iLikeIT. UE ar putea stabili o taxa pe link-uri. Cum va fi platita si ce se va intampla cu clipurile de pe YouTube
Taxa pe link este cea mai noua tema de discutie pentru aparatorii libertatii internetului. Un proiect de lege european ar putea duce la achitarea unei taxe atunci cand preluam o stire de pe internet.
George Buhnici are detalii despre acest subiect impreuna cu invitatul sau, juristul Bogdan Manolea, de la APTI (Asociatia pentru Tehnologie si Internet). El spune ca exista un risc din cauza acestei propuneri a Comisiei Europene, care ar crea un nou tip de drept de autor pentru presa. Propunerea este indreptata, in principal, impotriva Google News, insa poate afecta si utilizatorul obisnuit.
Intrebarea se pune insa cum poti cita o stire, ca sa nu risti sa fii bun de plata. In mod normal ar trebui sa poti prelua o bucata mica din text cu link catre sursa, dar Comisia Europeana vrea sa schimbe regula, astfel incat cei catre care dai link sa iti poata cere bani pentru citarea stirilor lor. Masura se va aplica, in principal, publisherilor mari. Romania nu are inca o pozitie clar definita pe acest subiect, care este inca in stadiul incipient
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Proiectul de lege ia in discutie si continutul copiat complet cu scuza “l-am gasit pe net”. Aceste situatii ar urma sa fie reglementate. Platforme ca YouTube ar putea fi obligate sa verifice continutul uploadat pentru a se asigura ca este original si nu copiat. Probleme sunt si cu clipurile postate de gameri – companiile care au produs jocul ar putea cere stergerea acestor clipuri, daca ii afecteaza. Un caz de acest gen a existat deja in legatura cu o parodie facuta pe baza GTA.
Pe de alta parte, Internetul a fost invadat de site-uri de stiri false – si nu este vorba despre cele umoristice, ci despre stiri intentionat false. Aici problema este cum sa fie oprita finantarea acestor site-uri. In prezent, discutia se refera la taierea finantarii din publicitate, dar astfel de site-uri ar putea fi sustinute si altfel. De pilda, in campania prezidentiala din SUA s-a vorbit despre site-uri cu stiri false finantate din Rusia, dar si de partizanii lui Donald Trump.
Sursa: Pro TV
Etichete: ilikeit, youtube, taxa, jocuri, link, drepturi de autor,
Dată publicare:
22-11-2016 12:00