Italienii au creat primul espresor de cafea spatial. Cum arata inventia care ii va trezi zilnic pe astronauti

Ultima actualizare: 26-11-2014 07:00

Astronautii de pe Statia Spatiala Internationala vor primi anul viitor un aparat care le va prepara espresso italian.

Un producator din Peninsula a creat un aparat special pentru conditiile de pe orbita, iar NASA l-a achizitionat imediat pentru oamenii sai din spatiu. Exact la timp, pentru ca urmatorul astronaut care trebuie sa decoleze spre statie este o italianca, aproape dependenta de savoarea cafelei adevarate.

Obisnuita, probabil, ca mai toti italienii cu "doza" matinala de espresso, italianca Samantha Cristoforetti va trebui sa supravietuiasca, un timp, pe statia orbitala internationala, band cafea instant, ca si ceilalti astronauti.

Dar lucrurile se vor schimba in aprilie, cand pe orbita va ajunge ISS-spresso, aparatul de espresso... spatial.

"Totul a inceput ca un experiment tehnologic, dar NASA a fost foarte interesata sa obtina aparatul", spune David Avino, reprezentantul companiei.

Espresorul orbital cantareste 20 de kilograme si aduce mai degraba cu un cuptor cu microunde. Tubulatura de plastic a fost inlocuita cu una mult mai rezistenta, din otel, iar butoanele seamna cu cele din laboratoarele statiei spatiale.

Ca sa nu le pluteasca bautura prin incinta cu gravitatie zero, astronautii nu vor folosi cesti pentru cafea, ci niste pungute spatiale din care poate fi sorbita cu paiul.

"A trebuit sa gasim o solutie sa facem pe ISS cafea ca aceea pe care o facem pe Pamant. Cealalta dificultate a fost respectarea masurilor de siguranta necesare pe ISS", a mai adaugat un reprezentant al companiei.

Italienii s-au declarat incantati ca astronautii de pe statia orbitala vor avea, in sfarsit, cafea adevarata.

Si, spre deosebire de cei ramasi pe pamant, astronautii isi vor putea savura cafeaua admirand nu numai un clar de luna, ci si un "clar de pamant".

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO