iLikeIT. UE ar putea stabili o taxa pe link-uri. Cum va fi platita si ce se va intampla cu clipurile de pe YouTube

Ultimul update: Vineri 25 Noiembrie 2016 07:14
Data publicarii: Marti 22 Noiembrie 2016 12:00
Categorie: Smart things

Taxa pe link este cea mai noua tema de discutie pentru aparatorii libertatii internetului. Un proiect de lege european ar putea duce la achitarea unei taxe atunci cand preluam o stire de pe internet.

George Buhnici are detalii despre acest subiect impreuna cu invitatul sau, juristul Bogdan Manolea, de la APTI (Asociatia pentru Tehnologie si Internet). El spune ca exista un risc din cauza acestei propuneri a Comisiei Europene, care ar crea un nou tip de drept de autor pentru presa. Propunerea este indreptata, in principal, impotriva Google News, insa poate afecta si utilizatorul obisnuit.

Intrebarea se pune insa cum poti cita o stire, ca sa nu risti sa fii bun de plata. In mod normal ar trebui sa poti prelua o bucata mica din text cu link catre sursa, dar Comisia Europeana vrea sa schimbe regula, astfel incat cei catre care dai link sa iti poata cere bani pentru citarea stirilor lor. Masura se va aplica, in principal, publisherilor mari. Romania nu are inca o pozitie clar definita pe acest subiect, care este inca in stadiul incipient

Proiectul de lege ia in discutie si continutul copiat complet cu scuza “l-am gasit pe net”. Aceste situatii ar urma sa fie reglementate. Platforme ca YouTube ar putea fi obligate sa verifice continutul uploadat pentru a se asigura ca este original si nu copiat. Probleme sunt si cu clipurile postate de gameri – companiile care au produs jocul ar putea cere stergerea acestor clipuri, daca ii afecteaza. Un caz de acest gen a existat deja in legatura cu o parodie facuta pe baza GTA.

Pe de alta parte, Internetul a fost invadat de site-uri de stiri false – si nu este vorba despre cele umoristice, ci despre stiri intentionat false. Aici problema este cum sa fie oprita finantarea acestor site-uri. In prezent, discutia se refera la taierea finantarii din publicitate, dar astfel de site-uri ar putea fi sustinute si altfel. De pilda, in campania prezidentiala din SUA s-a vorbit despre site-uri cu stiri false finantate din Rusia, dar si de partizanii lui Donald Trump.

Iohannis se mai gandeste pana marti daca promulga legea care elimina taxa radio-TV.
Iohannis se mai gandeste pana marti daca promulga legea care elimina taxa radio-TV. "Vrem o televiziune publica sau de stat?"
Klaus Iohannis
Iohannis, la Innovation Labs: Digitalizarea scăzută a economiei şi a administraţiei este o realitate
Experți și antreprenori vor prezenta viziunea lor despre viitorul tehnologiei la iCEE.fest 2018
iLikeIT. Jocurile săptămânii
Ore de istorie, predate cu ajutorul unor jocuri: „Merg la sufletul copiilor”
Personalul hotelier, înlocuit în tot mai multe locații din lume de roboți
Momentul în care acumulatorul unui smartphone explodează
Icee fest
Netflix, Google și Facebook pe aceeasi scenă cu The New York Times, CNN, El Mundo, Social Chain și Discovery