Zeci de site-uri din România, infectate cu Bad Rabbit, virusul cu sute de mii de ”victime” până în prezent
Peste 40 de siteuri din România au fost infectate cu Bad Rabbit, un virus nou care a făcut sute de mii de victime în Rusia şi Ucraina.
Site-urile au fost folosite ca platforme pentru transmiterea virusului către alţi utilizatori. Bad Rabbit, adică "Iepurele Rău" criptează datele victimelor.
Specialiştii în securitate cibernetică susţin că atacul masiv cu noul virus a pornit pe 24 octombrie. Atunci au fost infectate primele 3 siteuri: o firma din Petroşani, un blog de design grafic din Bucureşti şi pagina unei reviste.
Alegeri 2024
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Țările în care s-au deschis cele mai multe secții de votare la alegerile prezidențiale din 2024
Acestea au rămas funcţionale, însă vizitatorii aflau că trebuie să descarce un fişier ca să poată vizualiza corect contionutul. Unul dintre programele folosite a fost Adobe falsh. Odată instalat, fişierele victimei sunt criptate şi pe ecran apare un mesaj de răscumpărare: 300 de dolari şi un timp limită în care trebuie făcută plata.
Bogdan Botezatu, specialist ameninţări cibernetice Bitdefender: "Se presupune în acest moment că atacul vizează distrugerea unor date şi scoaterea din funcţiune a unor calculatoare decât câştiguri financiare."
Pe fir a intrat şi Centrul pentru Securitate Cibernetică din Bucureşti, care a descoperit că atacul este amplu, pentru că zeci de site-uri de la noi din ţară au fost atacate.
Mihai Rotariu, consilier în sercuritate cibernetică CERT.RO:
"Specialiştii CERT.RO au descoperit alte 46 de siteuri, de domenii .ro - nu ştim dacă sunt din Bucureşti sau Cluj, proprietarii pot fi oriunde.”
Există o soluţie ca să scăpaţi de pericolul infectării cu acest virus.
Mihai Rotariu, consilier în securitate cibernetică: "Să îţi pui antivirus şi să descarci updateuri doar de pe siteurile acreditate."
Dacă totuşi aţi fost atacat, nu plătiţi răscumpărarea, întrucât îi veţi ajută pe hackeri să obţină resurse pentru alte atacuri şi mai periculoase.