Seamana cu o jucarie, dar de fapt este un robot. In curand l-am putea vedea prin scoli, alaturi de copii

23-11-2014 08:55


Robotii sunt viitorul, chiar si in meserii in care ne-am obisnuit ca oamenii sa fie de neinlocuit.

O spune o echipa de cercetatori de la o reputata universitate din Statele Unite, care a creat niste robotei dragalasi, pregatiti sa lucreze cu cei mici pe post de asistenti de educatori. Ei spun ca aceeasi tehnologie poate fi aplicata in domenii ca pediatria sau ingrijirea batranilor.

Asa-numitul robot social este capabil sa interactioneze cu oamenii. Roboteii sunt acum testati in cateva gradinite, ca sa-i ajute pe cei mici sa invete. Le spun povesti, se joaca impreuna si rezolva probleme. Ce-i drept, pentru moment, sunt manevrati din culise de cercetatori.

Brad Knox, cercetator la MIT: ''Monitorizez ceea ce se intampla si il controlez. Pot sa determin robotul sa rada''.

Cynthia Breazeal, cercetator la MIT: ''Robotii sociali sunt conceputi sa fie parteneri, entitati utile, sa interactioneze cu oamenii. Nu sunt niste unelte pe care le folosesti, ci mai degraba "cineva" cu care poti sa colaborezi''.

Cercetatorii spun ca interactiunea cu un asemenea robotel le este mai utila copiilor decat o tableta, de exemplu. Receptivi si plini de imaginatie, cei mici sunt dispusi sa creada ca au in fata o fiinta, nu un robot. Un fel de jucarie vie.

Echipa de la MIT a aplicat aceeasi tehnologie pentru a-l crea pe Huggable, un robotel care poate fi folosit in spitale, ca sa le ridice moralul copiilor bolnavi.

Reporter: "In cat timp am putea vedea asemenea roboti in clase?"

Cynthia Breazeal, cercetator la MIT: ''Cred ca se va intampla foarte curand''.

Nu e clar cat de dispusi sunt oamenii sa accepte robotii sociali la scara larga. Insa, daca reactia copiilor e un indiciu, acest lucru se va intampla cu siguranta.

Tags: robot, copii, roboti,