Îmbunătățirea intimității într-o relație: sfaturi și tehnici eficiente

Îmbunătățirea intimității
Shutterstock

Adevărata definiție a intimității nu poate fi descrisă în cuvinte cum trebuie. Este o stare psihologică în care ambii parteneri se simt foarte apropiați, atașați unul de celălalt și împărtășesc un sentiment de apartenență.

Intimitatea este o stare a relației care nu poate fi obținută peste noapte. Este nevoie de timp în care doi oameni se atașează și prind încredere unul în celălalt.

Comunicarea deschisă și sinceră: Cheia unei intimități puternice într-o relație 

Într-o relație, comunicarea este esențială pentru a menține intimitatea în cuplu. Aceasta implică împărtășirea gândurilor, sentimentelor și nevoilor cu partenerul. Înseamnă să înțelegi ce îți spune limbajul corporal al partenerului tău și să răspunzi la mesajele respective în consecință. 

O comunicare eficientă înseamnă să te exprimi și să răspunzi partenerului tău cu respect și să eviți cu orice preț adresarea de injurii sau cuvinte dureroase. Atunci când ambii parteneri comunică deschis și sincer, ei își întăresc legătura, construiesc încredere și creează o conexiune emoțională mai puternică. Aceasta este puterea comunicării într-o relație.

O bună comunicare este esențială pentru orice relație, fie că este între prieteni, membri ai familiei sau parteneri romantici. 

Citește și
Jimmy Carter și Rosalynn Carter
Fosta primă doamnă Rosalynn Carter suferă de demență. Povestea de dragoste trăită de ea și Jimmy Carter | GALERIE FOTO
Armele nord-coreene, cu componente occidentale, ucid ucraineni în războiul lui Putin. Dar implicațiile sunt mult mai mari | Analiză

Este cu atât mai importantă într-o relație romantică, pentru că este felul în care doi parteneri se conectează la cel mai intim nivel.

Este cheia pentru a menține o conexiune emoțională puternică. Ea permite cuplurilor să se înțeleagă mai bine unul pe celălalt. De asemenea, cultivă modele pozitive de rezolvare a conflictelor.

Capacitatea de a fi vulnerabil, sincer și deschis sunt factori cheie pentru a construi încrederea și intimitatea într-o relație.

Acest lucru permite cuplurilor să se conecteze la un nivel mai profund, ceea ce, la rândul său, sporește intimitatea și sentimentele de securitate.

Totodată, comunicarea este importantă și când vine vorba de momente tandre, despre conexiunea fizică dintre doi parteneri. Să discutați liber despre ce vă place și cum vă simțiți în momentele în care faceți sex e la fel de important ca orice alt aspect al relației. 

Dar intimitatea nu ține doar de sex și relații fizice. Ea se referă la felul în care partenerul tău este singura persoană căreia i te confesezi în cel mai profund mod. Felul în care vă cunoașteți atât de bine încât vă înțelegeți din priviri și felul în care fiecare dintre voi poate fi el însuși alături de partener.

Explorarea dorințelor și nevoilor reciproce: Cum să amplificați conexiunea emoțională și sexuală

Suntem ființe complicate, iar experiența noastră în ceea ce privește intimitatea emoțională și fizică este puternic influențată de o mare varietate de factori - inclusiv convingerile noastre despre relații și lume, precum și modul în care ne simțim în legătură cu noi înșine.

Sexul înseamnă lucruri diferite pentru oameni diferiți

Deși există unii factori destul de universali pentru experiența sexuală umană, adevărul este că sexul înseamnă lucruri diferite pentru oameni diferiți. Dorințele și așteptările noastre sexuale sunt formate de atât de multe lucruri, de la modul în care ne-am văzut părinții interacționând până la ADN-ul nostru și de la narațiunea culturii noastre până la experiențele noastre din trecut. 

De ce este atât de importantă legătura dintre sex și conexiunea emoțională: 

Nu tot sexul duce la o conexiune emoțională. Eliberarea oxitocinei și a altor hormoni de legătură și de plăcere pot face ca sexul ocazional să fie distractiv și nu înseamnă că dragostea sau afecțiunea sunt inevitabile. 

Cu toate acestea, în relațiile romantice pe termen lung, sexul și conexiunea emoțională sunt strâns legate. 

Nevoile noastre sexuale și nevoile noastre emoționale se suprapun.

