Avocatul lui Dragnea susține că investigațiile OLAF nu l-ar fi vizat niciodată pe liderul PSD

×
Codul embed a fost copiat

Președintele PSD Liviu Dragnea le-a cerut judecătorilor Instanței Supreme să îi ridice sechestrul instituit de procurorii Anticorupție împotriva sa în dosarul Tel Drum. 

Demnitarul, care poate să își folosească doar o parte din banii pe care îi primește de la Parlament, susține că are dovezi potrivit carora investigațiile internaționale OLAF, făcute în urmă cu câțiva ani impotriva companiei din Teleorman, nu l-au vizat pe el personal.

Dragnea nu a fost prezent la proces, el fiind reprezentat în sala de judecată de avocata Maria Vasii.

În urmă cu aproximativ un an de zile, liderul PSD a fost pus sub învinuire pentru 3 capete de acuzare: constituire de grup infracțional organizat, abuz în serviciu și presupuse fraude cu fonduri europene.

Această ultimă acuzație este motivul pentru care Liviu Dragnea a cerut Instanței Supreme să elimine această măsură asiguratorie, care indisponibilizează până la finalul anchetei multe dintre bunurile sale.

Citește și
Liviu Dragnea iese de la DNA
DNA cere redeschiderea unui dosar penal vizându-l pe Liviu Dragnea
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

OLAF ar fi comunicat avocaților lui Dragnea că acele 2 investigații care au stat la baza declanșării cercetărilor în România - care vorbesc despre presupuse fraude cu fonduri europene - nu l-ar fi vizat în mod direct și personal pe Liviu Dragnea.

Rămâne de văzut dacă judecătorii vor accepta această teorie.

Potrivit unor surse apropiate de anchetă, procurorii DNA care îl cercetează pe Liviu Dragnea vor să ducă la bun sfârșit acest dosar și mai au nevoie doar de rezultatele unei expertize, după care, cel mai probabil, vor trimite în judecată acest dosar.

Avocata lui Dragnea a declarat că ancheta desfăşurată de DNA împotriva liderului PSD se bazată pe "speculaţii şi nu pe dovezi", deoarece OLAF a transmis oficial că nu l-a investigat niciodată pe liderul PSD.

"Întreaga anchetă a DNA se fundamentează, potrivit actelor, pe cele două anchete OLAF. Zilele acestea am primit un răspuns oficial de la OLAF, care spune că niciodată nu l-a investigat pe domnul Dragnea, ca atare toată argumentaţia procurorilor este una lipsită de fundament, de vreme ce OLAF ne confirmă în scris că niciodată domnul Dragnea nu a fost investigat şi ca atare nu au fost depistate fraude în legătură cu activitatea dumnealui. Acesta este temeiul pentru care noi spunem că nicio măsură de indisponibilizare a bunurilor sale nu are fundament legal.

Mai mult, răspunsul OLAF ne confirmă că întreaga anchetă care este în curs de desfăşurare la DNA este una bazată de speculaţii şi nu pe dovezi şi mai ales nu pe cele două rapoarte OLAF (...). Cele două rapoarte OLAF au prezentat o investigaţie legată de lucrările de reabilitare la două drumuri judeţene din Teleorman. În acea investigaţie subiect erau alte persoane şi nu domnul Dragnea. În rapoartele OLAF se apreciază că anumite lucrări ar fi fost prezentate într-un mod, să zicem, diferit faţă de realitate în documentele întocmite. Nu avem niciun reproş care să îl privească pe domnul Dragnea", a spus Vasii, potrivit Agerpres.

Întrebată dacă sechestrul pus de DNA îl afectează pe Dragnea, avocata a explicat:

"Domnul Dragnea este prejudiciat prin însăşi existenţa acestei anchete penale. Ancheta penală se bazează pe aceste investigaţii OLAF, care se dovedeşte că nu-l privesc pe dumnealui. Ca efect al acestei investigaţii, a fost supus şi la acest sechestru al bunurilor sale. Orice cetăţean al României are dreptul să dispună de toate drepturile sale. Este un drept constituţional, acela de a beneficia de proprietatea ta, fără să existe această suspiciune că bunurile au fost obţinute prin fraudă. De aceea, domnul Dragnea înţelege să îşi apere drepturile în instanţă".

Liviu Dragnea a mai contestat, în noiembrie 2017, sechestrul pus pe averea sa de către DNA, însă Instanţa supremă i-a respins atunci acţiunea.

