Laura Codruța Kovesi

Raportul privind activitatea DNA a ajuns la CSM. Avizul, în cel mult 30 de zile

Prima reacție a Laurei Kovesi după anunțul lui Tudorel Toader: ”Voi răspunde tuturor afirmaţiilor ministrului”

Site-ul Ministerului Justiției, ”oprit temporar”. Toader: ”Tot ce am vorbit aseară e valabil”

Toader a vorbit despre oameni arestați care stau ”pe nedrept” în închisoare. ”Nu are cui să se plângă, vorbește singur”

În ce condiții poate fi revocată Laura Codruța Kovesi

Preşedintele CJ Neamţ, Ionel Arsene, trimis în judecată pentru trafic de influenţă