Intalnire in secret pentru a rezolva problema stirilor false propagate pe Facebook, care l-ar fi ajutat pe Trump sa castige
Apar noi informatii in scandalul stirilor false care l-ar fi ajutat pe Donald Trump sa ajunga presedintele Statelor Unite. Conducerea Facebook se intalneste in secret pentru a decide noi masuri privind controlul asupra continutului.
Problema care ar fi aparut in retea este ca tot mai multe stiri false au ajuns sa fie distribuite, dupa ce Donald Trump a devenit presedintele Statelor Unite ale Americii. Grupul operativ format sub conducerea directa a top managementului revizuieste, in aceasta perioada, conditiile de distribuire a mesajelor in retea, pentru a elimina aspectul de partinire politica.
In replica, fondatorul si directorul retelei de socializare, Mark Zuckerberg, sustine ca mai mult de 99% din ceea ce vad utilizatorii reprezinta continut „autentic”. In ceea ce priveste acuzatiile conform carora Facebook ar fi „ajutat” la distribuirea stirilor false in campania electorala din America si ar fi sprijinit mai mult un candidat decat pe celalalt, Mark Zuckerberg, a declarat ca aceasta este o "idee nebuna", respingand afirmatia ca stirile false ar fi influentat votul pentru alegerile prezidentiale americane.
Intrucat utilizatorii retelei isi impartasesc tot mai mult in mod public gandurile si actiunile, Facebook a devenit o forta ce poate influenta distribuirea stirilor. Pew Research Center a constatat, in urma unui studiu, ca 62% dintre americani citesc stirile in urma accesarii acestora prin contul de Facebook.
BuzzFeed a identificat mai mult de 100 de site-uri pro-Trump, toate din acelasi oras, de pe teritoriul fostei Republici Iugoslave a Macedoniei. "Aceasta este vestea mileniului!" este titlul unui articol publicat pe WorldPoliticus.com, una dintre platformele sustinatoare ale lui Donald Trump descoperite de BuzzFeed pe teritoriul Macedoniei. Citand surse anonime din serviciile secrete americane, in articol se afirma ca Hillary Clinton va fi pusa sub acuzare in anul 2017, pentru mai multe infractiuni legate de scandalul din jurul continutului adresei sale de e-mail. Suporterii noului presedinte au ajutat ca povestea, complet inventata, sa fie distribuita de peste 140.000 de ori si sa starneasca mii de comentarii si reactii. Intre timp, la mii de kilometri distanta, intr-un mic oras din Fosta Republica Iugoslava, banii intrata in contul Google AdSense al unui tanar.
De altfel, numai in cursul anului trecut in orasul macedonean Veles, cu o populatie de aproximativ 45.000 de locuitori, au fost create peste 140 de site-uri web, care tratau subiecte din politica americana. Toate aceste site-uri au denumiri americane.
Tinerii macedoneni care le administreaza spun insa ca nu le pasa de Donald Trump si ca "afacerile" lor se bazeaza pe un continut senzational, pentru a genera trafic si bani. In urma analizei BuzzFeed.com, a reiesit ca toate aceste pagini de internet joaca un rol important in propagarea de continut fals pe Facebook.