Manusile care "simt" in locul nostru si robotei, printre tehnologiile prezentate la un targ de gadgeturi din China
De la creatii vestimentare hi-tech, manusi cu senzori pentru fizioterapie, pana la roboti care te ajuta la cumparaturi, tehnologia "prietenoasa" a fost exousa la Targul de gadgeturi si electronice destinate publicului larg de la Shanghai.
Bustiere cu lumini, rochii care isi schimba culoarea si modelul si fuste din materiale folosite in industria aerospatiala - sunt cateva dintre creatiile prezentate la aceasta parada de moda futurista.
In cadrul targului au fost aduse in fatza publicului si o pereche de manusi speciale, cu senzori, care transmit impulsuri electrice spre creier. Ajuta astfel pacientii care si-au pierdut simtul tactil, ori nu-si mai pot misca mainile dupa ce au suferit accidente sau atacuri cerebrale.
Laura Poulter, asistent medical: "Chiar daca nu simti de fapt asta, stimulii trimisi la creier transmit senzatia de rece sau cald, sau daca atingi o suprafata de sticla, sau de carton. E straniu, dar cred ca e un ajutor foarte bun pentru recuperare."
Howard Clarke, reprezentantul unei companii: "Aceasta fizioterapie, si ar trebui sa fie macar trei sferturi de ora de fizioterapie zilnic, e mai dificila dupa ce ai iesit din spital si ai revenit acasa, pentru ca iti pierzi motivatia. Cu ajutorul dispozitivului pacientul poate lucra acasa, ii asigura stimulii necesari pentru recuperare, iar fizioterapeutul il poate monitoriza de la distanta."
Realitatea virtuala, folosita la capitolul jocuri, poate fi utila si in medicina. Specialistii au dezvoltat programe pentru dispozitivele de realitate virtuala care ii ajuta pe pacienti sa se recupereze dupa leziuni suferite la coloana vertebrala.
Kiki Coppelmans, specialist in terapii prin realitate virtuala: "Poti sa-ti vezi, de exemplu, mana prin ochelarii de realitate virtuala si sa folosesti asa-numita terapie in oglinda. Poti folosi acest gen de terapie pentru recuperarea pacientilor care au suferit atacuri cerebrale."
De asemenea, dispozitivul ii permite fizioterapeutului sa monitorizeze progresele facute de pacient.
Peste 50 de companii isi prezinta, la Shanghai, China, cele mai noi creatii din domeniul roboticii.
Unele inventii alunga plictiseala, iar altele te sprijina cu diferite informatii sau sunt de mare ajutor la cumparaturi.