Este adevărat că poți face sex fără intimitate emoțională. 

Pentru că este atât de concentrat pe senzații exclusiv fizice, sexul care nu încorporează intimitatea emoțională necesită în cele din urmă stimuli din ce în ce mai mari pentru a rămâne interesant și excitant. 

Cercetările au constatat de fapt că satisfacția sexuală este mai limitată în acest tip de întâlniri, deoarece nu există o buclă de feedback cu cealaltă persoană. În întâlnirile care încorporează sentimentul de conectare, armonizarea ta emoțională înseamnă că ești conștient de bucuria și plăcerea celeilalte persoane, iar acest lucru îți aduce o și mai mare satisfacție, scrie theadventurechallenge.

Așadar, deși nu ai nevoie de intimitate emoțională pentru a avea o conexiune sexuală, intimitatea emoțională îți va oferi de fapt un sex mai bun.

Unul dintre cele mai importante lucruri în legătura dintre sex și conexiunea emoțională este încrederea.

În fiecare relație, se întâmplă lucruri care ne rănesc încrederea. Chiar și cele mai sănătoase relații au momente de tensiune sau sentimente rănite. Încrederea se construiește, de fapt, în aceste momente - atunci când putem repara și ne putem apropia unul de celălalt, face ca relația să se simtă în siguranță.

Încrederea se construiește în intimitatea emoțională. Atunci când simțim că cunoaștem cu adevărat pe cineva, că îl înțelegem și că suntem conectați cu el - asta înseamnă încredere. Când avem încredere ne simțim în siguranță, iar sentimentul de siguranță este crucial pentru un sex bun. 

Chiar și la nivel fizic, capacitatea noastră de a răspunde cu excitare și plăcere este posibilă doar în măsura în care ne simțim în siguranță. Încrederea și siguranța ne permit să ne simțim confortabil, să ne simțim prezenți în momentul respectiv, să ne asumăm riscuri și ne permit să ne simțim cu adevărat văzuți de o altă persoană.

Experiența prezentă și conexiunea emoțională: Tehnici pentru a spori intimitatea într-o relație

Dacă vrei să profiți la maximum de sex și de conexiunea emoțională cu partenerul tău, există câteva lucruri care să te ajute în acest sens.

În orice relație serioasă, sexul începe cu mult înainte de a ajunge în dormitor. S-ar putea să ai parte de intimitate sexuală doar în anumite momente, dar poți lucra la intimitatea ta emoțională toată ziua.

Când te gândești la momentele în care, în general, te simți mai excitat pentru sexul cu partenerul tău, ai putea observa că există o legătură între cantitatea de conexiune emoțională care a precedat întâlnirea și entuziasmul tău pentru aceasta. 

De exemplu, multe cupluri se simt mai entuziasmate de sex atunci când sunt în seara întâlnirii sau când sunt în vacanță și, deși există o serie de motive pentru asta, unul dintre ele este că, în ambele situații, ați avut conexiunea emoțională a experiențelor împărtășite și a timpului de calitate înainte de a ajunge în pat împreună. 

Asta nu înseamnă că sexul va fi uimitor doar dacă ați avut mai întâi un fel de experiență distractivă ieșită din comun împreună. 

Trebuie să vezi fiecare interacțiune ca pe o șansă de a te întoarce spre partener sau de a te îndepărta de el. 

A rămâne prezent din punct de vedere emoțional și conectarea la sentimentele partenerului în momentele obișnuite poate duce la un sentiment extraordinar de conexiune.

Râsul și distracția sunt o parte imensă din menținerea unei conexiuni emoționale sănătoase. Intimitatea nu se află doar în momentele profunde și în conversațiile emoționale. Intimitatea este, de asemenea, siguranța și încrederea de a fi exact așa cum ești atunci când te distrezi. 

De la atingeri, sărutări, îmbrățișări sau simple gesturi jucăușe pe parcursul zilei, toate acestea contribuie la acumularea tensiunii sexuale. Atunci când veți ajunge în pat nu va fi doar „un lucru de bifat”, ci ceva pentru care ați așteptat toată ziua, ceva la care ambii v-ați gândit cu entuziasm. 

Nu uita că o relație presupune efort continuu, disponibilitate și deschidere de a discuta, empatia de a înțelege partenerul și dragoste pentru a putea trece testul timpului. 

