Telecomanda va disparea curand din vietile noastre. Tehnologia de comanda prin gesturi este deja prezenta, din 2010
Telecomanda - pentru televizor si nu numai - va disparea curand din vietile noastre, asa cum au disparut casetele video sau adio, dischetele pentru calculatoare si alte lucruri care, la vremea lor au fost inventii stralucite.
Locul ei va fi luat de tehnologia de comanda prin gesturi. Aceasta a fost implementata deja cu succes pentru unele console de jocuri, dar ar putea deveni omniprezenta.
Culmea tehnologiei unei epoci de mult apuse, telecomanda a aparut in 1950, cand avea propriul sertaras in carcasa televizorului. In prezent insa, companiile lucreaza la tehnologii de comanda prin gesturi a televizorului si a intregii case. Utilizatorul trece in revista aparatele cu o miscare a degetului si il alege pe cel dorit atingandu-si degetul mare si aratatorul.
Alegeri 2024
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
Reporter: "E o camera sau un senzor?"
Gideon Shmuel, directorul companiei: "E acelasi lucru. E o camera ca acelea integrate in telefoanele mobile, doar ca nu face poze. Rolul ei localizeaza un obiect in spatiu, adica mana sau degetul tau, si apoi sa-l urmareasca".
Tehnologia de comanda prin gesturi este deja prezenta in milioane de case din 2010, integrata intr-o consola de jocuri. Iar un constructor de masini testeaza controlarea prin gesturi a aerului conditionat si radioului de bord. O firma israeliana isi propune ca un singur gadget sa controleze tot ce bagam in priza sau e conectat la internet, dar si centrala termica, luminile sau incuietorile inteligente. Potentialul acestei piete e estimat la 23 de miliarde de dolari, insa nu toata lumea e convinsa.
David Goldman, analist: "Fiecare gadget va fi controlat prin gesturi diferite. La un televizor, se schimba canalul asa, dar poate la altul se schimba cu alt gest. Va trebui sa inveti alte gesturi pentru fiecare aparat''.
Orice s-ar spune, aceasta tehnologie ne apropiem de situatii altadata posibile doar in filme , precum "Minority Report". E un teritoriu pe care umila telecomanda nu ne-ar fi putut insoti niciodata.