Care sunt cele mai recente modificări ale legilor justiției, făcute de Comisia Iordache

modificari controversate, codul penal, comisia iordache,
Pro TV

Comisia parlamentară specială pentru legile Justiţiei a dat luni raport de admitere, cu amendamente, la ordonanţa de urgenţă 92/2018, care modifică legile Justiţiei, relatează Agerpres.

Admiterea s-a făcut cu 13 voturi "pentru" şi trei "împotrivă".

Amendamentele la actul normativ au fost adoptate, după ce Camera Deputaţilor - în calitate de prim for sesizat - aprobase OUG 92/2018 pe data de 14 noiembrie.

Ce modficări au fost admise

- Vechimea necesară a judecătorilor sau procurorilor pentru promovarea în funcţia de procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost redusă de la 18 la 15 ani.

Citește și
Ludovic Orban
PNL va cere sancționarea lui Iordache cu tăierea indemnizaţiei de deputat pentru gesturile obscene
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

"Pentru a fi promovaţi în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procurorii trebuie să nu fi fost sancţionaţi disciplinar în ultimii trei ani, să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproşabilă, cel puţin 15 ani vechime în funcţia de procuror sau judecător, cel puţin gradul profesional corespunzător parchetului de pe lângă curtea de apel şi să fi fost declaraţi admişi în urma unui concurs organizat de comisia constituită în acest scop", stipulează amendamentul adoptat de Comisia specială, citat de Agerpres.

"Judecătorii sau procurorii (...) care îşi încetează activitatea, din motive neimputabile, în vederea exercitării unei funcţii în cadrul unei instituţii sau autorităţi publice naţionale, a unui organism internaţional, a unei instituţii a UE sau a unei instituţii internaţionale, au dreptul să li se rezerve postul pentru o perioadă de maximum 6 ani. Postul astfel rezervat va fi ocupat din fondul de posturi bugetare neocupate al Ministerului Justiţiei", mai prevede amendamentul adoptat de Comisie.

- Procurorii din DIICOT şi DNA vor fi numiţi pe baza unui concurs, iar o condiţie este că aceştia să nu fi fost sancţionaţi disciplinar în ultimii trei ani şi să aibă o vechime de cel puţin zece ani.

- Tot luni, Comisia parlamentară specială a adoptat un amendament referitor la detaşarea procurorilor.

"Procurorii care la data intrării în vigoare a prezenţei ordonanţe de urgenţă sunt delegaţi sau detaşaţi în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi în cadrul celorlalte parchete îşi pot desfăşura în continuare activitatea în cadrul acestora, pe durata detaşării sau delegării, numai dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi al procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi Legea 304/2004 privind organizarea judiciară", prevede articolul amendat.

-Judecătorii şi procurorii vor putea fi eliberaţi din funcţie şi în cazul neîndeplinirii condiţiei privind bună reputaţie.

"Judecătorii şi procurorii sunt eliberaţi din funcţie în cazul neîndeplinirii condiţiilor prevăzute la art. 14 alin. (2) lit. a) şi e) ori a condiţiei privind bună reputaţie, dacă în acest ultim caz se apreciază că nu se impune menţinerea în funcţie", prevede textul adoptat, la propunerea PSD.

- A fost abrogată, la propunerea PSD, prevederea din Legea 303/2004 care se referă la auditarea sistemului de repartizare aleatorie a cauzelor pe completuri de judecată.

Textul abrogat prevedea că "sistemul de repartizare aleatorie a cauzelor pe completuri de judecată se auditează extern, la fiecare doi ani, sub conducerea Ministerului Justiţiei şi cu implicarea societăţii civile şi a organizaţiilor profesionale ale magistraţilor, iar concluziile auditului sunt publice".

- A fost abrogată şi atribuţia Colegiului de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de a propune Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii judecătorii care vor face parte din comisiile de concurs pentru promovarea în funcţia de judecător la ÎCCJ.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte are în structură direcţii şi secţii conduse de procurori-şefi, care pot fi ajutaţi de adjuncţi. În cadrul direcţiilor pot funcţiona secţii, servicii şi birouri, iar în cadrul secţiilor pot funcţiona servicii şi birouri conduse de procurori-şefi, prevede un alt text adoptat.

- Un nou articol introdus prevede că "ori de câte ori Codul de procedură penală sau alte legi speciale fac trimitere la "procurorul ierarhic superior" în cazul infracţiunilor de competenţa Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, prin acesta se înţelege procurorul-şef al secţiei, inclusiv în cazul soluţiilor dispuse anterior operaţionalizării acesteia".

- De asemenea, a fost decisă abrogarea, ca urmare a deciziei CCR, şi a prevederii care permitea continuarea detaşărilor pe perioada exercitării preşedinţiei rotative a Consiliului UE.

Textul abrogat din OUG 92/2018 stipula că "prevederile art. I pct. 97 şi 98 din Legea nr. 242/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, cu referire la art. 58 alin. (11) şi (12) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, intră în vigoare la data de 30 iunie 2019, data finalizării exercitării preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene de către România" - articol abrogat ca urmare a deciziei CCR.

- Prevederea referitoare la pensionarea judecătorilor şi procurorilor nu a fost modificată. Potrivit OUG 92, pensionarea la 20 de ani vechime în magistratură a fost amânată până la 1 ianuarie 2020.

Preşedintele Comisiei parlamentare speciale pentru legile Justiţiei, Florin Iordache, a spus că aşteaptă din partea CSM o evaluare, până când proiectul ajunge în dezbaterea Senatului, care este for decizional.

Care sunt procedurile care trebuie urmate acum

Plenul Senatului se va pronunţa prin vot, în calitate de Cameră decizională, asupra raportului Comisiei speciale şi a OUG 92/2018.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Florin Iordache pregătește răzbunarea pe protestatarii care i-au scris mesaje obscene pe casă
Florin Iordache pregătește răzbunarea pe protestatarii care i-au scris mesaje obscene pe casă

Deputatul social democrat Florin Iordache nu îi iartă pe protestatarii care i-au vandalizat proprietatea, zilele trecute. Anunță că va face o plângere penală împotriva celor care i-au lipit afișe și au scris mesaje obscene pe gard și pe ziduri.

PNL va cere sancționarea lui Iordache cu tăierea indemnizaţiei de deputat pentru gesturile obscene
PNL va cere sancționarea lui Iordache cu tăierea indemnizaţiei de deputat pentru gesturile obscene

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că liberalii vor cere sancţionarea deputatului PSD Florin Iordache cu tăierea indemnizaţiei pentru gesturile obscene din Parlament.

Iordache: „E incorect ca intrarea României în Schengen să fie condiţionată de MCV”
Iordache: „E incorect ca intrarea României în Schengen să fie condiţionată de MCV”

Florin Iordache, deputat PSD și vicepreședinte al Camerei Deputaților, susține că este „incorect” ca intrarea României în spațiul Schengen să fie condiționată de Mecanismul de Cooperare și Verificare.

Cum explică Florin Iordache gestul obscen prin care a şocat Parlamentul României
Cum explică Florin Iordache gestul obscen prin care a şocat Parlamentul României

La doar o zi după valurile de critici venite dinspre Europa cu privire la modificările din justiţie, unul din reprezentanţii coaliţiei PSD-ALDE a avut o reacţie stupefiantă. Chiar scandaloasă!

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.