Viitorul este in tehnologie. A fost creat limbajul de programare pentru copiii care nu stiu inca sa citeasca si sa scrie
Desi abia invata sa citeasca, in curand, pustii de gradinita vor fi in stare nu doar sa se joace pe tableta, ci chiar sa-si creeze propriile jocuri.
Primul pas s-a facut deja: doua universitati americane au creat un limbaj de programare special conceput pentru copiii de cinci ani. Scopul e ca cei mici sa se familiarizeze cu aceasta disciplina cat sunt inca prea mici ca sa fie intimidati de ea, caci e, cu siguranta, una dintre meseriile viitorului.
Acesti copii de gradinita demonstreaza ca nu e nevoie de matematica avansata si ani de studiu ca sa creezi un program. In limbajul de programare creat pentru ei, copiii fac animatii si controleaza personajele punand cap la cap niste unitati grafice, cam ca la jocul de lego.
Mitchel Resnick, cercetator MIT: ''Fiecare unitate face altceva. Aceasta face pisica sa se deplaseze spre dreapta. Aceasta o face sa sara. Lipindu-le, am programat personajul sa se miste la dreapta si apoi sa sara. Asta inseamna programare: sa creezi secvente de actiuni.''
Astfel, personajele si decorul isi schimba culorile, dimensiunile, se misca, sar, vorbesc. Copiii pot adauga poze cu ei insisi, inregistrari cu propriile voci ori alte sunete. Inventia e testata deja la o gradinita din Massachusetts, iar parerile sunt pozitive: ''E amuzant, poti sa faci aproape orice cu el''.
Joaca de-a programatorul dezvolta creativitatea si cultiva o gandire centrata pe rezolvarea problemelor. De ce e important ca noile generatii sa intre in contact cu programarea la o varsta atat de mica?
Marina Umaschi, cercetator: ''Studiile arata ca stereotipurile de tipul "Sunt bun sau slab la matematica, stiinte sau tehnologie'' incep sa se formeze in clasa a patra.''
Adica mai devreme decat se preda acum informatica in scoli. Dezvoltarea limbajului de programare pentru copiii care nu stiu inca sa citeasca si sa scrie a durat patru ani si a implicat informaticieni, designeri, pedagogi si psihologi.
Sursa: Pro TV
Etichete: copii, scoala, gradinita, programare, computer,
Dată publicare:
05-11-2014 08:18