Persoanele care au foarte multi prieteni pe Facebook sunt "nefericite" si "introvertite", arata un studiu
Persoanele care au foarte multi prieteni pe reteaua de socializare Facebook sunt considerate a fi populare si fericite, insa, de fapt, sunt introvertite si manifesta un grad de bunastare mai scazut, se arata intr-o cercetare recenta.
Astfel, faptul de a avea sute de prieteni pe reteaua de socializare Facebook ar putea parea o dovada de popularitate si fericire, insa, de fapt, sugereaza chiar contrariul, scrie Daily Mail.
Cercetatorii de la Colby College din Maine au comparat trasaturile de personalitate cu nivelul de fericire al oamenilor, pe un esantion de aproximativ 16.000 de persoane, pe o perioada de patru ani.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Persoanele care, la inceputul studiului, au fost considerate extrovertite au inregistrat o imbunatatire graduala a starii de bunastare, dar, pe masura ce starile de bunastare si fericire cresteau, participantii deveneau mai introvertiti si retrasi.
Acest lucru sugereaza ca un numar mare de prieteni ii poate face, in cele din urma, pe utilizatorii Facebook mai putini sociabili si poate accentua starea de tristete - opusul a ceea ce se asteptau cercetatorii.
Christopher Soto, de la Colby College, autorul principal al studiului, a adaugat ca acest lucru s-ar putea intampla din cauza ca participantii simt nu mai au nevoie sa isi faca noi relatii.
Oamenii de stiinta au analizat trasaturile de personalitate si nivelul de bunastare in cazul a 16.367 de participanti, care au fost chestionati, in mod repetat, pe o perioada de patru ani.
Astfel, oamenii de stiinta au fost capabili sa analizeze ce aspecte ale personalitatii de la inceputul studiului au prezis starile de bunastare ulterioare si daca nivelul de bunastare de la inceputul studiului a fost asociat cu schimbarile de personalitate ulterioare.
Rezultatele au aratat ca persoanele "care au fost la inceput extrovertite, agreabile, constiincioase si stabile din punct de vedere emotional au devenit mai binedispuse". insa, in acelasi timp, deveneau mai introvertite.
Acest lucru sugereaza ca influenta personalitatii asupra bunastarii a fost "intr-un fel mai puternica" decat cea a bunastarii asupra personalitatii, dar amandoua au fost importante la formarea relatiilor.
Studiul a fost publicat in Journal of Personality.
Recent, cercetatorii din Ohio au aratat ca fotografia de profil de pe reteaua de socializare Facebook le "spune" prietenilor sau potentialilor prieteni tot ce au nevoie sa stie pentru a-si forma o impresie despre cineva, astfel ca nu mai este nevoie de un schimb de cuvinte virtual. intr-un experiment recent, studentii care au vazut fotografia publicata de un coleg pe Facebook, in care aparea ca se distreaza alaturi de cativa prieteni, au considerat acea persoana ca pe una extrovertita, chiar daca pe profilul sau scria ca nu este o persoana foarte prietenoasa.