iLikeIT. Cum vă puteți feri de pericolele online, după scandalul Cambridge Analytica

Ultimul update: Sambata 24 Martie 2018 10:19
Data publicarii: Sambata 24 Martie 2018 10:18
Categorie: Smart things

iLikeIT. V-aţi întrebat vreodată cât rău poate să producă un like pe Facebook? O poză cu cel mic? Un share la un video cu o pisicuţă? Hai, că e chiar simpatică! O felicitare virtuală?

Fără să conştientizăm, ne punem vieţile pe tavă atunci când folosim Social Media. Tot ce facem online este nu doar în văzul, ci şi la cheremul tuturor.

Or în era fake news şi a manipulării digitale, victime sigure scrie pe mare parte dintre noi. Şi naive. Iar asta e și dureros, și de neacceptat. Ce se întâmplă zilele acestea cu Facebook şi Cambridge Analytica ar putea schimba radical regulile jocului online.

Pe scurt, compania lui Mark Zuckerberg a pierdut zeci de miliarde în urma unui scandal ce implică date ale utiilizatorilor săi. Care date ar fi fost folosite chiar împotriva acestora.

Discutăm despre tot ceea ce înseamnă acest punct de cotitură în abordarea digitalului, despre cum suntem versus cum ar trebui să ne comportăm online, despre pericole şi mijloace de a le identifica.

iLikeIT. Ponturile lui George Buhnici: cum îți gestionezi finanțele cu telefonul mobil

Facebook se zgâlţâie din temelii, zilele acestea, în urma scandalului Cambridge Analytica. O companie care a strâns date de la zeci de milioane de utilizatori ai reţelei de socializare printr-un fel de joc pentru care te şi plăteau.

Ce făceau, de fapt? Se foloseau de recoltă pentru a alcătui profile de public ţintă. Pentru ce? Păi pentru candidaţi la diverse posturi ori campanii de amploare.

Alegerile americane câştigate de Donald Trump şi Brexitul sunt cele două exemple scoase la înaintare de către cei care au dezvăluit schema Cambridge Analytica.

Care schemă ar fi conţinut, printre altele, ştiri false şi mult şantaj. Pe net mişcarea #deleteFacebook strânge adepţi, iar compania americană a pierdut 60 de miliarde de euro în doar câteva zile.

iLikeIT. Jocurile săptămânii: Ski Safari, Nano Golf, MadSkill BMX și Donuts Drift

iLikeIT. Jocurile săptămânii: Ski Safari, Nano Golf, MadSkill BMX și Donuts Drift

atac informatic

Unul dintre cele mai populare site-uri pentru atacuri cibernetice, închis de poliţie

iLikeIT. Gadgetul pentru nevăzători, care înţelege şi povesteşte ce vede

Mașinile viitorului, prezentate la unul dintre cele mai mari saloane auto

Amazon livrează acum colete și în portbagajul mașinii clienților. Cum funcționează sistemul

Interzis pe WhatsApp pentru românii sub 16 ani. Cum va fi verificată vârsta

România semnează acordul european de cooperare în domeniul inteligenței artificiale

roboti

Cel mai mare târg industrial din lume, deschis la Hanovra. Roboţii care au cucerit-o pe Merkel