Romania va produce sateliti low cost pentru Agentia Spatiala Europeana. Cum revolutioneaza acestia sistemul GPS
Romania va produce sateliti low cost, pentru piata mondiala a nano-satelitilor. Este vorba despre aparate de mici dimensiuni, facute de specialistii nostri.
Pana sa apara primele contracte, Agentia Spatiala va lansa in cosmos 2 sateliti pentru cercetarea stratului superior al atmosferei.
Robisat 1 si Robisat 2, cei doi sateliti romanesti, sunt construiti de la zero intr-un laborator din orasul Magurele. Pentru ca toate componentele sunt de mici dimensiuni se lucreaza la microscop. Odata pregatita, piesa este mutata intr-o camera de asamblare.
Robisat 1 este un satelit romanesc care este asamblat in Clean Room, o camera speciala, curata, unde angajatii muncesc in costume si manusi speciale tocmai pentru ca pe piese nu trebuie sa se puna niciun firicel de praf, in conditiile in care ele vor fi montate ulterior aici, in satelit.
Cand ambii sateliti vor fi gata, urmeaza sa fie trimisi in America de Sud, in Guyana Franceza, unde ii asteapta o racheta a Agentiei Spatiale Europene. In total, 50 de nano-sateliti vor fi plasati de racheta pe orbita pamantului. Scopul? Sa masoare densitatea, dar si compozitia chimica a ionosferei, stratul superior al atmosferei. Informatii extrem de utile pentru acuratetea sistemului GPS.
Doar 25 de tari din lume au capacitatea sa produca acesti sateliti nano, spun specialistii, care vor sa fabrice si sa vanda aparatele in regim low cost.
Mugurel Balan, directorul centrului de competenta in nano-satelit: "Piata de nano-sateliti a ajuns al o cifra de miliarde de euro cu multe zerouri. Termenul de low cost este dat la testare."
Cu alte cuvinte, forta de munca in constructia si cercetarea nano-satelitilor este mult mai ieftina decat in vest.
Ioan Marius Piso, Agentia Spatiala Romana: "In urmatorii 4-5 ani vom reusi sa atingem acest obiectiv, piata de micro-nano sateliti."
Satelitul romanesc de mici dimensiuni costa peste 300 de mii de euro si mai platim 100 de mii de euro "biletul" pana in spatiu. Prin comparatie, un satelit similar facut de NASA poate costa cateva milioane de euro. Nanosatelitii pot fi folositi in cercetarea spatiului, in telecomunicatii sau chiar agricultura.