Articol recomandat de sport.ro
Nebunia sezonului în Liga 1: "Renunț la toți banii și dau ture în chiloți dacă salvez echipa!"
Nebunia sezonului în Liga 1: "Renunț la toți banii și dau ture în chiloți dacă salvez echipa!"
Funded by the European Union
Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate sunt ale autorilor și nu reflectă neapărat pe cele ale Uniunii Europene sau ale Comisiei Europene. Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea care acordă finanțarea nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.
Citește și...
Descinderi la vrăjitoarele din Dămăroaia. Ar fi primit de la o femeie 20.000 euro pentru a-i rezolva problemele în dragoste
Descinderi la vrăjitoarele din Dămăroaia. Ar fi primit de la o femeie 20.000 euro pentru a-i rezolva problemele în dragoste

Polițiștii din București au descins la vrăjitoarele din Dămăroaia. O persoană a fost păgubită de 20.000 de euro, se arată într-un comunicat al Poliției.

Fosta primă doamnă Rosalynn Carter suferă de demență. Povestea de dragoste trăită de ea și Jimmy Carter | GALERIE FOTO
Fosta primă doamnă Rosalynn Carter suferă de demență. Povestea de dragoste trăită de ea și Jimmy Carter | GALERIE FOTO

Fosta primă doamnă Rosalynn Carter, în vârstă de 95 de ani, suferă de demenţă, a anunţat, marţi, familia Carter. Anunţul vine în timp ce soţul ei, fostul preşedinte Jimmy Carter, primeşte îngrijiri paleative la casa lor din Plains, Georgia.

 

Care este numărul norocos pentru fiecare zodie. Numărul care aduce dragoste, fericire și bogăție
Care este numărul norocos pentru fiecare zodie. Numărul care aduce dragoste, fericire și bogăție

Astrologia este asociată de mult timp cu credința că numerele au o anumită semnificație și ne influențează viața. Se crede că fiecare zodie are un număr norocos specific care le poate aduce dragoste, fericire și bogăție.

„Se spune că aduce longevitate, dragoste sinceră”. Floarea pe care tot mai mulți miri o vor la nuntă
„Se spune că aduce longevitate, dragoste sinceră”. Floarea pe care tot mai mulți miri o vor la nuntă

Pentru că este sezonul lor, bujorii sunt vedete pe rețelele de socializare, la diferite evenimente și sesiuni foto, inclusiv în străinătate.  

Unul dintre cei mai celebri interlopi români s-a sinucis din dragoste. ”Nu mai suport să găsesc casa goală”
Unul dintre cei mai celebri interlopi români s-a sinucis din dragoste. ”Nu mai suport să găsesc casa goală”

Un cunoscut interlop din Ilfov, poreclit Oache, a fost găsit spânzurat într-o anexă a casei sale. Bărbatul era celebru pentru sutele de spargeri pe care le-a dat și a decis să se sinucidă din dragoste, după ce soția l-a părăsit, împreună cu cei doi copii.

 

Recomandări
Cum a decurs Învierea Domnului în bisericile din țară. „Învierea înseamnă lumină, înseamnă să fim mai buni între noi”
Cum a decurs Învierea Domnului în bisericile din țară. „Învierea înseamnă lumină, înseamnă să fim mai buni între noi”

Bisericile din toată țara au fost pline de credincioși care au primit lumina sfântă - acel miracol al Învierii care ne amintește în fiecare an că nu suntem singuri.

Bisericile din București au fost neîncăpătoare pentru cei care au venit să ia lumina sfântă. ”Simt că sunt binecuvântată”
Bisericile din București au fost neîncăpătoare pentru cei care au venit să ia lumina sfântă. ”Simt că sunt binecuvântată”

A fost acea noapte din an în care creștinii ortodocși, dar și cei greco-catolici, au privit cu bucurie spre cer, de unde au primit vestea cea mare. Hristos a Înviat!  

A plouat cu dosare pentru droguri, pe litoral. Unde își ascundea marfa un traficant la festival
A plouat cu dosare pentru droguri, pe litoral. Unde își ascundea marfa un traficant la festival

Pe litoral a plouat cu dosare penale. Poliţiştii au prins cu droguri mai mulţi turişti, în special străini, veniţi în România la festivalurile și petrecerile organizate la mare.