Peste 250 de aplicații pentru mobil au funcții ASCUNSE de înregistrare audio sau video
Peste 250 de aplicații pentru telefoanele mobile au funcții ascunse de înregistrare audio sau video, pe lângă cele care știu unde sunteți și ce site-uri accesați.
Jurnaliștii de la New York Times spun că aceste aplicații ne încalcă intimitatea cu acordul nostru, pentru că nu suntem atenți și le permitem acest lucru.
Numărul lor ar putea fi însă mult mai mare, spun specialiștii în securitate cibernetică, îngrijorați pentru că unele aplicații pot fi folosite pentru spionarea utilizatorilor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
De fiecare dată când instalați o aplicație pe telefonul mobil sau pe tabletă, produsul vă cere acceptul pentru o lungă lista de condiții. Printre ele apar solicitări de tipul: acceptați notificări, permiteți accesul la contactele din lista sau la fotografiile din memorie, însă unele va cer voie să pornească microfonul sau camera și să înregistreze.
Gabi Cârlig, cercetător în securitate cibernetică: "Se bazează pe neatenția utilizatorului: aplicațiile respective de multe ori ele te întreabă vrei să dai acces la contacte la GPS, la microfon și tu dai da, da da, că ești nerăbdător să o instalezi să te joci".
Practic, intimitatea dumneavoastră este pusă în pericol de o aplicație care poate rula în timp ce telefonul este lăsat pe masă , fără să observați asta, și să asculte tot ce discutați sau ce urmăriți la televizor.
În varanta în care informațiile ar merge către o firma care are interese comerciale, datele s-ar reduce la tipurile de reclame pe care le ascultați sau vedeți.
Laurențiu Dumitrescu, specialist în comunicare digitală: "Fiecare spot TV, reclamă, are o amprentă a sunetului. El variază în anumite momente într-un mod unic, microfonul poate detecta atunci când genul acesta de sunet e în camera și poate transmite informația către un server. Pentru companii e important să știe atunci când cineva a urmărit o reclamă a unei mașini de exemplu și apoi să îl targetezi cu bannere care fac reclamă aceluiași tip de mașină".
În alte situații însă , aplicația poate fi folosită de persoane interesate să afle cu cine va întâlniți sau vorbiți și mai ales, despre ce, și, culmea, nu puteți să va plângeți pentru că v-ați dat acceptul atunci când ați instalat aplicația și i-ați dat acces la microfonul și camera aparatului dumneavoastră.
Dacă nu vreți să fiți ascultați sau camera de pe telefon să înregistreze mișcările pe care le faceți, citiți cu atenție termenii și condițiile aplicației și, cel mai important, respingeți cererile de accesare a microfonului sau camerei foto a dispozitivului.
Sursa: Pro TV
Etichete: aplicatii, jocuri, camere de supraveghere, microfon,
Dată publicare:
07-01-2018 06:42