DOSARUL TEL DRUM

Pe 21 noiembrie 2017, DNA a instituit măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile şi imobile deţinute de Liviu Dragnea şi de ceilalţi suspecţi din dosarul "Tel Drum", pentru recuperarea prejudiciului din dosar, estimat la peste 127 de milioane de lei.

În cazul lui Liviu Dragnea, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, s-au instituit sechestru asigurător şi poprire asigurătorie până la concurenţa sumei de 127.547.366 de lei "asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile, acţiunilor şi părţilor sociale deţinute de acesta în cadrul persoanelor juridice de drept privat, asupra sumelor de bani din conturile bancare, precum şi asupra sumelor de bani datorate acestuia cu orice titlu, de către terţe persoane, inclusiv sumele datorate cu titlu de chirie".

Procurorii anticorupţie au pus sechestru asigurător pe un teren - situat în municipiul Turnu Măgurele, cu suprafaţă de 2.913 mp şi construcţie aferentă acestuia; un apartament - situat în Turnu Măgurele cu suprafaţa de 80 mp, două autoturisme - Skoda Superb şi BMW X5 şi conturi deţinute de Liviu Dragnea, potrivit unui răspuns transmis de DNA.

De asemenea, s-a mai instituit sechestru asupra sumei de 630.000 de lei dobândită prin promisiune de vânzare-cumpărare, asupra sumei de 280.000 lei dobândită cu titlu de chirie în anul 2015 şi 2016, asupra sumelor de bani existente sau care urmează a fi virate de terţi, cu orice titlu, în patru conturi bancare deţinute de Liviu Dragnea, precum şi asupra sumelor de bani datorate cu orice titlu suspectului de către terţe persoane. În ultima categorie intră, potrivit DNA, inclusiv sumele de 80.710 euro şi 460.110 lei datorate de o societate comercială din Turnu Măgurele, precum şi suma de 10.500 de lei datorată de organizaţia judeţeană Teleorman unui partid.

În plus, s-a instituit sechestru şi asupra acţiunilor şi părţilor sociale deţinute în cadrul persoanelor juridice de drept privat ce urmează a fi identificate.

Vizaţi de aceleaşi măsuri asigurătorii sunt şi Florea Neda - reprezentant al SC Tel Drum SA, Mugur Băţăuş, Victor Piperea şi Marin Predescu - funcţionari în cadrul CJ Teleorman la data faptelor.

"Prejudiciul estimat în cauză, până în acest moment, ca urmare a săvârşirii infracţiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene (2 infracţiuni) şi abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite (2 infracţiuni), este de 127.547.366,34 lei", potrivit procurorilor anticorupţie.

Pe 13 noiembrie, DNA anunţa că Liviu Dragnea este urmărit penal de procurorii anticorupţie pentru constituire de grup infracţional, abuz în serviciu şi infracţiuni referitoare la fraudare de fonduri, fapte care ar fi fost săvârşite în dosarul "Tel Drum" în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
DNA a redeschis al doilea dosar TelDrum. Reacţia avocaţilor lui Liviu Dragnea
DNA a redeschis al doilea dosar TelDrum. Reacţia avocaţilor lui Liviu Dragnea

Liderul PSD este vizat într-un dosar redeschis la cererea procurorilor anticorupţie, privind privatizarea societăţii TelDrum.

DNA cere redeschiderea unui dosar penal vizându-l pe Liviu Dragnea
DNA cere redeschiderea unui dosar penal vizându-l pe Liviu Dragnea

Liderul PSD ar putea fi în centrul unui dosar redeschis de procurorii anticorupţie, dacă instanţa supremă aprobă cererea acestora. Decizia va fi luată miercuri.

Dan Şova, audiat la DNA în dosarul Tel Drum
Dan Şova, audiat la DNA în dosarul Tel Drum

Fostul senator Dan Şova a fost adus vineri la DNA, unde a fost audiat de procurori în dosarul Tel Drum, au precizat, pentru Agerpres, surse judiciare.

Acuzații grave. Ponta afirmă că Dragnea folosea Ministerul de Interne pentru interesele sale private
Acuzații grave. Ponta afirmă că Dragnea folosea Ministerul de Interne pentru interesele sale private

Fostul președinte al PSD Victor Ponta și-a continuat disputa cu Liviu Dragnea lansând o nouă serie de acuzații la adresa actualului șef al Partidului Social Democrat.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025
Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au indicat că economia Rusiei urmează să se confrunte, cel mai probabil, cu provocări semnificative din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.