iLikeIT. Drona, cel mai popular gadget al momentului. Regulile care trebuie respectate la fiecare zbor
O drona este un aparat de zbor capabil sa ofere imagini spectaculoase si valoreaza mai putin de un procent din costul unui elicopter dotat cu toate cele. Iar tehnologia e uimitoare.
Este lesne de inteles de ce au devenit rapid atat de populare. In strainatate, marile companii se gandesc sa le foloseasca pentru livrari rapide de produse. Iar Fortele Armate le implica in misiuni de recunoastere. George Buhnici vine cu mai multe detalii la iLikeIT
Nano-dronele sunt deja o realitate. Nu le mai spunem, mini sau micro, au ajuns atat de mici incat incap chiar si doua, in palma unui utilizator. La extrema cealalta exista deja pe piata drone foarte mari, capabile sa urce la inaltimi ametitoare de unde nu le mai poate auzi nimeni dar pot vedea tot.
La cel mai mare targ de tehnologie din Europa, IFA Berlin, dronele au fost la fel de populare precum laptopurile sau tabletele. Piata creste iar tehnologia, desi se afla la inceput de drum, e uimitoare.
Intel a lansat un procesor care va fi capabil sa asiste dronele in timp ce efectueaza zboruri autonome. Asadar,, omul intervine mai putin si, implicit, scade riscul de eroare. Tot cei de la Intel propun un sistem avansat de recunoastere a obiectelor din calea dronei. Un fel de scanner capabil sa citeasca ce e in jur.
Pe langa DJI, compania chineza lider pe piata dronelor civile, incep sa rasara si alti producatori cu pretentii. Yuneec aduce experienta in avioane ultrausoare in sprijinul… quadrocopterelor. Spectaculoasa este si drona Lily. Nu are nevoie de un operator de zbor, ci de un ceas pe mana proprietarului. Pe care il urmareste cand alearga, schiaza sau face rafting.
Revenim la chinezii de la DJI, caci ei au cele mai populare drone de pe piata, in acest moment. Phantom si Inspire 1. Ultima, ceva mai scumpa, are stabilizatoare de imagine, numite de profesionisti gymbal.
Acum, ca dronele sunt din ce in ce mai populare, apar riscuri pe care multi nu le iau in seama. Toate dispozitivele care folosesc camera de filmat trebuie inmatriculate la Autoritatea Aeronautica. Tot de aici, se ia aprobare pentru fiecare ridicare de la sol. Altfel, se poate ajunge la incidente precum cel de zilele trecute. O drona scapata de sub control a cazut si a ranit un participant aflat la protestele din Piata Universitatii din Capitala.
Si astfel de situatii pot fi ocolite. In primul rand, prin evitarea zborurilor deasupra oamenilor. Pe de alta parte, prin folosirea parasutelor speciale, care se deschid atunci cand drona intra in picaj. Un astfel de accesoriu costa aproximativ 200 de euro.
Sursa: Pro TV
Etichete: drone, zboruri, reguli, tehnologie, camere, ifa berlin,
Dată publicare:
06-11-2015 10:47